Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Feketemunka kommandósokkal

Májusi EU-csatlakozásunk óta megnőtt az Ausztriában dolgozó feketemunkások lebukási esélye.

Van olyan szezonmunkás, akinek már anyagilag sem éri meg kint robotolni. Akik régóta Ausztriában dolgoznak, azoknak csak munkavállalási igazolás kell. Jó néhányan egyéni vállalkozóként már legálisan dolgoznak osztrák megbízóiknak.
– Nyolc éve egy hónapnyi ausztriai munkavállalással az itthoni fizetésem 4-5-szörösét lehetett megkeresni – meondta el egy névtelenséget kérő egykori feketemunkás. – Ma jó esetben a dupláját: az ottani bér nem változott, ám itthon az inflációval évről évre számolni kell. Illegális munkavállaló voltam Ausztriában, az „értékesítés" területén dolgoztam nyaranta egy hónapot. Osztrákok, németek és magyarok mellett nyelvtudás nélküli albánok és macedónok voltak a kiszolgálószemélyzet. Pk kevesebbet kerestek nálunk. Úgy érte meg, hogy a munkaadóm a szállásomat és az étkezésemet is fizette. Nagyjából annyi pénzt kaptunk, mint az osztrákok, csak mi jóval többet dolgoztunk ezért.

„ Nem sokkal az uniós csatlakozásunk előtt is készültem Ausztriába, amikor munkaadóm hívott: ne menjek, mert az összes dolgozója lebukott. Idén már nem is voltam kinn, mivel már kevésbé éri meg az átjárás: inkább az itthoni munkámból akarom megalapozni a jövőmet" – meséli a Kisalföldnek egy névtelenséget kérő egykori feketemunkás.
„ Ha valaki illegálisan dolgozik, s elkapják, most már nem tilthatják ki az országból. Akár másnap visszamehet munkahelyére: igaz, munkaadója nagy kockázatot vállal" – állítja egy másik ausztriai munkavállaló.

Illegálisból legális

– Az uniós csatlakozás előtt hosszú évekig illegálisan dolgoztam az osztrák „építőiparban" – mondja egy szigetközi férfi. – A határon állandóan „maceráltak" bennünket, így kialakítottunk egy stratégiát: Metro-kártyát vittünk magunkkal, s a legtöbbször azt mondtuk, a bécsi hipermarketbe megyünk. Karácsony és húsvét előtt ajándékcsomagot készítettünk be az autóba, amit az állítólagos rokonoknak vittünk. November környékén koszorút (halottak napjára), nyáron fürdőnadrágot tettünk látható helyre. A munkásruhát egy másik autóban ismerősökkel vitettük át Hegyeshalomnál. Évek alatt szinte egész Ausztriában dolgoztunk, s persze többször lebuktunk. Egyszer éppen Bécsben: parkettát csiszoltunk este a társammal az ötödik emeleten, egy bank fölött. A zajra feljött egy férfi, majd nemsokára eltűnt.
Néhány perc múlva az előtérben megjelentek a rendőrök: félve a lebukástól, úgy döntöttünk, a tetőre menekülünk. Ott meg – akárcsak a filmekben – kommandósok másztak le a helikopterről: kiderült, hogy bankrablónak gondoltak bennünket.
Ötven rendőr lezárta az egész utcát miattunk, ám tisztáztuk a félreértést. Egyszer festés közben jöttek az ellenőrök, s végül szabálysértéssel megúsztuk az ügyet: igaz, a határon e miatt a „priusz" miatt aztán sok gondunk volt. Az uniós csatlakozás után már legálisan tudok dolgozni nyugati szomszédunknál mint egyéni vállalkozó. A szükséges dokumentumok beszerzése azonban hosszas és körülményes volt: azóta viszont minden simán megy. A határon gond nélkül átjutok, a belső ellenőrzések – papírjaimat látva – sem sokáig tartanak.

Engedély nélkül

A nyugati szomszédunkban dolgozó magyar feketemunkások – nagy részük építkezéseken dolgozik – napi 40–50 eurót keresnek. Számuk különösen az őszi szőlőszüret idején jelentős, eléri a 30 ezret is. A megyénkbeli, külföldön munkát vállalók fele nyugati szomszédunknál keres állást. A jelenleg is Ausztriában dolgozó és legalább tizenkét hónapja folyamatosan foglalkoztatott magyar állampolgárok 2004. május elsejétől Ausztriában szabadon vállalhatnak munkát. Ehhez nem szükséges munkavállalási engedély, azonban be kell szerezni a szabad munkavállalással kapcsolatos igazolást, melyet a munka felvétele előtt be kell mutatni.

Vendéglátós, hentes kell

Az Ausztriában eddig nem, vagy nem folyamatosan tizenkét hónapig foglalkoztatott magyar állampolgárok számára a munkaadó munkavállalási engedélyt köteles kérelmezni. Ezt csak meghatározott körülmények között adják meg, abban az esetben, ha nincs megfelelő belföldi munkaerő.
Könnyített a munkavállalás a magasan képzettek, a mező- és erdőgazdaságban, illetve a vendéglátásban foglalkoztatottak számára. Továbbá az osztrák–magyar megállapodás alapján a magyarok gyakornoki és határátlépési engedélyeket kapnak a meghatározott éves kereteken belül. A jelentkezők körülbelül fele vendéglátós, ők a leginkább keresettek, de sok hentest is fogadnak. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hóvihar Nagy-Britanniában

Heves hóvihar söpört át dél Anglián, káoszt okozva a közlekedésben, és az előrejelzések szerint még… Tovább olvasom