Kisalföld logö

2018. 09. 20. csütörtök - Friderika 15°C | 26°C Még több cikk.

Falumegújítási Díj: Alsómocsolád nyert, Kunsziget különdíjat kapott

A Baranya megyei Alsómocsolád képviselheti Magyarországot az Európai Falumegújítási Díj 2010 versenyen, mert megnyerte e megmérettetés hazai változatát – közölték egy díjátadással egybekötött konferencián csütörtökön Kazáron.

A vendéglátó Nógrád megyei község 2008-ban már megkapta a Magyarországi Falumegújítási Díjat. Ez az elismerés azoknak a településeknek adható, amelyek felkarolják a helyi kezdeményezéseket és fejlesztési elképzeléseket. A díjat kétévente hirdeti meg a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési, valamit a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) közösen.

A legutóbbi kiírásban fő szempont volt az alternatív, helyi energiaforrások használatba vétele, az erőforrásokkal való felelősségteljes gazdálkodás, illetve a "szellemi energiák áramlásának" elősegítése is - ez utóbbinak mind a generációk közötti szolidaritást, mind a kisebbségek integrációját figyelembe kellett vennie.

A díjátadó ünnepségen Molnár Katalin, a házigazda falu polgármestere hangsúlyozta, hogy a fejlesztések területén nem sokat számít a díjak odaítélése között eltelő két év, az eredményekben akár évtizedes munka is visszaköszönhet.

Szaló Péter, az NFGM szakállamtitkára kijelentette: napjainkra fontossá vált, hogy a falu visszaszerezze régi értékét. Az elmúlt időszak eseményei – az elhúzódó gazdasági válság, az izlandi vulkánkitörés – mind azt bizonyította, hogy a globális világ sérülékeny, túl sok forrást használ fel, többet, mint amennyi újratermelhető - mondta.
Európának az alternatív források miatt is szüksége van a falvakra. A uniós gondolkodásban is érzékelhető már a paradigmaváltás, különösen a fejlesztési elképzelések területén, de az irányt még nem látni. Az azonban biztos, hogy a helyi adottságokra építve kell elképzelnünk a jövőt - mondta az államtitkár.

A rendezvény zárásaként kilenc település - Patca, Iszkaszentgyörgy, Gelse, Gyöngyössolymos, Bicsérd, Csemő, Hernád, Kunsziget, Újszilvás - különféle falufejlesztéseit ismerték el. Az első helyezést – a díjjal pénz nem jár – a baranyai Alsómocsolád szerezte meg, köszönhetően az elmúlt években megvalósított infrastrukturális és intézményi fejlesztéseinek, munkahelyteremtő és idegenforgalmi célú beruházásainak.

Az európai díj átadásának helyszíne még nem ismert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőr mellé ült a buszon, aki felismerte a körözött férfit

Rendőr mellé ült le egy körözött bűnöző egy pécsi helyi járatú autóbuszon, balszerencséjére a… Tovább olvasom