Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Felavatták a nyolc új halhatatlan lábnyomát

Felavatták a halhatatlanok társulata nyolc új tagjának fémbe öntött lábnyomát szerdán a fővárosi Nagymező utcában.
A színművészek közül Bánsági Ildikó, Pécsi Ildikó, Eperjes Károly és Koncz Gábor, Mészöly Katalin és Tréfás György operaénekes, valamint Pártay Lilla és Lőcsei Jenő táncművész viselheti idén tavasztól az "örökös tag" címet.

Az örökös tagság kuratóriuma minden kategóriában négy-négy művészt jelölt a halhatatlanok társulata örökös tagjának, közülük választotta ki a közönség a halhatatlanok társulatának új tagjait. Idén májusban már tizenegyedik alkalommal szavaztak, az örökös tagok száma ezzel 86-ra emelkedett - jelentette be a szervezők nevében Sugár Ágnes.

Az örökös tagok közül tizenhárman már nincsenek az élők sorában, márványba vésett lábnyomukat a Merlin Színház által kezdeményezett Évadnyitó Színházi Fesztiválon árverésre bocsátották. Elsőként Hofi Géza "lábnyoma" kelt el, amelyet az Örkény Színház a kikiáltási ár duplájáért, 100 ezer forintért vett meg, és a szerdai avatás alkalmával vett át.

Az árverés folytatódik, lehet licitálni Benkő Gyula, Gábor Miklós, Simándy József, Tolnay Klári, Tábori Nóra, Bessenyei Ferenc, Sinkovits Imre, Gregor József, Agárdi Gábor, Zenthe Ferenc, Lukács Margit és Havas Ferenc emlékének méltó megőrzéséhez; bővebb információval a Merlin honlapja szolgál.

A pesti Broadway-nek a Budapesti Operettszínház előtti szakaszát, ahol a lábnyomok már fémbe öntve találhatók, a halhatatlanok sétányának becézik. Méreteiben igen, de szellemében és minőségében a pesti nem különbözik a New York-i Broadway-től - fogalmazott Horváth Csaba főpolgármester-helyettes a szerdai avatáson.

A örökös tagok nevében Pécsi Ildikó mondott köszönetet; mint mondta, főként a közönségnek, amely szeretettel gondolt rájuk. Hozzátette: ezért emelkedik az elismerés értéke számos hivatalos kitüntetés fölé.

Első alkalommal 1996-ban választottak örökös tagokat. A Magyar Televízió akkori népszerű kulturális műsora, a Stúdió, valamint a Petőfi rádió azzal a céllal indította el a szavazást, hogy a publikum is adhasson díjat szeretett művészeinek. Az örökös tagok sorába 1999-ig évente kerültek be újabb művészek, majd négy esztendőnyi szünet után 2003-ban újították fel a közönségszavazást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A zöldtárca 150 millióval támogatja a civil szervezeteket

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) 112, civil szervezetek által benyújtott… Tovább olvasom