Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Fejlődött a régió, de nem eleget

Nyugat-Dunántúl - A nyugat-dunántúli régió Közép-Európa középmezőnyében található. Viszonylag magas a GDP, erős az ipar, sok a szántó, de átlagos a turizmus, gyenge a kutatás-fejlesztés, kevés a disznó és a marha.

Hiába nőtt folyamatosan a nyugat-dunántúli régió gazdasági teljesítménye 2000 és 2006 között, nem került közelebb a fejlettebbekhez – erre a megállapításra jutott a Központi Statisztikai Hivatal, amely friss kiadványában a magyar, lengyel, cseh, osztrák, szlovák, szlovén, horvát és a román térségeket hasonlította össze több szempont szerint. A Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye alkotta régió az egy lakosra jutó GDP alapján Közép-Európában 57-ből a 23. helyet foglalta el, ami a középső harmad elejét jelenti. Elsősorban az osztrák és a cseh, valamint az egyes országok fővárosait magukban foglaló területek álltak jobban.

Érdekesség, hogy nálunk az ipar súlya hozzávetőlegesen 40 százalékos, aminél nagyobb arány csak Közép-Dunántúlon, illetve két cseh és egy szlovák régióban figyelhető meg. Két éve a 15 éves és idősebb népesség 54 százaléka dolgozott, ami viszont a 23. legkisebb érték.

A KSH egyértelművé tette azt is, hogy viszonylagos gazdasági fejlettsége elle- nére régiónkban keveset költenek kutatás-fejlesztésre.

A rubrikában 35,7 millió euró, a GDP mindössze 0,31 százaléka szerepel, ami az uniós átlag ötödénél is kevesebb. Ebben az „ágazatban" nálunk 2625-en dolgoztak, aminél alacsonyabb arányt jellemzően csak Romániában és Lengyelországban tapasztaltak.

A Nyugat-Dunántúlon a tizenhetedik legmagasabb a megművelt területek aránya és a tizenkettedik  legnagyobb a szántóhányad Közép-Európában. Fotó: Kisalföld-archívum
A Nyugat-Dunántúlon a tizenhetedik legmagasabb a megművelt területek aránya és a tizenkettedik legnagyobb a szántóhányad Közép-Európában. Fotó: Kisalföld-archívum

A mezőgazdaságnak vannak szeletei, amelyekben az élmezőnyben, és olyanok is, amelyekben a hátsó traktusban található Nyugat-Dunántúl. Itt a 17. legmagasabb a megművelt területek aránya, a 12. legtöbb a szántóhányad. Hiába számít ugyanakkor a régió hazai viszonylatban a nagyobb állatállományú vidékek közé, a szarvasmarhák és a sertések száz hektár mezőgazdasági területre jutó száma a 16. és a 19. legkisebb Közép-Európában.

A kiadvány a turisztikai adatokat is összeveti. Eszerint Nyugat-Dunántúlon 47,5 ezer férőhely van a hotelekben, panziókban és más kereskedelmi szálláshelyen, ami lakosságra vetítve a 15. legnagyobb érték – igaz, Horvátország tengerpartjával és Ausztria hegyvidékével nem kelhetünk versenyre. A 2007-es 3,9 millió vendégéjszaka a 23. helyhez elég, és átlagosnak tekinthető a turisták 3,2 éjszakás tartózkodási ideje.


Ezer lakosra 312 autó

A személygépkocsi-állomány nagysága jelzi a lakosság gazdasági helyzetét, életkörülményeit, fogyasztási szokásait is. 2007-ben a Nyugat-Dunántúlon ezer lakosra 312 személygépkocsi jutott, amely a 17. legkevesebb a közép-európai térségek sorában. Ennél nagyobb járműsűrűség négy ország – Ausztria, Csehország, Lengyelország, Szlovénia – régióit, valamint Horvátország két térségét jellemezte, Szlovákiában és hazánkban pedig a főváros környékén volt magasabb a mutató értéke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőr lőtt le egy szarvast

Támolygó szarvast lőtt le egy rendőr tegnap a 8-as főúton Jakabháza térségében. A körmendi… Tovább olvasom