Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Fejlesztés számokban

A művelődés fejlesztését a politikai felemelkedés előkészítőjének tartotta Klebelsberg Kunó. De tevékenységében hangsúlyt kapott a népegészségügy és a tudatos sportpolitika is.
Magyarországon először Klebelsberg dolgozott ki tudománypolitikai koncepciót, s 1934-ben létrehozta az Országos Természettudományi Tanácsot, az anyagi támogatás biztosítására az Országos Természettudományi Alapot. A Széchenyi Tudományos Társaság 1927-es megalapításával az üzleti világ befolyásos embereit hozta kapcsolatba a tudósokkal, a kutatások támogatása érdekében. Nagy súlyt helyezett a Pozsonyról Pécsre költözött Erzsébet Tudományegyetem, a Kolozsvárról Szegedre telepített Ferenc József Tudományegyetem, valamint a debreceni Tisza István Tudományegyetem fejlesztésére. Felépíttetett továbbá 21 klinikát és három főiskolát – a testnevelésit Budapesten, a szegedit és a soproni erdészetit –, valamint a Tihanyi Biológiai Intézetet.

Az 1926. évi VII. törvénycikk alapján három év alatt 5784 tantermet és 2278 tanítói lakást építtetett. Az iskolán kívüli népművelés fejlesztésére 1555 népkönyvtárat, 1500 iskolakönyvtárat és 500 óvodát is felállíttatott. Ezzel párhuzamosan végezte el a polgári iskolák és a középiskolák reformját, a középiskolák tananyagának korszerűsítését, a tankötelezettséget 16 éves korra emelte.

Nagy hangsúlyt helyezett a népegészségügyre, az egészségügy legsürgetőbb feladatának a gyermekbetegségek elleni harcot tartotta. Törvénnyel szabályozta a tehetséges falusi gyermekek felkutatását.
Klebelsberg valósította meg először hazánkban a tudatos sportpolitikát és sportdiplomáciát, létrehozta a már említett Testnevelési Főiskolát, a Magyar Olimpiai Bizottságot, megépíttette a margitszigeti Nemzeti Sportuszodát.


Emlékdíjak

Az SZTE Klebelsberg Kunó-díját azok kaphatják meg, akik a szegedi egyetemen jelentőset alkottak és a tudományos eredmények, kulturális értékek nemzetközi megismertetéséhez nagymértékben hozzájárultak. A Gróf Klebelsberg Kunó Alapítvány 2002-ben alapította a Klebelsberg-díjat tudományos, egyházi és közéleti személyiségek elismerésére. 


S. Á.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az apácáktól tanulta a vadast

Ötven éve gyűjti Tamás Lászlóné Teri néni az általa is kipróbált recepteket egy kopott füzetben. Tovább olvasom