Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Fegyelmivel távolították el a szarvasi lelkészházaspárt

Az utóbbi évek legsúlyosabb büntetésével, fegyelmivel távolított el a Magyarországi Evangélikus Egyház déli kerületének fegyelmi tanácsa egy szarvasi lelkészházaspárt.
A férfit megfosztották hivatalától, feleségét pedig a szarvasi lelkészi szolgálattól. Az érintett szerint minden indok nélkül, statáriálisan függesztették fel őket - írta a Békés Megyei Online (BEOL) szerdán. Az internetes oldalnak Gáncs Péter, az egyházkerület püspöke elmondta: a harminc órán át tartó tárgyalást követően az egyházi tanács megállapította, hogy Deme Zoltán lelkész a legsúlyosabb egyházi vétséget követte el: leépítette a szarvasi gyülekezetet.

Az egykor sok száz tagú gyülekezet mára semmivé lett, idén már konfirmációt sem tartottak, és mindössze nyolcvanan fizették az egyházfenntartói járulékot. A püspök elmondása szerint Deme Zoltán nem először követett el fegyelmi vétséget, és emiatt 2002-ben úgy döntöttek, nem töltheti be Szarvason a lelkészi szerepkört. Õ azonban a döntést semmibe vette, sőt 2005-ben a felsőbb egyházi vezetők hozzájárulása nélkül igazgató lelkésszé választatta magát a saját embereivel. 2008-ban ismét fegyelmi eljárás indult ellene törvénytelen munkaviszony miatt.

Deme Zoltán - mivel a korábbi döntés szerint már nem is gyakorolhatta volna a lelkészi hivatást - fizetést sem kaphatott volna. Õ azonban saját magának utalványozott fizetést, ráadásul a dupláját annak, amennyit ma Magyarországon egy lelkész átlagosan kap. Gáncs Péter elmondta azt is, hogy sok bejelentés érkezett a püspökségez arról, hogy az egyházkerület által fenntartott szeretetotthonokban a lelkész nem megfelelően járt el az idősekkel, a belépésért milliókat kért el, de nem gondoskodott megfelelően az élelmezésükről sem.

A BEOL kérdésére a püspök hozzátette: a jövő héten országos egyházi ellenőri vizsgálatot folytatnak le Szarvason, és ha a vizsgálat azt mutatja, hogy bűncselekmény is történt, akkor feljelentést tesznek a rendőrségen. Az egyházi tanács döntése végleges, ellene fellebbezésnek nincs helye, de ha az érintettek az eljárást jogsértőnek ítélik meg, kérelemmel fordulhatnak az egyház országos bíróságához.

Deme Zoltán a BEOL-nak elmondta: élnek a kérelem benyújtásának lehetőségével, mert úgy ítélik meg, hogy az egyházi tanács minden indok nélkül, statáriálisan függesztette fel őket. "Elképesztő ez a döntés, de nem lepett meg. Az én konfrontációm az országos egyházi vezetőkkel már akkor elkezdődött, amikor 1990-ben politikai szerepet vállaltam, Szarvas és térség országgyűlési képviselője lettem" - nyilatkozta a portálnak, majd hozzátette: "Mindez csak fokozódott, amikor egyik szószólója lettem a papi átvilágítások szükségességének".

Az ellene hozott ítélet nem lepte meg, de a feleségéről szóló döntés szigorúsága miatt megdöbbenését fejezte ki Deme Zoltán. A lelkész szerint a döntés mögött az is állhat, hogy a felsőbb egyházi vezetés a két szarvasi gyülekezetből egyet akar csinálni. Az átmenti időszakban a lelkészi teendőket Zátonyi János, az ótemplomi evangélikus egyházközség lelkésze látja el.

Olvasóink írták

  • 1. Hókuszpóka 2009. november 19. 13:41
    „Na de kérem! Vagy politizáljunk, vagy gyóntassunk! :))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a Fidesz megnyilvánulásai rongálják a közbizalmat

A Fidesz megnyilvánulásai a H1N1 védőoltás ügyében hozzájárulnak a közbizalom "súlyos… Tovább olvasom