Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Fegyverhasználatnál erős az ösztön

Győr-Moson-Sopron - A fegyverhasználatnak szigorúak a szabályai, az intézkedő rendőrt ez önmagában is stresszeli, aminek erősségét a helyzet növelheti. Mindez együt ösztönös cselekvést vált ki.

A rendszeres kiképzés segít, hogy éles helyzetben helyes legyen a döntés.

A megyei rendőr-főkapitányság intézkedéstechnikai főelőadója, Csaplár Balázs főhadnagy, lőkiképző hangsúlyozza:

– A fegyverhasználatot nem csak a billentyű elhúzása jelenti, az egy összetett folyamat. Váratlan szituációkban az ember gyakorlatilag ösztönből cselekszik, nem tud mérlegelni. Akkor is kialakul a stressz, ha van ideje felkészülni a rendőrnek arra, ami a helyszínen várja őt.

Előfordulhat, hogy kiérkezve egészen más a helyzet. Jó példa rá a Téten tavaly történt lövöldözés. Akkor a járőrök egyszerűnek tűnő feladatra mentek, ám golyózápor fogadta őket, amikor kiszálltak az autóból.

A főhadnagy szerint fegyverhasználati kötelezettségnél az ösztön a legerősebb. Százharmincas pulzusnál már felborul az ember higgadtsága.

Ha a pulzus jóval gyorsabb, elérheti a kétszázat is, olyan magas a stresszszint, hogy csak az ösztönök működnek.

– Azért van szükség sok kiképzésre, hogy a jó magatartásformák ösztönössé váljanak, mintegy beégjenek. Ehhez sok gyakorlásra van szükség, s akkor megfelelően reagál a rendőr a veszélyes szituációkban is. Az emberben mindig dolgozik az életösztön, nem akar meghalni, de nem akar ölni sem. Ám előfordulhat, hogy a rendőr saját vagy mások életének védelme érdekében rákényszerül. Ezt lehetőleg el kell kerülni vagy a törvényben megfogalmazottak szerint kell végrehajtani – magyarázza Csaplár Balázs.

Csaplár Balázs főhadnagy szituációs helyzeteket gyakoroltat a kiképzésen Szücs Róbert őrnaggyal és Vincze Szabolcs törzszászlóssal.
Csaplár Balázs főhadnagy szituációs helyzeteket gyakoroltat a kiképzésen Szücs Róbert őrnaggyal és Vincze Szabolcs törzszászlóssal.

A kiképzőtiszt megjegyezte, hogy az ösztön miatti pszichés beszűkülést Magyarországon nem vizsgálják, s a rendőröket nem igazán életszerűen ítélik meg. Tőlünk nyugatabbra más a helyzet...

– A stresszszint függvényében a finommotoros mozgások megszűnnek, s talán még egy zárat sem tudunk kinyitni. Képtelenek vagyunk pontos mozgásra. A hallása is elmehet az embernek, s a látószöge is kisebb lesz, komolyabb helyzetekben csőlátás alakul ki, s még a saját, egyenruhás kollégáját sem ismeri meg a rendőr – magyarázza Csaplár Balázs.

A megyei főkapitányság támogatásával a lőkiképzéseknél, szituációs gyakorlatoknál újfajta, az eredetiekhez megszólalásig hasonlító fegyvereket használnak. A különbség, hogy sűrített levegővel működnek, s műanyag golyót lőnek ki.

– Évente négy lőkiképzésen kell részt venniük a járőröknek, s havonta intézkedéstechnikai továbbképzésen, amelyeken szituációkat gyakorolnak be. Az új technika abban segít, hogy a gyakorlás során veszély nélkül lőhetnek, s megszokják, hogy akcióban használják a fegyverüket. Nyugodtan tanulhatják az életszerű helyzetekben való helyes mozgást, intézkedést, s a fegyver használatát. Eközben igyekszem stresszhelyzetet teremteni, hogy azt is szokják – tudtuk meg Csaplár Balázstól, aki még hozzátette:

– Nyugodtan mehetnek ki a rendőrök intézkedni, s ha a tanultak alapján éles helyzetben elkerülik a pánikreakciót, s azt el tudják dönteni, hogy ott maguk mire képesek vagy mikor kell speciális erősítést kérni, már az is jelentős. Például túszhelyzetben elég, ha a környéket lezárják a speciálisan kiképzett bevetésiek megérkezéséig.

Olvasóink írták

 • 3. hehe08 2009. augusztus 24. 15:37
  „:D:D
  ez szép volt.... pro és kontra....
  :D:D

  azért lássuk be, hogy ha rendben lennének a dolgok itthon akkor a rendőrséget nem hozták volna ilyen helyzetbe......
  mert nem a gyuri rendőr akarja kilőni a kődobáló józsi szemét hanem parancsot kap!
  (tegyük hozzá, hogy a gyuri rendőrök közül sokan azért azért lettek rendőrök mert nem tudtak mit kezdeni az agressziójukkal.....)
  érdekes, hogy a 80-as években nem szólt vissza senki a rendőrnek... meg nem jelentette fel mert pofán vágta amikor elkapták rablásért.......”
 • 2. db 2009. augusztus 24. 13:13
  „1. xo16zy
  ösztönös cselekvés:
  -kockakővel dobálás
  -molotov - koktél dobálása
  -tankot lopni
  -munkájukat végző embereket leköpdösni
  -milliós károkat okozni

  És még megmagyarázod a végén....”
 • 1. Goldmund 2009. augusztus 24. 12:00
  „Ja, ja!
  Ösztönösen békén hagyják a cigányokat (életösztön, ill. nem akarnak a liberális média kereszttűzébe kerülni).
  Ösztönösen megérzik, hogy amikor egy autó a (tök fölöslegesen ott lévő) 30-as táblánál 50-nel megy, akkor bátran lehet intézkedni.
  Egyébként némely rendőri vezető folyton stresszben lehet: nagyon erős csőlátás tapasztalható náluk. :-)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túlélési stratégiák válságra

Győr-Moson-Sopron - Vannak stratégiáink a válság átvészelésére: a nagyobb kiadásokat megpróbáljuk… Tovább olvasom