Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Februárban fogadhatja el a parkolási törvényt az Országgyűlés

Megkezdődött a szakmai egyeztetés a közúti közlekedésről szóló törvény módosításáról, amelyet a kormány legkorábban januárban, az Országgyűlés pedig februárban fogadhat el.
A KHEM-nek az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériummal együttműködve ezért kell előkészítenie a közúti közlekedésről szóló törvény módosítását, mert az Alkotmánybíróság tavaly novemberi határozata 2010. június harmincadikával hatályon kívül helyezte a közúti közlekedésről és a helyi önkormányzatokról szóló törvényeknek a közterületi parkolás szabályait rögzítő szakaszait.

A jogszabály szakmai egyeztetése már megkezdődött, míg az együttes javaslat véglegesítése az érintett önkormányzatok, parkolási társaságok és érdekképviseletek véleményét figyelembe véve zajlik majd le. A KHEM rámutatott: a változtatások bevezetésével országosan egységes módon szabályozza majd a törvény a parkolási díjak meghatározásának kereteit.

A módosítás alapján az egyes önkormányzatok e keretek között jelölhetik ki a díjköteles területeket, alakíthatják ki a díjakat és határozhatják meg a szabályozás további pontos részleteit. A minisztérium még nem közölt részleteket a törvénytervezetről, azonban Nyáry Krisztián, a városháza kommunikációs igazgatója hétfőn az MTI-nek elmondta: a Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülésén tárgyalta a véleményezésre megküldött törvénytervezetet, amely szerint a szaktárca a benzin árához kötné a parkolási díjakat.

Az új törvény szerint például az első kategóriába eső várakozási övezetben várakozó személygépkocsi esetében a 95-ös ólmozatlan benzin előző évi átlagárának felét tenné ki egy óra parkolási díja. Rámutatott: a főváros vezetése támogatja a javaslatot, azonban néhány ponton apróbb módosításokat, részletesebb szabályozást javasol.

Ilyen javaslat például, hogy a szabályozás ne terjedjen ki alagútra, aluljáróra, ne vonatkozzon magánutakra. A főváros javasolja azt is, hogy a törvény nevesítse: ki mentesül a várakozási díj fizetése alól. A javaslat értelmében mentesülnének a megkülönböztető jelzés használatára jogosult járművek, állandó és ideiglenes lakóhellyel bíró személyek, illetve a mozgáskorlátozottak és az őket szállító családtagok - közölte az igazgató.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. január 12. 12:40
    „Tehát eddig a közlekedők fizettek a közutak teljes hossza és szélessége használatáért! Ezen belül azért is, ha megálltak rajta hosszabb ideig. Sőt, ha be akartak hajtani egy táblával jelzett útra, azért külön is kellett fizetni, Vajon most mit fognak még kitalálni a közlekedők lenyúlásért?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kissé romlott az ár-és belvízvédelmi helyzet Szabolcsban

A Felső-Tiszán is éreztette hatását az elmúlt napok csapadékos időjárása, ez pedig valamennyit… Tovább olvasom