Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Fejlesztik a sürgősségi betegellátást a Kaposi Mór Oktató Kórházban

Európai uniós támogatással fejlesztik a sürgősségi betegellátást Kaposváron a Kaposi Mór Oktató Kórházban.
A csaknem 512 millió forint összköltségű, 460 millió forint támogatással megvalósuló projekt vállalkozói szerződéseit kedden írták alá.

A sürgősségi betegellátó centrumban a régió 400 ezer lakosa számára a lehető legmagasabb szintű, új eszközökkel felszerelt, 24 órás, folyamatos működésű sürgősségi ellátás lesz elérhető, az eddigieknél is gyorsabb diagnosztizálási lehetőséget és hatékonyabb terápiát biztosítva - közölte Repa Imre professzor, a súlyponti kórház főigazgatója, hangsúlyozva: a Kaposi Mór Oktató Kórházban már 6 éve az ország egyik legkorszerűbb sürgősségi betegellátó rendszere működik a teljes szakmai spektrum mentén.

Gelencsér Attila (Fidesz), a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő kiemelte, hogy az elmúlt négy évben az önkormányzat legnagyobb és legfontosabb intézményének működése folyamatosan nehézségekbe ütközött. Fenntartóként - egyedüliként az országban - 2007-ben arra kényszerültek, amire korábban soha nem volt példa: működésre adtak támogatást a kórháznak - tette hozzá, megemlítve azt is, hogy a 13 milliárdos elvonás mellett - annak ellenére - soha nem látott együttműködés jellemezte a kórház és az önkormányzat együttműködését.

Gelencsér Attila elismerően szólt a kórház menedzsmentjéről, mondván: a nehézségek ellenére folyamatosan keresték a fejlesztés lehetőségeit, élve az európai uniós támogatással is.

Lehrner Lóránt, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség integrációs elnökhelyettese rámutatott arra: az egészségügyi szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés a legnagyobb kihívás ma az egészségügyben.

"Be kell hoznunk a lemaradást, el kell tüntetnünk a különbséget ezen a területen" - hangsúlyozta az elnökhelyettes, hozzátéve: éppen ezért nem csak a pályázatokon nyertes 26 súlyponti kórház sürgősségi egységeinek fejlesztésére költenek összesen 12 milliárd forintot, de a már megindult vagy hamarosan kezdődő egészségügyi beruházásokra 250 milliárd forint támogatást hagyott jóvá eddig a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

A kaposvári sürgősségi betegellátó centrum fejlesztéséhez a megyei közgyűlés 52 millió forint önrésszel járult hozzá. A beruházás keretében a legnagyobb összeget, több mint 250 millió forintot diagnosztikai, terápiás műszerek, segédeszközök beszerzésére fordítják. Ezek többsége rövid időn belül használatba vehető, így a 3 éven át tartó fejlesztés nemcsak a pályázat befejeztével, hanem már ebben az évben is nyújt előnyöket a rászorulóknak.

A későbbiekben 46 négyzetméterrel bővítik és korszerűsítik a jelenlegi 807 négyzetméteres területet, a műtéti tömb tetején pedig helikopter-leszállópályát alakítanak ki. Az infrastrukturális fejlesztéseket egy integrált diszpécserközpont üzembe állítása teszi majd teljessé.

A sürgősségi osztályt 2005-ben 8 ággyal nyitották meg, az két évvel később további 15 ággyal bővült, s a beruházás befejezését követően - a határidő 2011. augusztus 10. - 23 ággyal működik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csepeli kettős gyilkosság - Meghosszabbították a gyanúsítottak előzetes letartóztatását

A Fővárosi Bíróság kedden meghosszabbította a csepeli kettős gyilkosság gyanúsítottjainak előzetes… Tovább olvasom