Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Fekete Andrea

Meleg szív, végtelen türelem és egy jó adag megszállottság – ez Fekete Andrea szerint a jó pedagógus ismérve.

Kategória: általános iskolai tanító

Név: Fekete Andrea
Gárdonyi Géza Általános Iskola, Győr

Meleg szív, végtelen türelem és egy jó adag megszállottság – ez Fekete Andrea, a győri Gárdonyi Géza Általános Iskola tanító nénije szerint a jó pedagógus ismérve. A fentiekre otthon is jócskán szüksége van, hiszen négy gyerek várja haza tanítás után.

– József Attila sorai jutnak eszembe: „Én boldog pillanataimban gyermeknek érzem magamat, és akkor derűs a szívem". Ez igaz rám is, hiszen éppen az ragadott meg ebben a pályában, hogy mindig játszhatok, ami fiatalon tart. Egyszerre lehetek óvó néni, pótanyuka és pedagógus, s annál szebb nincs, mint hogy szárnyakat növeszthetek, s részese lehetek, ahogy az ovisokból író, olvasó kisdiákok lesznek – mondja a csupa mosoly pedagógus, akinek az iskola falain kívül is a gyerekek körül forog az élete: otthon négy csemete várja.

Persze hosszú az út, mire a megszeppent elsősökből magabiztos iskolások lesznek, s Andi néni mindent megtesz, hogy beilleszkedjenek, még ha ehhez az összes kreativitását is latba kell vetnie. Minden nyáron képeslappal hívja meg leendő tanítványait egy „iskolakóstoló" buliba, ahol a gyerekek megismerkedhetnek az iskolai légkörrel, az elsősöket pedig „bátorságmacival" ajándékozza meg, hogy legyen mit morzsolgatni, ha a tudásvágyon netán felülkerekedne a honvágy. Az ilyen kis gesztusok a nap minden órájában visszaköszönnek, hiszen Andi néni csak a dicséretben, a pozitív visszajelzésekben hisz. Így aztán nála nincs fekete pont – van viszont vándormaci.

– Utóbbi mindig ahhoz a kisgyerekhez kerül, aki azon a héten valamiben kiemelkedő volt. Nem feltétlenül a tanulásban, hanem akár segítőkészségben, megbízhatóságban. Persze van, amikor a dicséret nem elég, ilyenkor a négyszemközti beszélgetésekre esküszöm. Nem hiszem, hogy a szülőknek kellene üzengetnem, a konfliktusokat nekünk, kettőnknek kell elrendeznünk, úgy, hogy a gyerek tanuljon belőle, fejlődjön, okosodjon. A legfontosabb, hogy a lelkében nem szabad kárt tenni, nem szabad, hogy kitörölhetetlen nyom, tüske maradjon benne, mert az egy életre meghatározó lehet.

Bármennyi konfliktus és nehézség is adódik a pályán, a tanítónőnek mindig elengedni a legnehezebb a kisdiákokat a második osztály végén.
– Nagyon „összenövünk" a két év alatt, s nem könnyű elbúcsúzni tőlük, ahogyan a szülőknek sem egyszerű szárnyra bocsátani a csemetéiket. Nekik persze ott van az, ami számomra, pedagógusként is hatalmas teher: rábízni valakire a legféltettebb kincsüket. Ehhez hatalmas bizalom kell, s én mindennap azon dolgozom, hogy megszolgáljam ezt a bizalmat. 

Igazgató: Szalai Ferenc

– Mosoly, szeretet és végtelen türelem jellemzi Andreát, ami meghatározó egy tanítónőnél. Fáradhatatlan a tanításban és minden iskolai munkában. Érdemes megnézni, hogy néz ki az osztályterme: a gyerekeknek párna van a fenekük alatt, minden fal fel van díszítve, mindent megtesz, hogy családias, meghitt környezetet teremtsen, így nemcsak ő, hanem a terem is mosolyog a gyerekekre. Külön elismerést érdemel problémamegoldó képessége – ezt négy gyermeke mellett bizonyára otthon is nap mint nap gyakorolja –, minden felmerülő akadályhoz pozitívan áll hozzá. Öröm vele együtt dolgozni, gyerekeknek, kollégáknak egyaránt.   

Ajánló: Mesterházy Martina
A hétéves kislány girbegurba betűkkel írt levelet juttatott el szerkesztőségünkbe. Mesterházy Martina még csak idén tanulja a betűvetés mesterségét, de az iskolafüzetéből kitépett csíkos papír már élete első tanító nénijének szeretetéről tanúskodik. „Jó a szive! És okos! Legyen ő az év tanítónénie! Nagyon szép!" – írta a kislány. Édesanyja, Makai Edit szerint Andi néni mindig mosolyog, ami átragad a gyerekre. Alaposan és komolyan tanítja a kicsiket, mégis bőven marad a játékra is idejük az elsősöknek, és ritkán fordul elő, hogy még otthon is sok házi feladatot kelljen megoldaniuk. 
 
Szálasy Réka:

– Amikor először jöttem iskolába, kicsit féltem, de Andi néni adott egy bátorságmacit, és az tényleg segített.
 
Marinkás Anikó:
– Nagyon kedves, ha valaki rosszul érzi magát vagy beteg, hátraülteti, hogy pihenhessen.
 
Polgár Dorina:

– Nagyon szeret minket, és ha valaki butaságot csinál, nem haragszik, hanem elmondja, hogy legközelebb ne csináljuk.

 

Kedves Olvasónk!
Ha Ön is úgy gondolja, hogy bármelyik jelöltet szívesen támogatná  szavazatával illetve jelölné valamelyik kategóriába, akkor nem kell mást tennie mint a tanar@kisalfold.hu e-mail címre elküldenie annak a tanárnak a nevét, akire szavazni szeretne (vagy jelölni), és természetesen az Ön nevét és telefonszámát, hogy éresíteni tudjuk ha Önre mosolyog a szerencse. Örömmel vennénk ha szavazatát ill. jelölését röviden néhány sorban megindokolná.

További részletek a kampányról itt >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kishegyesen is szorítanak Magdiért

Az apró vajdasági faluban, Kishegyesen ma este legalább tízezren szorítanak Rúzsa Magdinak. A… Tovább olvasom