Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Falumegújítási Díj: Alsómocsolád nyert, Kunsziget különdíjat kapott

A Baranya megyei Alsómocsolád képviselheti Magyarországot az Európai Falumegújítási Díj 2010 versenyen, mert megnyerte e megmérettetés hazai változatát – közölték egy díjátadással egybekötött konferencián csütörtökön Kazáron.

A vendéglátó Nógrád megyei község 2008-ban már megkapta a Magyarországi Falumegújítási Díjat. Ez az elismerés azoknak a településeknek adható, amelyek felkarolják a helyi kezdeményezéseket és fejlesztési elképzeléseket. A díjat kétévente hirdeti meg a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési, valamit a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) közösen.

A legutóbbi kiírásban fő szempont volt az alternatív, helyi energiaforrások használatba vétele, az erőforrásokkal való felelősségteljes gazdálkodás, illetve a "szellemi energiák áramlásának" elősegítése is - ez utóbbinak mind a generációk közötti szolidaritást, mind a kisebbségek integrációját figyelembe kellett vennie.

A díjátadó ünnepségen Molnár Katalin, a házigazda falu polgármestere hangsúlyozta, hogy a fejlesztések területén nem sokat számít a díjak odaítélése között eltelő két év, az eredményekben akár évtizedes munka is visszaköszönhet.

Szaló Péter, az NFGM szakállamtitkára kijelentette: napjainkra fontossá vált, hogy a falu visszaszerezze régi értékét. Az elmúlt időszak eseményei – az elhúzódó gazdasági válság, az izlandi vulkánkitörés – mind azt bizonyította, hogy a globális világ sérülékeny, túl sok forrást használ fel, többet, mint amennyi újratermelhető - mondta.
Európának az alternatív források miatt is szüksége van a falvakra. A uniós gondolkodásban is érzékelhető már a paradigmaváltás, különösen a fejlesztési elképzelések területén, de az irányt még nem látni. Az azonban biztos, hogy a helyi adottságokra építve kell elképzelnünk a jövőt - mondta az államtitkár.

A rendezvény zárásaként kilenc település - Patca, Iszkaszentgyörgy, Gelse, Gyöngyössolymos, Bicsérd, Csemő, Hernád, Kunsziget, Újszilvás - különféle falufejlesztéseit ismerték el. Az első helyezést – a díjjal pénz nem jár – a baranyai Alsómocsolád szerezte meg, köszönhetően az elmúlt években megvalósított infrastrukturális és intézményi fejlesztéseinek, munkahelyteremtő és idegenforgalmi célú beruházásainak.

Az európai díj átadásának helyszíne még nem ismert.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőr mellé ült a buszon, aki felismerte a körözött férfit

Rendőr mellé ült le egy körözött bűnöző egy pécsi helyi járatú autóbuszon, balszerencséjére a… Tovább olvasom