Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Feketemunkások az Árkád építésén

Úgy tűnik, a győri nagyberuházásoknál előszeretettel foglalkoztatják feketén a munkásokat a kivitelező cégek. A fellebbviteli főügyészség és az ítélőtábla után kedden az Árkád Üzletközpontnál végzett ellenőrzésnél derült ki: 208 dolgozó közül 41 volt feketemunkás.
Bejelentés nélküli, hivatalból indított ellenőrzést tartott a munkaügyi felügyelőség, a határőrséggel és a bevándorlási hivatallal kedden reggel. Az akció eredményéről az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) Nyugat-dunántúli Munkaügyi Felügyelőségének igazgatója, dr. Virágh Norbert tájékoztatta a Kisalföldet.
Az igazgató elmondta, hogy kedden 27 cég dolgozott az Árkád építésén, közülük 10 érintett feketemunkához köthető szabálytalanságban. A munkáltatók összesen 208 embert foglalkoztattak, amiből 41 dolgozó volt feketén foglalkoztatva. Három román állampolgárnak a győri építkezésre nem volt munkavállalási engedélye, csak Budapestre, s ez a jogszabály értelmében azt jelenti, hogy feketén dolgoztatták őket, így a szankciókat is e szerint szabják ki. Virágh Norbert megjegyezte, hogy egy külföldi szabálytalan foglalkoztatása esetén minimum 500 ezer forint befizetési kötelezettség terheli az őt alkalmazó céget. A három román állampolgárral szemben a bevándorlási hivatal folytatja le az idegenrendészeti eljárást.
Az ellenőrzésen fennakadt további 38, szabálytalanul foglalkoztatott építőmunkásból 5 dolgozót munkaszerződés nélkül foglalkoztattak. Hétköznapi nyelven fogalmazva, ez a klasszikus feketemunka. Rajtuk kívül 11 ember az alternatív foglalkoztatást választotta volna, volt is alkalmi munkavállalói könyvük, azonban az ellenőrzés napjára az nem volt érvényesítve. Ez olyan, mintha feketén, szerződés nélkül dolgoztatták volna őket. A többi 22 dolgozóval kötött a cégük munkaszerződést – úgy tűnik, a helyszínen –, de az egységes munkaügyi nyilvántartásba nem jelentették be őket, így a feketemunkásokhoz tartoznak.
Az igazgató megjegyezte, hogy az ellenőrzött cégek nem próbálkoztak az akció akadályozásával, együttműködtek a felügyelettel. A határőrök sem tapasztalták, hogy valakit elbújtattak volna, vagy elfutott volna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz vasárnap mutatja be programját

A Cselekvő Nemzet Programja - ez az alcíme a Fidesz választási programjának, amelyet vasárnap az… Tovább olvasom