Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Fazekas Sándor: olyan vidékpolitika kell, hogy a kis településeken is lehessen boldogulni

Magyarországnak olyan vidékpolitikára van szüksége, amely biztosítja, hogy a kisvárosokban, a falvakban, a fővárostól távoli településeken is boldogulhassanak az ott élők, és kiváló minőségű mezőgazdasági javakat termelhessenek - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szombaton Kisújszálláson.
Ennek megvalósításához rendkívüli lehetőség, hogy Európai Unió tagállamaként Magyarország agrártámogatásokban részesülhet - mondta a tárcavezető a Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Program sikereit bemutató rendezvénysorozat újabb állomásán.

Hozzátette: Magyarország 2007 és 2013 között 3 ezer milliárd forint értékű európai uniós támogatáshoz jutott, ebből 1400 milliárd forintot pályázati úton lehetett elnyerni.

Fazekas Sándor szerint Magyarország önerőből aligha lett volna képes ennyit fordítani a mezőgazdaságra, a vidékfejlesztésre. Ezért, amikor az unióval kapcsolatos véleményünket kialakítjuk, fontos, hogy valamennyi ténnyel és körülménnyel tisztában legyünk - jegyezte meg.

Hangsúlyozta, meggyőződése, ha Magyarország nem lenne az EU-tagja, a magyar mezőgazdaság nem tudná a mostani színvonalát elérni.

A miniszter a fejlesztési eredményeket sorolva elmondta: három év alatt 30 ezer munkahely létesült az agráriumban, miközben a termelés mellett fokozatosan nőtt a gépesítettség foka is.

Ezért fontos, hogy elkövetkező hétéves uniós ciklus forrásait is odafigyeléssel, ügyesen használja fel az ország, hiszen már gyakorlottabb a pályázatírásban, és a gazdák is megismerték az agrártámogatási rendszert - jelezte a miniszter.

Fazekas Sándor kiemelte: a Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Programnak köszönhetően az elmúlt időszakban több mint 56 milliárd forint összegű támogatás talált gazdára Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Az elnyert összegeket a 11 ezer nyertes pályázó több példaértékű projekt megvalósítására fordította.

Az egész napos családi programok és a közös kikapcsolódás mellett a roadshow-ra érkezők hasznos információkat is szerezhettek a pályázati lehetőségekkel kapcsolatban: a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat munkatársai válaszoltak a kérdésekre. Rajtuk kívül jelen voltak olyan gazdák is, akik az elmúlt időszakban sikeresen pályáztak, és az elnyert összeg segítségével fejlesztéseket valósítottak meg Kisújszállás térségében.

A kisújszállási rendezvényt követően a Darányi Ignác Terv országjáró roadshow-ja még további három helyszínre látogat el, az érdeklődők Hatvanban, Sárbogárdon és Hódmezővásárhelyen találkozhatnak a vidékfejlesztés sikereit bemutató eseménysorozattal.

Olvasóink írták

  • 1. Valodi 2013. augusztus 31. 17:08
    „,,... erős gazdatársadalomra és vidéki polgárságra támaszkodva megvalósul a vidékpolitika fő célja: a vidéki térségekben, falvakban és kisvárosokban a hagyományokra épülő polgári életvitel meghonosodása, életképes vidék létrehozása..." írta volt a naiv dr. Ángyán József - fehér holló a FIDESZ fészekben - államtitkárként a kormányprogramnak csúfolt Nemzeti Vidékstratégiában... A paraszti gazdaságot nem a profitéhség, hanem a gyomor éhsége irányítja már jó néhány évszázada. Önellátó csak és kizárólag a falu, a parasztcsalád lehet! A kistelepülések lakosságát pedig semmi más, csakis a helyben megtermelhető és helyben maradó megélhetési jövedelem tarthatja meg. Ha a külterületük jövedelme nem marad a helyi parasztcsaládokra ´szétterítve´, hanem elviszi a "befektető", akkor a falujuk halálra van ítélve.
    És még valami: az unióban 200 hektár már bőven nagybirtoknak számít! Nálunk az új Fidesz földesurak kistafírozása ott kezdődik...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: aggályosak Csányi Sándor agrárberuházásai

Magyar Zoltán szerint "vannak olyan információk, melyek szerint Csányi Sándornak köze lehet a többi húsüzem tragikus helyzetéhez, mert nem szívesen látna konkurenciát." Tovább olvasom