Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Farkas Csaba: Átkelés a tengeren

Farkas Csaba újságíró, lapunk munkatársa E. Annie Proulx Kikötői hírek című könyvéről beszél.
„Sok és sokféle 'nagy könyvem' van-volt, ám E. Annie Proulx jó időre mindegyiket felülírta Kikötői hírek című, az Európánál 1996-ban megjelent, megrázó és fölkavaró regényével. Egy csomó különc alak él egy egészen lehetetlen helyen, mind úgy tesznek, mintha ők volnának a világ közepe – s mire az olvasó befejezi a könyvet, rájön: valóban és ténylegesen ők a világ közepe. Sőt maga az olvasó is a világ közepe.

A regényhelyszín Új-Foundland, ez az eső-hó-jég-, viharverte sziget, melynek partjainál annak idején még a Titanic is elsüllyedt. Az itt élők a világ híreiből csak annyira kíváncsiak, amit a helyi lap riportere recsegő rádióján befog, és zanzásítva közöl. Másra nemigen van szükség. A Kikötői hírek című rovatra főleg nincsen – ezt írja hétről hétre a kétbalkezes Quoyle, a mű antihőse. Maga a szerencsétlen-igyekvős-zűrös, hétköznapi élet nyüzsög-fortyog ebben a regényben, az élet komédiája zajlik a harsány színfalak előtt – s az élet szépsége, lényege, maga a hétköznapiság magasztosul föl megrendítően, a szemünk láttára.

A Kikötői hírek – mint a fülszöveg felhívja a figyelmet – az utóbbi évtized legsikeresebb amerikai irodalmi alkotása. Elnyerte a Pulitzer-díjat, a Nemzeti Könyv-díjat, az Irish Times International regénydíjat, a Chicago Heartland-díjat, és szinte minden európai országban sláger lett. A regény átütő erejét jelzi: bár itt-ott a mondatok olyanok, hogy, érzésem szerint, a magyar fordításra még ráfért volna egy utolsó simítás – mégis, minden írói szándék akadálytalanul átjön. Mit átjön? Átzúdul, átözönlik, akár a tenger."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyomul a Skype

A Skype VoIP internetes telefonszolgáltató megkötötte első szerződését egy mobilcéggel arra vonatkozóan, hogy utóbbi ügyfelei fix havidíjas 3G internetes szolgáltatás keretében igénybe vehetik a Skype kínálta telefonálási lehetőséget. Több szakértő úgy gondolja, hogy a Skype nem lesz túl népszerű a mobilszolgáltatók körében, mivel konkurenciát jelenthet saját konstrukcióik számára. Tovább olvasom