Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Fajok kihalását okozhatják az óriás egerek

Az Atlanti-óceán déli részén, egy szigeten óriásegerek hordái tizedelik veszélyeztetett tengeri madárfajok fiókáit, egyes fajokat kihalás felé sodorva - jelentette egy kutatócsoport.
A vérontás már károsította a veszélyeztetett Tristan da Cunha-szigeteki albatroszok és az atlanti viharmadarak szaporodási sikerét a Gough-szigeten. A madarak egyetlen költőhelye további 22 madárfajnak ad otthont, összességében mintegy 10 millió madárnak, melyet emellett a világ legfontosabb tengerimadár-kolóniájának tartanak.

A közönséges háziegereket több mint egy évszázada hozták be a szigetre. Jelenleg az egerek háromszor nagyobbak egy normál egérnél, számuk valószínűleg több mint 1 millió. A szigeten elhelyezett videokamerák felfedték, ahogy egy 10 egyedet számláló csapat egy Tristan da Cunha-szigeteki albatrosz fióka sebeiből táplálkozik. Az egyéb felvételeken azt látszik, ahogy az egerek felfalják az atlanti viharmadár és a nagy vészmadár fiókáit.

A madarak nem harcoltak támadóik ellen, még akkor sem, amikor néhány egér már az egyik albatrosz fióka testében járt. A kutatók szerint a videofelvételek első kézből bizonyítják, hogy a korábban a tengeri madarakra ártalmatlannak tekintett egerek hajlamosak még a saját súlyuknál 300-szor nehezebb prédát is megtámadni. A közel egy méter magas Tristan da Cunha-szigeteki albatrosz fiókák 10 kilogrammot is nyomhatnak, azaz körülbelül akkorák, mint egy pulyka. A Gough-szigeten élő egerek átlagosan 35 grammot nyomnak. Geoff Hilton brit biológus szerint az egész olyan, mintha egy házimacska egy vízilovat támadna meg. Hilton és csapata szerint a tengerimadár-fiókák meg tudják védeni magukat egyéb madarak ellen, ám úgy tűni, nincsenek olyan új ragadozókra "programozva", mint az egerek.

Ross Wanless Cape Town-i kutató szerint a Gough-sziget a világ egyik legnagyobb vad háziegér-kolóniájának ad otthont. Télen az egerek a "sziget éléskamráit" fosztogatják, amíg el nem kezdenek kifogyni a magvakból és gerinctelenekből. Ekkor kezdenek tengeri madarakat és más egereket fogyasztani. Wanless szerint a sziget egerei jelentős nyomást helyeznek a madárpopulációkra, és egyes fajok - mint az albatrosz - kihalhatnak, ha nem követik figyelemmel őket.

A kutatók szerint az egerek akkor válnak ragadozóvá, amikor egyéb behozott állatok - mint a patkányok és a macskák - eltűnnek, így az egerek megszabadulnak a versengéstől és a ragadozóktól. Míg apró területűek, az óceáni szigetek a madárfajok legnagyobb arányú diverzitásának adnak otthont - mondják a kutatók hozzátéve, hogy az elmúlt 4 évszázad globális madárkihalásainak 90 százalékában szigetlakó fajok is érintzettek voltak.

Az ilyen kihalások nagy részében szerepet játszottak vagy éppen kiváltották azt a patkányok, a macskák és egyéb bevitt állatfajok. A kutatók szerint az új bizonyíték tükrében, a szigetek regenerálódási programjában az egerekre is figyelni kellene.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fáklyás felvonulással emlékeznek a holokausztra áldozataira

Vasárnap este rendezik meg a hagyományos Élet Menete fáklyás felvonulást Budapesten. A békés… Tovább olvasom