Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Fél évszázados történet

1955 tavaszán történt, kezdő pedagógus voltam egy bakonyi faluban. Hatan voltunk egy-két éve tanító pedagógusok, és délutánonként visszajártunk az irodába vázlatozni, készülni másnapra.

Egyszer csak kopogás az ajtón. „Tessék” – mondtuk. Belépett négy magas ember és az igazgatót keresték. „P sajnos nincs itt.” „Erdei Gruz Tibor miniszter vagyok, útban Pápáról Zirc felé tartok, és megláttam az út menti iskolátokat, gondoltam, megnézem, mit csinálnak ilyenkor délután egy bakonyi iskolában.”
Lett is nagy riadalom, „jaj, micsoda rendetlenséget tetszett itt nálunk találni”, és már rakodott is mindenki a kiterített könyvekkel, füzetekkel, amikor hangosan megálljt parancsolt a miniszter. „Jegyezzétek meg, hogy ahol dolgoznak, ott rendetlenség is van. Nagyon örülök annak, hogy így találtalak benneteket.” Aztán oldódott a feszültség, jöttek a kérdések, mi válaszoltunk, de az utolsó kérdéssel „megfogott” bennünket. „Ha most én nem a miniszteretek, hanem a barátotok lennék, sétálnánk az erdőben és megkérdezném, hogy veritek-e a gyerekeket, mit mondanátok?” Lesütött szemek, félelem és szégyenérzet, mindenki a padlót nézte, kínos másodpercek, senki nem felelt, szinte a hallgatásból érezni lehetett a választ. Én a nagy asztal átellenes sarkán ültem, és felnéztem. P éppen rám nézett, és már jött is a kérdés: „Na, te mit válaszolnál?” Megkönnyebbült sóhajok, majd a Laci mond valamit. Én pedig azt találtam mondani, hogy „én azt válaszolnám a barátomnak: kedves barátom, eddig adtunk egy-egy taslit, de ezután nem adunk”. Biztos nevetséges volt a válaszom, mert a miniszterrel együtt mindenki a hasát fogta a nevetéstől.
Amikor már lecsillapodtak a kedélyek, azt mondta a miniszter: „Arra az egyre vigyázzatok, hogy nagyon meg ne verjétek őket!” Aztán elbúcsúzott a miniszter, mi pedig megfogadtuk mondásait, én legalábbis nagyon nem vertem meg negyven év alatt senkit, az elcsattant taslikat pedig felnőtt fejjel még eddig mindenki megköszönte.
Ilyen volt az én történetem egy élő miniszteri találkozóról.
Mészáros László ny. tanár, Kajárpéc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Petárdától égett ki egy épület

Még keresi a rendőrség azt az ismeretlent, aki petárdával gyújtott fel egy vályogházat szilveszter… Tovább olvasom