Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Fejpénz jár a gyerekekre?

Négy gyerekkel kerülhet utcára az a család, amely állítja: főbérlőjük jogtalanul követel két nagyobb gyermekük után úgynevezett fejpénzt. A tulajdonos szerint viszont a szerződés szabályos, ha Lascsikék nem fizetnek, akár a híd alá is költözhetnek övéikkel együtt.
Akár átlagos lakásnak is mondható az a téti porta, ahol Lascsikék két kiskorú gyermeket nevelnek. A nagyobb fiúk már dolgoznak, de a téti albérlet egyben az ő menedékük is. Lascsik Ferencné élettársával és a gyerekekkel tíz hónapja él itt, kilenc év alatt ez a tizenhatodik albérletük.
– Önhibámon kívül kerültem ebbe a helyzetbe – szögezi le elöljáróban az asszony. – A férjemmel megromlott a kapcsolatunk, az ital tönkretett mindent. Sajnos már csak az utolsó pillanatban mertem lépni. Akkor, amikor félmilliós tartozás volt már a lakásunkon, amit aztán potom pénzért elárvereztek. Újrakezdtem mindent. Az élettársammal, a gyerekekkel nehezen, de boldogultunk. Úgy éreztem, ebben a házban végre nyugalmunk lesz.
„ Annyira sem méltatott bennünket a főbérlő, hogy közölje velünk: a jövőben negyven- helyett ötvenezer plusz rezsit kér tőlünk. Viszont naponta a nyakunkra jár. Fenyeget, a gyerekek félnek tőle” – mondja Lascsik Ferencné, a négycsaládos anyuka.
Az asszony szerint a bonyodalmak azzal kezdődtek, hogy a rezsiről szóló számlákhoz nem jutottak hozzá, s az idővel hozzájuk visszaköltöző nagyfiúk után pedig a főbérlő több ezer forintos fejpénzt követelt. Lascsikné és élettársa hiába kért az albérleti szerződésükre vonatkozóan módosítást és némi türelmet, a családot az elmúlt napokban a kilakoltatással és a közművek kikapcsolásával fenyegeti T. L., a főbérlő T. A. édesapja. A főbérlő – állítása szerint – Lascsikék 105 ezer forinttal tartoznak, a kéthavi kauciót pedig semmisnek tekinti.
Mindaddig a bajba került család ügye akár egy polgári peres ügyként is szerepelhetne a bírósági aktákban, ám a 12 éves Florentin és a 7 éves Illária révén a gyerekek körülményei veszélyeztetetté váltak. A főbérlővel is beszéltünk személyesen, ám a gyerekek körülményei, lakhatása és a családfő egymillió forintos kintlévősége úgy tűnt, nem hatotta meg. A pénzéhez szeretne mielőbb hozzájutni, ám tegnapig a bérleti szerződést nem módosították.
Ügyvéd, gyermekvédelmis „dolgozik” Lascsikék ma még reménytelennek tűnő ügyén, maga Szabó Ferenc polgármester is keresi a lehető legjobb megoldást. A téti kistérségben nincs krízislakás, albérleti hozzájárulást pedig csak számla ellenében fizetne a hivatal. Megoldás? Bizonyosan lesz, hiszen hatuk – közte két kiskorú gyermek – léte a tét Téten, ahol mi is csak reméljük, emberbaráti könyörület híján is létezik segítség...

Ultimátumok nélkül

Dr. Karsai Zsófia, a bajba került Lascsikék ügyvédje szerint a bérleti szerződést írásban kellett volna a főbérlőnek felmondani, ráadásul a kaució alapján a családnak nincs tartozása. Az ügyvéd csütörtökön egyezteti a dokumentumokat a fő- és az albérlővel és reméli, peren kívül is megegyeznek majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó ára volt tavaly a búzának

Minőség helyett mennyiség? Erősödik a búza kalászos gabonán belüli dominanciája Csongrád megyében,… Tovább olvasom