Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Fantasztikus tojásos nokedli

A nokedli íze önmagában semleges, de megbolondíthatjuk egy kis fokhagymával, sült szalonnával.

Hozzávalók:

10 dkg füstölt szalonna, vékonyra csíkozva
1 evőkanál olívaolaj
3 tojás
só és frissen őrölt bors
1 kis csokor petrezselyem

A nokedlihez:
25 dkg finomliszt
só és frissen őrölt bors
1-2 gerezd fokhagyma, megpucolva
1 dl tej
kb. 1 dl víz

Elkészítés:

Egy nagy fazékba enyhén sós vizet forralok a nokedli kifőzéséhez.
Amíg a víz melegszik, haladok tovább. Először megcsinálom a szalonnapörcöket. Az olajat beleöntöm egy közepes méretű serpenyőbe, hozzáadom a szalonna-csíkokat, és kevergetve pörcösre pirítom őket mérsékelt tűzön. A pörcöket ezután szűrőlapáttal kiszedem, és félreteszem. A serpenyőben maradt zsiradékot is magam mellé készítem.

Összekeverem a nokedlitésztát. A lisztet beleteszem egy keverőtálba, szórok hozzá rendesen sót és frissen őrölt borsot, majd a kézi reszelő apró lyukú oldalán hozzáreszelem a megpucolt fokhagymát. Ezt követően hozzáöntöm a tejet, majd néhány evőkanálnyi vizet is, és fakanállal elkezdem összekeverni a tésztát. Ha úgy látom, hogy túl kemény, adok hozzá még vizet. Akkor lesz jó a nokedli, ha rugalmas, de viszonylag nehezen keverhető állagú a tésztája. A kész tésztát félrerakom egy pillanatra.

Elkészítem a tojásos masszát. A tojásokat beletöröm egy tálba, enyhén megsózom és megborsozom, majd kézi habverővel enyhén habosra verem őket. Magam mellé készítem, és már a célegyenes.

Kifőzöm a nokedlit. A lobogva forró vízbe beleszaggatom a nokedlitésztát, majd várok 1-2 percet, hogy a nokedlik feljöjjenek a víz színére, és belül is átfőjenek.

Miközben a nokedlik belül is átfőnek, mérsékelt tűzön elkezdem melegíteni a serpenyőben maradt zsiradékot.

A kifőtt nokedlit lecsöpögtetem, és beleteszem a serpenyőbe. Hozzáadom a szalonnapörcöket, és az egészet jól összeforgatom. Ezután ráöntöm a felvert tojásokat, és kevergetve addig főzöm a tojásos nokedlit, amíg a tojásos keverék meg nem szilárdul rajta. Vigyázat, ez nem tart sokáig, és nem szabad kiszárítani a tojásos keveréket. Akkor lesz jó, ha kicsit krémes marad.  Tálaláskor a tojásos nokedlit apróra vágott petrezselyemmel szoktam megszórni.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom