Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Fájdalomcsillapító zene az újszülötteknek

Zene és gyógyítás ősidők óta kapcsolatban áll egymással. Bár a tudományos alapú gyógyítás elterjedése révén a zeneterápia sokáig háttérbe szorult, ma is kitűnően alkalmazható. Újabban pedig ismét terjed. A jól megválasztott muzsika gyógyhatása egyértelmű – létrehozó, s hallgató számára egyaránt.
– Annak idején egy gyöngén halló gyermeket kezeltem, akiből szorongást váltott ki a hallókészülék-használat. Egyszer aztán elkezdtük hallgatni Mozart és Bach zenéjét, ez csak hallókészülékkel volt esetében lehetséges. A muzsikát annyira csodálatosnak találta, hogy kérte édesanyját: hadd hallgassa otthon is. Így sikerült rászoktatni a hallókészülék használatára. És segítségével sikerrel illeszkedett be a közösségbe – ismertet dr. Szalma Ibolya, a szegedi gyermekklinika szakpszichológusa egy történetet, mely kitűnően érzékelteti a zene gyógyító hatalmát. Egyébként a zeneterápia minden pszichoterápiás eljárásban alkalmazható kiegészítésként, s megerősítésként is. Nehezen kezelhető, túlpörgött gyermekeknél nyugtatóan hat. A relaxálásnál először a zene az, ami ellazítja a pácienst, a gyakorlatok csak ezután következnek – sorol néhány alkalmazási területet a szakpszichológus.

Fürdés a gongban

Fürgés a gongban címmel tart gong-, tibetitál-, kristálytálkoncertet Bergerné Wilk Halina szervezésében Tomasz Czartoryski (Lengyelország), az Európai Hangmasszőrszövetség elnöke Tápén, a Heller Ödön Művelődési Házban, május 5-én, délután 4-től.
A gong az egyik legősibb, már ötezer évvel ezelőtt is használt hangszer. Használhatjuk relaxációhoz, testi-lelki problémáinktól való megszabaduláshoz is – mondja Bergerné Halina lengyel származású, szegedi gyógyító. A jegyek beszerezhetőségével kapcsolatban a művelődési ház ad felvilágosítást.

Persze nem minden zene gyógyít – hívja föl a figyelmet a szakirodalom. A véletlenszerű zajokban a különböző frekvenciájú hangok szabálytalanul keverednek, ezek értelmezhetetlenek számunkra – vagy épp nagyon is negatívak, lásd azt a tévéreklámot, mely egy fájdalomcsillapítót igyekszik népszerűsíteni, jelezve: a szer még a hamis zene fülhasogató-fejfájdító mivoltát is képes ellensúlyozni. Az igazi, a gyógyító zene – mely szabályos mintázatokban, rendezett hangokkal ajándékozza meg az embert – egyébként önmagában is fájdalomcsillapító hatású: serkenti a szervezet endorfintermelését. Érdekességként megemlíthető: azoknak a zenei hangoknak a rezgésszámai között, melyek szépen szólnak együtt, matematikai összefüggések lelhetők. Például a C hang frekvenciája négyötöde a fölötte lévő E hangénak, s e kettő együtt harmonikus, az emberi fül számára különösen kívánatos összhangzatot alkot.

Természetesen ahhoz, hogy a zenét élvezni tudjuk, nem okvetlenül muszáj tudatos zenehallgatónak lennünk. Az emberre már kora gyermekkorában hat a zene, a kisgyerek örül a szabályos hangoknak. A mély és ismétlődő hangok különösen megnyugtatóak; egyes megfigyelések szerint koraszülött osztályokon, ha halk, nyugtató jellegű zenét hallanak a babák, növekedésük fölgyorsul.

A zeneterápia a testi fogyatékos emberek mozgásának fejlesztésében, a lelki betegségek kezelésében egyaránt segít. – A zene a mozgás és az alkotás gyógyító összekapcsolására is alkalmas – hívja föl a figyelmet végül a szakember. Annak idején, mikor Ópusztaszeren, az elmeszociális otthonban dolgozott, egy terápiás csoporttal zenét hallgattak, majd kitaláltak rá egy – a zene ihlette – mozgássort. Végül a betegek lefestették-lerajzolták, mit éreztek eközben. S – miközben csodálatos művek születtek – mindenki jól érezte magát. Nemcsak a foglalkozás időtartama alatt, hanem még sokáig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megfelelő túrafelszerelés megéri az árát

Az egyre tavasziasabb, tartósan húsz fok feletti hőmérséklet sok embert csábíthat ki a szabadba. Ha… Tovább olvasom