Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Falu a városban – megnyílt az I. Európai Leader Expo

Az I. Európai Leader Expót mától március 1-jéig tartják a Budapesti Vásárközpontban. Az Utazás 2009 Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállítással egy időben nyitva tartó nemzetközi Leader seregszemlére több tízezer látogatót várnak vidékről, a fővárosból és külföldről is.

A jóval több mint 200 vidéki kiállító, biotermelő, méhész, húsos, borász és pálinkász mellett az ország legtávolabbi vidékeiről is érkeznek kézművesek: fafaragók, kosárfonók és más ügyes kezű mesterek. Várhatók külföldi csoportok képviselői Spanyolországtól Erdélyig, Ciprustól Lengyelországon át Litvániáig, így a mostani nagyszabású bemutatón a magyarok mellett más uniós gazdák, családi és társas agrárvállalkozók, a falusi, tanyai turizmusból élők, népművészeti és kézművestermékeket készítők is.

A Leader-közösségek (www.umvp.eu) közül mintegy 30 sikeres akciócsoport képviselteti magát az expón. Bemutatják az egészséges táplálkozáshoz nélkülözhetetlen termékeiket, köztük a már százszámra termesztett bioterményeket és feldolgozott élelmiszereket.

Szakmai fórumokat, szemináriumokat is tartanak, ahol a szakemberek megbeszélhetik a vidékfejlesztés aktuális kérdéseit, a mikrovállalkozások segítésének módjait, a falusi turizmus fejlesztésére irányuló javaslatokat, a falumegújítással és a vidéki örökség megőrzésével összefüggő feladatokat.

E programok megvalósítására összesen több mint 250 milliárd forint áll rendelkezésre 2013-ig. A források elosztásában a Leader-közösségek aktívan közreműködnek, amit az is jelez, hogy a támogatási források elosztásának első körében csaknem 6 ezer kérelemről kellett véleményt mondaniuk, részt vállalva 100 milliárd forint későbbi sorsának eldöntéséből.

A Leader-szemlélet alkalmazása lényegében a térségi összefogásról, a jelen lévő tevékenységek összehangolásáról, a sok kisebb léptékű beruházás helyi támogatásáról szól, így a kiállításon a különböző vidéki résztvevők az együttműködés eredményeit mutatják be országnak-világnak.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) vidékfejlesztési intézkedéscsomagja – benne a IV. tengelyt képező Leader-programmal – is elsősorban a helyi közösségeket kívánja cselekvésre ösztönözni.

A négynapos kiállítást – amelynek Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, valamint Patras Panagiotis, az Európai Leader Szövetség (ELARD) görög elnöke a fővédnökei – a Hungexpo D és F pavilonjában, csaknem 9 ezer négyzetméteren rendezik meg. Szombaton a részt vevő szakértők az európai vidék megújításának lehetőségeiről rendeznek nemzetközi konferenciát, Európai vidék és a Leader címmel. Érdemes lesz tehát kilátogatni!

Készült az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága közreműködésével.

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa.A megyei leader közösségek

Alpokalja–Ikvamente Leader Egyesület
Pannónia Kincse Leader Egyesület
Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület
Szigetköz Mosoni-sík Leader Egyesület

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Influenza: továbbra is tilos a látogatás

Győr-Moson-Sopron - Úgy tűnik, csúcson van az influenzajárvány, a legutóbb mért hétre minimális… Tovább olvasom