Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Federmayer István

Kategória: középiskolai tanár

Név: Federmayer István
Révai Miklós Gimnázium, Győr

Jelölő: Göndör Éva
IndoklásAjánljuk szíves figyelmükbe a Révai Miklós Gimnázium nyugalmazott pedagógusát, Feder-mayer István tanár urat. Mivel a gimnáziumi tanulmányainkat nem a megyében végeztük, ezért a Kisalföld fel-hívása után a szülővárosaink pedagógusainak az emlékét idéztük fel, amikor eszünkbe jutott az egyetem első évfolyamán óraadó tanár úr! Ő volt az, akivel először találkoztunk a tanítók közül, ő volt az, aki a latin nyelv szépségeire oktatta a középiskolai padokból éppen csak ki-került diákokat. A tanár úr nem csak oktatott, hanem nevelt is, az egész személyiségével példát mutatott. Mindig elegánsan és pontosan jelent meg a szemináriumokon, felkészülten, ösz-szeszedetten, nyugodtan adott elő és kellő humorral tartotta fenn a tanulók – az egyetemi bu-lik után igen csak lanyhuló – figyelmét. Igazi pedagógusként mindig szentelt időt a hallgatók egyéni problémáinak, amelyek főleg a sikertelen zárthelyi dolgozatok megírása után és a vizsgaidőszak kezdete előtt halmozódtak fel. Egész életét az oktatásnak szentelte, több generációt nevelt fel. A hivatását mindig a szívügyének tekintette, amire az is utal, hogy fél évszázada, az 1956-os forradalom kitörése előtt – tudjuk meg a városi levéltár 1996-os dokumentumgyűjteményéből – felhívta a figyel-met a pályaválasztással kapcsolatos hibákra. Stílusosan zárva sorainkat, a következőt kívánjuk neki: Ad multos annos!

Jelölő: Szalai Ferenc
IndoklásA Tanár Úr 1969-től 1972-ig magyart tanított nekünk, akik matematika - fizika tagozatos osztályba jártunk. Rövid ideig, amig osztályfőnökünk szülési szabadságon volt még az osztályfőnöki teendőket is Ő látta el. A sors különös kegyeltjei voltunk, vagyunk mi, akiket a Tanár Úr tanított. Végtelen embersége, humánuma, szakmai felkészültsége, reális világlátása nagy hatással volt mindannyiunkra. Szeretett bennünket, mi sem tehettünk mást, szerettük Őt is az óráit is. Tanár vagyok magam is, Ő messze jár előttem, nemcsak időben, térben is. Kiváló példája követendő üstökös számomra!
Örülök neki, hogy az egyetemen még mindig tevékenyen dolgozik Federmayer István Tanár Úr és irigylem azokat, akiket tanít!

Kedves Olvasónk!
Ha Ön is úgy gondolja, hogy bármelyik jelöltet szívesen támogatná  szavazatával illetve jelölné valamelyik kategóriába, akkor nem kell mást tennie mint a tanar@kisalfold.hu e-mail címre elküldenie annak a tanárnak a nevét, akire szavazni szeretne (vagy jelölni), és természetesen az Ön nevét és telefonszámát, hogy éresíteni tudjuk ha Önre mosolyog a szerencse. Örömmel vennénk ha szavazatát ill. jelölését röviden néhány sorban megindokolná.

További részletek a kampányról itt >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vörös Gabriella: Aranykoporsó

Vörös Gabriella múzeumigazgató Móra Ferenc Aranykoporsó című regényéről beszél. Tovább olvasom