Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Faludy György évtizedei

A világcsavargó, de magyarságát mindig megtartó költőfejedelem, Faludy György volt csütörtök este Sopron vendége, hogy részt vegyen a verseiből összeállított, Ballada a senki fiáról című Hobo-est országos premierjén. A költő a bemutató előtt találkozott közönségével.
Faludy György
Faludy Györgyöt sokan várták tegnap este a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központban, hogy részeseivé váljanak élete egy részének, történeteinek. A 94 éves legenda – akivel Rozsonits Tamás beszélgetett – nem okozott csalódást. Tökéletes memóriájának köszönhetően felelevenítette a magyar irodalom aranykorszakát, amikor huszonévesen egy társaságba járhatott Karinthyval, Kosztolányival, Máraival. József Attilával való barátságáról elmondta, vitatkozó, veszekedő ember volt, akinek csak kevés barátság adatott meg.

„Azért nem volt barátja, mert nem választott magának." Balatonszárszói temetésén talán tizenhárman-tizenöten lehettek és a falu lakói, akik a „bolond" temetésére voltak kíváncsiak, aki a vonat elé vetette magát. Faludy keserűen jegyezte meg: várták Attila barátját, Illyés Gyulát, de nem érkezett meg Szárszóra. Az újságok sem adtak hírt arról, hogy meghalt a XX. századi magyar költészet egyik legnagyobb egyénisége. A Horthy-rendszer kétarcúságára volt jellemző, hogy néhány év múlva aztán Budapesten temették újra az akkor már ismert szocialista érzelmű költőt.

– Érthetetlen a magyarság múltban gyökerező, de máig ható kettéosztottsága – kurucok-labancok, az irodalomban urbánusok és népiesek, a politikában a mindenkor hatalmon lévő kormány és ellenzéke –, mert nálunk még lehet beszélgetni, élénk a szellemi élet, nem úgy, mint az általa megjárt országokban – mondotta.

Faludy György a harmincas évek végétől 1946-ig emigrációban élt, Amerikában. Önként jelentkezett a hadseregbe, ahol felajánlották számára az amerikai állampolgárságot. P azonban nem fogadta el.
– Azonnal egy diliházba küldtek – emlékezett vissza az 1943-ban történtekre –, hiszen szerintük nem lehet normális, aki visszautasít egy ilyen lehetőséget. Már a folyosón rám támadt az orvos, azt kérdezve: miért akarok szeretkezni az anyámmal? Aztán kiderült, normális vagyok. Így egyedül nekem volt erről papírom a 11 milliós amerikai hadseregben, ahol 1943-tól 1945 decemberéig szolgáltam.

Faludy György a beszélgetést követően dedikálta műveit. Népszerűségére jellemző, hogy az eredetileg 19 órára hirdetett estje csak félórás késéssel kezdődhetett, mert megrohanták rajongói. Gyűrűjükből csak a szervezők tudták „kimenekíteni".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A család barátja – nem a munkahely

Magyarországon a családtámogató munkahelyek érzelmi oldalát helyezik előtérbe a gazdasági előny… Tovább olvasom