Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Fazekas Lajos a makói '56 bukása után

Bár neves rendező vált belőle, korántsem volt egyszerű az élete Fazekas Lajosnak az 56-os forradalom bukása után, hiszen makói gimnazistaként az itteni események egyik szervezője volt. Nemrégiben dokumentumfilmmel állított emléket az ötven évvel ezelőtt Makón történteknek és mindazoknak, akik szerepet vállaltak az eseményekben.
Fazekas Lajos a gimnázium falánál nemrég avatott 56-os emléktábla előtt. Fotó: Szabó Imre
Fazekas Lajos nem Makón, hanem Kecskeméten született. A hírös városban sok rokona élt a családnak, ezért aztán november negyedike, a forradalom bukása után oda menekültek. Jó okuk volt rá, hiszen édesapja rendőrkapitány volt Makón, ő pedig végzős gimnazistaként a forradalmi események egyik fő szervezője a városban. Édesapját néhány nappal a bukás után félholtra verték a karhatalmisták, később pedig éveket töltött börtönben. Az édesanya négy fiúval utazott Kecskemétre. Fazekas Lajos mindennap másik ismerősnél, rokonnál aludt, attól tartva, hogy keresik.

A Katona József Gimnáziumba nem mert rögtön beiratkozni, nehogy nyoma maradjon a jelenlétének, ám az egyik osztálynak az igazgató tudtával tagja lett. Nagyszerű társakra, közösségre lelt bennük – emlékezik. Egyszer, amikor a nagyszünet idejére bent maradt a tanteremben, bejött hozzá az egyik srác, hogy ne menjen ki a folyosóra, majd kisvártatva a többiek is bejöttek, körbevették, hogy a csoport közepén ne vegyék észre, és így menekítették ki a hátsó kapun. Visszanézve értette meg, hogy miért: a nagykapuban egy fegyveres pufajkás állt. Meg volt győződve róla, hogy érte jött. Néhány pillanat múlva azonban kiderült, mégsem, a géppisztolyos férfi nyakába ugrott ugyanis egy diáklány – a lánya lehetett, akit meglátogatott.

A hányattatások azonban az egyébként kitűnő érettségivel sem értek véget. Meg kellett úsznia a katonai behívót, mert a hozzá hasonló helyzetben lévő fiatalokat addig provokálták, amíg futkosóra nem kerültek – onnan pedig néhányan már élve nem kerültek ki. Megtetszett neki a bányászélet, Komlón dolgozott, később pedig Pestre került, ahol mindenféle alkalmi munkát végzett, például bárzongorista volt és írogatott, még az Élet és Irodalom is közölte szerzeményeit. Közben a színművészeti főiskola rendezői szakára annak ellenére küldte be a papírjait, hogy moziba sem járt. Kiderült azonban, hogy megvan a pályához a tehetsége, a műveltsége, így bejutott. Az ott töltött időre máig úgy emlékszik: élete legszebb négy éve volt, a legnevesebb rendezők mellett dolgozhatott. Első, Lássátok, feleim című játékfilmjét 1966–67-ben forgatta.

A Duna Televízió vetíti

Fazekas Lajos Vidéki srácok című filmtrilógiáját műsorra tűzte a Duna Televízió. Az első darabot november 19-én, csütörtökön 14.30-tól, a másodikat 15-én, szerdán 14.50-től, az utolsót pedig 21-én, kedden 14.55-től láthatják az érdeklődők.

Már ebbe is beszűrődtek ’56-os élményei, ám sokáig nem hitte, hogy egyszer filmet forgathat a témáról. Azt mondja: életének meghatározó élményét jelenti a forradalom. A nyolcvanas évektől kezdve foglalkozott komolyan a gondolattal, hogy megörökíti – a rendszerváltás előtt viszont egyszerűen nem mert visszatérni Makóra. Nem egyszerűen magát féltette: attól is tartott, hogy esetleg veszélybe sodor másokat. Ettől való aggodalmában egyébként az évtizedek múlásával igyekezett mindent és mindenkit kitörölni az emlékezetéből. Így amikor végül Halmágyi Pál makói múzeumigazgatóval együtt nekiláttak az anyaggyűjtéshez – őt onnan ismerte, hogy interjút készített 1994-ben díszpolgári címmel kitüntetett édesapjával –, sok meglepetés érte.

Nem emlékezett például arra, kik haladtak a tüntetésen legelöl, mellette vagy hogy például ki szólt nekik a géppuskáról, amit a pártbizottság akkori épületében, a mai Korzó kaszinó emeletén felállítottak a tömeggel szemben. A film elkészítését végül egy tavalyelőtt kiírt pályázat tette lehetővé; a forgatás makói részéről, amikor például a mai makói gimnazisták felelevenítették az ötven évvel ezelőtti menetet, lapunkban is beszámoltunk. A háromrészes, Vidéki srácok című alkotás díszbemutatója is Makón, a József Attila Gimnázium aulájában volt október 26-án, a forradalom makói emléknapján, az ötvenedik évfordulón.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kíváncsi az Árkád üzletközpontra?

Tovább olvasom