Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Fehér-tavi kirándulás

Tanítási időben gyakran keresik föl diákcsoportok a Fehér-tónál létrehozott Tisza-völgyi bemutatóházat, amely nemrég tanösvénnyel is kiegészült.
A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága által létrehozott Tisza-völgyi bemutatóházban élethű diorámák láttatják a különféle élőhelyek – a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet egésze – élővilágát. A szikes puszták, a hullámtéri erdők és a homoki erdők állat-, növényvilága egyaránt megismerhető itt – mondja Ábrahám Krisztián környezeti nevelő.

Kanalasgém, vidra, hazai orchideák, azaz kosborok, s így tovább. Beretzk Péter, a Fehér-tó védetté nyilvánítója munkáságát is bemutatja egy részkiállítás; egyébként a Fehér-tó Magyarország legrégebbi védett területe, a debreceni Nagyerdővel együtt. A bemutatóházból két és fél kilométeres tanösvény vezet a fokozottan védett terület határáig – ide szakvezető irányításával jut a csoport, kölcsöntávcsövekkel figyelve a madarakat. Ilyenkor a téli madárvendégek megfigyelése jelenti a legfőbb érdekességet: feltűnik az imbolygó röptű kékes rétihéja, a vízen például a kerceréce, s az északi búvár, mely egyik pillanatban még úszik a vízen, a másik pillanatban: volt-nincs, lebukott, és egészen váratlan helyen bukkan föl újra. Diákcsoportoknak harminc főig kilencezer forint egy-egy, egész délelőttre kiterjedő program.

A bemutatóházig busszal a Mars térről az 5-ös kocsiállásról indulhatunk; a jegy a „szatymazi temetőig" felnőttnek 194 forint, diákoknak 62. Ebédelni a Fehér-tói halászcsárdában szoktak a csoportok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reá vetett kő

Az vesse reá az első követ... – mondá Jézus, és szemlátomást igaza volt. Megkövezni egy nőt,… Tovább olvasom