Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Február 13-án lehet a ciklus utolsó parlamenti ülése

Várhatóan négy napot ülésezik a tavaszi ülésszakban az Országgyűlés, a Ház e ciklusbeli munkája február 13-án zárulhat le.
A parlamenti honlapon közzétett napirendi javaslat alapján még három ülést terveznek: egy kétnaposat jövő hétfőn és kedden, majd két egynaposat jövő csütörtökön és egy hétre rá, február 13-án.

A tavaszi ülésszak hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök felszólalásával kezdődik.

Ezután a képviselők kétharmados többséggel megválasztják a kommunista diktatúra hatalmi működésének feltárására hivatott Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökét és két tagját. A testület létrehozásáról decemberben döntött a Ház, a jelölés határideje péntek délután.

A testület öttagú lesz, a fennmaradó kettőt a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és az igazságügy-miniszter nevezi meg. A bizottságban olyan ember foglalhat helyet, aki jogi vagy társadalomtudományi végzettséggel rendelkezik, és nem töltötte be a 18. életévét a titkosszolgálatok 1990. februári átszervezéséig, azaz most nem idősebb 42 évesnél.

A tervek szerint kedden döntenek két, Áder János köztársasági elnök által visszaküldött törvény újbóli elfogadásáról. Az egyik a zsebszerződések elleni hatékonyabb fellépést célozza, ezzel kapcsolatban az államfő több kifogást is megfogalmazott november elején, de az őszi ülésszakban már nem módosították. A másik a Magyar Művészeti Akadémiáról szóló jogszabály, amelynél a köztársasági elnök azt ellenezte, hogy a Nemzet Művésze-díjat jogerősen elítélt alkotók is megkaphatnák.

A kétnapos ülésen várhatóan megvitatják a kollektív befektetési formákról és a bizalmi vagyonkezelőkről szóló kormányzati előterjesztéseket és több nemzetközi szerződést.

Csütörtökön a tervek szerint a képviselők megválasztják a Független Rendészeti Panasztestület új tagjait, valamint döntenek az országgyűlési törvényhez és az új házszabályhoz érkező módosító indítványokról.

A ciklus utolsó parlamenti ülése a tervezett napirend alapján február 13-án lesz, ekkor várható zárószavazás a még folyamatban lévő törvényjavaslatokról, köztük a tavaszi választás után hatályba lépő új házszabályról.

Az Országgyűlés honlapján megtalálható napirendi javaslatban még nem szerepel az Oroszországgal a paksi atomerőmű bővítéséről megkötött államközi szerződés jóváhagyása. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor korábban úgy nyilatkozott: a Ház még a tavaszi ülésszakon megtárgyalja és dönt is róla.

Egyelőre még nincs a napirendi pontok között a rezsicsökkentés folytatása sem, de Rogán Antal közölte: kezdeményezni fogják, hogy a Ház gyorsított eljárással, egy hét alatt döntsön az újabb rezsicsökkentésről, amelynek eredményeként a gáz ára április 1-jétől 6,5 százalékkal, az áramé szeptembertől 5,7 százalékkal, a távhőé pedig októbertől 3,3 százalékkal csökkenhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soltész: jó döntés volt a családi pótlék iskolalátogatáshoz kötése

A legutóbbi három tanévben 22, 15, illetve 30 százalékkal csökkent az iskolai igazolatlan hiányzások… Tovább olvasom