Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Fekete szerda Irakban

Több mint harmincan meghaltak és több tucatnyian megsebesültek egy az iraki fővárostól északra történt robbantásos merényletben, amely egy temetésen történt. Ezzel együtt legkevesebb ötvenre nőtt a szerdai merényletek halálos áldozatainak száma az országban.
Több mint harmincan meghaltak és több tucatnyian megsebesültek egy az iraki fővárostól északra történt robbantásos merényletben, amely egy temetésen történt. Ezzel együtt legkevesebb ötvenre nőtt a szerdai merényletek halálos áldozatainak száma az országban. Az iraki fővárostól 100 kilométernyire fekvő Modadíjában egy öngyilkos merénylő robbantotta fel a kabátjában lévő robbanószerkezetet. A robbantás előtt támadók aknavetőkkel és automata fegyverekkel lőtték a gyászolókat, akik megpróbáltak a temetőben fedezéket találni. A városi kórház igazgatójának unokaöccsét temették.

Az igazgató ellen, aki egyben a síita Iszlám Dava párt helyi vezetője, kedden kíséreltek meg merényletet, amelyben unokaöccse és egyik testőre halálosan megsebesült. Az Iszlám Dava az Irakot kormányzó síita Egyesült Iraki Szövetség koalíciós tagja, e párt vezetője Ibrahim al-Dzsaafari miniszterelnök.

Dijála tartományban, amelynek székhelye Baakúba, az utóbbi hetekben újra elharapózott az erőszak, s a biztonsági erők szerint fokozta tevékenységét az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet helyi csoportja és számos más szunnita terrorcsoport.

A rendőrség közölte, hogy szintén a Bagdadtól északra fekvő térségben fegyveresek megtámadtak egy hatvan tartálykocsiból álló konvojt, és húszat kilőttek közülük. Az üzemanyag-szállítmányt a kormány rendelte a fővárosba, hogy enyhítsen a benzinhiányon, amely azóta tart, hogy a biztonsági kockázatok miatt tíz napja le kellett állítani a szállításokat Beidzsiből, Irak fő olajfinomítójából. A szerdai támadás után egy újabb, szintén hatvan tartálykocsiból álló konvoj indítását elhalasztották.

Bagdadban öt embert ölt meg egy távirányítású pokolgép, amely a rendőrség egyik járőrét vette célba Kázimíja kerületben. A halottak között rendőrök és civilek is vannak, sok a sérült. Mintegy húsz gépkocsi megrongálódott a környéken.

Az iraki főváros rendőrkapitánya szerint súlyos összecsapás folyt a belügyminisztérium erői és fegyveresek között két kerületben is szerdán. Erősítésként a helyszínre küldték a minisztérium egyik elit alakulatát. Legkevesebb egy rendőr meghalt.

Az iraki fővárosban szerda reggel meggyilkolták az olajipari minisztérium egyik igazgatóját és a fiát, s merénylet oltotta ki két civil életét is az északi Kirkukban, ahol a célpont egy amerikai konvoj volt.

A Bagdadtól délre fekvő Kerbela szent városban gépkocsiba rejtett pokolgép robbant, megsebesítve több embert.

A temetői merénylettel együtt legkevesebb ötvenre emelkedett a szerdai terrorcselekmények áldozatainak száma, ami azt jelenti, hogy ez volt a legvéresebb nap Irakban a december 15-i parlamenti választások óta.

A választási eredményeket még mindig nem tették közzé, de a választási bizottság szerdán azt közölte, hogy már nem kell sokáig várni. Az eredményt azután hozzák nyilvánosságra, hogy befejeződik a választással kapcsolatos panaszok nemzetközi feldolgozása, azaz január közepén. A kormánykoalícióról tárgyaló fő síita, szunnita és kurd pártok közel állnak a kormányzati megállapodás megkötéséhez, jelenleg a miniszterelnök személyét vitatják meg - közölte az Iraki Iszlám Forradalom Legfelső Tanácsának egyik illetékese.

A párt a jelenlegi kormánykoalíció egyik meghatározó tagja. A koalícióban szintén érdekelt szunnita Iraki Iszlám Párt egyik illetékese kiállt a temetői merényletben megtámadott síiták mellett, mondván, hogy elítéli a tetteseket, akik meg akarják osztani az országot. "Ez nem fog sikerülni nekik, és létrehozzuk a nemzeti egységkormányt" - mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

7-es erősségű földrengés a Fidzsi-szigetek és Tonga között

Erős, a Richter-skála szerint 7-es fokozatú földrengés rázta meg kedd hajnalban a Csendes-óceán déli… Tovább olvasom