Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Február:

a böjt hava

Keresztény időkben a február a böjt első hava lett, mivel a nagyböjt kezdete rendszerint ebbe a hónapba esik. Erre utal a hónap régi magyar neve: böjtelő hava.
A böjt tágabb értelemben az érzéki élvezeteknek, s különösen a táplálkozásnak a korlátozását vagy az arról való lemondást jelenti. Használják az orvoslásban is, hiszen több betegségnek ellenszere s egészségmegőrző szerepe is van, de a vallásos gyakorlatban is elterjedt. Az európai kultúrában jelenti a hús nélküli étkezést is a kijelölt napokon.
A nyugati egyházban általánosan négy előírt böjti időszak van: az adventi, vagyis minden szerdán és pénteken, advent első vasárnapjától kezdve karácsonyig; a negyvennapi nagy böjt, vagyis mindennap, hamvazószerdától húsvétig, kivéve a vasárnapokat; a kántorböjt, vagyis szerdán, pénteken és szombaton az év minden negyedében; és a vigiliaböjtök, a nagyobb ünnep előtt való napokon. A szombati napok évszázadokon keresztül húsmentesek voltak Magyarország hívői számára, ám az 1870-es vatikáni zsinaton a magyar püspöki kar kérelmére IX. Pius pápa felmentette az országot e megtartóztatás alól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó ára volt tavaly a búzának

Minőség helyett mennyiség? Erősödik a búza kalászos gabonán belüli dominanciája Csongrád megyében,… Tovább olvasom