Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Február 4 - A rákellenes küzdelem világnapja

A Párizsban tartott első rákellenes világkongresszus résztvevői 2000. február 4-én a rettegett kór elleni világméretű összefogásra felszólító dokumentumot írtak alá. Ennek emlékére a kongresszus február 4-ét a rákellenes küzdelem világnapjává nyilvánította.
A rák gyűjtőfogalom: több száz különböző szövettani típusú, különböző biológiai viselkedésű és különböző szervekre lokalizálódó megbetegedést (kóros sejtburjánzást: daganatot) fed. Ennek megfelelően a kezelése, a gyógyítása is sokféle lehet - nincs ellene univerzális gyógyszer. Fél évszázada a rosszindulatú daganatokkal diagnosztizált betegeknek csak ötöde volt megmenthető, ma körülbelül felük, és a bővülő terápiás lehetőségeknek, az intenzív kutatásoknak köszönhetően az arány tovább javul.

Szervezetünkben nap mint nap keletkeznek rendellenes sejtek, de mivel az immunrendszer sejtjei ezeket képesek felismerni és elpusztítani, ritkán fejlődik betegség belőlük. Néha azonban sikerül kibújniuk a szervezet ellenőrzőrendszerének felügyelete alól: féktelen szaporodásuk és áttétképződésük vezet az összefoglaló néven ráknak (karcinóma, szarkóma) nevezett betegséghez. Az alattomos kór nagyon lassan, több év alatt alakul ki, megfelelő diagnosztikával azonban nagyon korai szakaszban ki lehet mutatni az elváltozást.

A világon naponta húszezer, évente több mint 7,5 millió ember hal meg rákban, és évente több mint 12 millió új rákos megbetegedést fedeznek fel. Minden harmadik európainál diagnosztizálnak élete során daganatot, és minden negyedik európai ember rákban hal meg.

Bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2006-2015 között évente két százalékkal kívánja csökkenteni a halálos áldozatok számát, a prognózisok növekedéssel számolnak: becslések szerint 2030-ra 17 millióra emelkedhet a betegség halálos áldozatainak száma, a rákbetegek száma pedig megháromszorozódik. A helyzet leginkább a fejlődő országokban romlik majd. A WHO a megelőzésben két fő kockázati tényezőre összpontosít: a dohányzásra és a táplálkozásra, mert minden harmadik rákmegbetegedés a helytelen táplálkozás és a mozgáshiány következménye.

Magyarországon az összes haláleset negyedét okozzák a daganatos betegségek, a vezető daganatos halálok a tüdőrák, ezt követi az emlőrák, a vastagbél- és végbélrák, a gyomor-, a prosztata- és a szájüregi rák által okozott halálozás. Évente mintegy 80 ezer új daganatos megbetegedést diagnosztizálnak, és mintegy 32 ezren halnak meg valamilyen rákos elváltozás következtében - vagyis egy Esztergom nagyságú város lakosságát veszítjük el minden évben. A daganatok miatti halálozásban Magyarország a fejlett ipari államokat tömörítő OECD tagországok között az utolsó helyen áll.

A rákban elhunytak fele megmenthető lenne, ha az elváltozást, a daganatot idejében felismernék és megfelelően kezelnék.

Felvilágosítással és szűrővizsgálatokkal az esetek harmadát lehetne megelőzni, harmadát gyógyítani, a betegek fennmaradó harmadát pedig megfelelő életminőség-javító kezelésben részesíteni. Ennek érdekében hirdették meg 2006-ban a Nemzeti Rákellenes Programot, amelynek végső célja, hogy tíz év alatt tíz százalékkal csökkenjen a daganatos betegségekből eredő halálozások száma.

A program legfontosabb üzenete, hogy a rákbetegséget meg lehet előzni, és e betegségből meg lehet gyógyulni. Magyarországon elméletileg minden beteg hozzájuthat a legkorszerűbb terápiákhoz. (Magyarországon április 10. a nemzeti rákellenes nap dátuma, 1849-ben ezen a napon született Dollinger Gyula orvos, az 1902-ben alapított országos rákregiszter kezdeményezője.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ne paksolják el a jövőnket! - A bővítés ellen tüntettek

A Nemzetgazdasági Minisztérium előtt mintegy három-négyszáz ember demonstrált a bővítés ellen. Tovább olvasom