Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Fájdalmas élet receptekkel

A receptversenyre jelentkező zűrzavaros életű Molnár Ilona Máriának reményt adott a Kisalföld felhívása.

A nagy ház mellett kis ház, aprócska nyári konyha, bizonnyal utólag toldották hozzá. Miért lehet lakóhelye most mégis két embernek, anyának és fiának ez az égre nyíló, kamrányi kis helyiség, hiszen nem nyár, csikorgó tél van. Miért kell ott meghúzniuk magukat, amikor ott áll üresen a téglából emelt nagy ház előszobával, konyhával, két szobával? A győri Molnár Ilona Mária (46) zűrzavaros, megbicsaklott életében lehet a kérdésekre megtalálni a választ.

„Zsibbadnak az ujjaim, ha ülök, fázik a kezem, lábam. Nem volt kegyes hozzám a sors. A közelmúltban először nyaki porckorongsérvvel operáltak, aztán kiderült, a gerincbajom mellé hangszál- és gégebénulásom lett, két műtétem is volt, fémcsavar van a nyakamban, a műtétek után enni-inni, beszélni sem igen tudtam. Hónapokig az utcára sem szívesen mentem. Kínos volt a magyarázkodás. Most gyógyultnak mondanának, de nekem már örökösen társam marad a fájdalom. Időnként ordítani tudnék, észvesztő szenvedést kell kiállnom. De hát tűrni kell. Mégis azt mondtam, mielőtt az újsághoz fordultam volna: ideje ráncba szednem magam. Ezért írtam önöknek, ha a kezem nem engedi másként, hát írjak csupa nagybetűvel. Nagyszüleimnek köszönhetően azért sok szép is történt velem. Jártamban-keltemben ez amolyan szenvedélyem lett, gyűjtöttem a recepteket. Gondoltam, miért ne osztanám meg másokkal."

A receptversenyre jelentkező nőnek reményt adott a Kisalföld felhívása. Nehéz helyzetében is van értelme annak, másról is gondolkozzon, mint saját nyomorúsága. A Kisbácsán lévő családi ház szép is, takaros is lehetett, de rég nyúlt hozzá festő, kőműves. Molnár Ilona Mária szüleié, akik húsz évnél régebben nem éltek már együtt. Azaz hát: az apa valóságosan is maradt a házban, volt asszonya csupán a két szoba egyikére tartott igényt, lezárta magának, ő máshová költözött, csak látogatóba járt „haza". A két egymás melletti szobát a közös falba épített cserépkályha melegíthette, de fűteni az asszony szobájából lehetett volna. Ilona apja tavaly elhunyt, az anya szobája most is zárva.
„Nyolcmillió forinttal megválthatnám anyámnál a házat, de honnan lenne nekem ilyen rengeteg pénzem – így Ilona Mária a kis nyári konyhában. Ezért húzzuk meg magunkat itt, ebben a kis vityillóban a fiammal. A házban tudok valamit főzni. Itt meg azért el lehet viselni, ha nehezen is, be tudom langyítani."

Emeletes ágy, egy asztalka, két szék, ami befér a nyári konyhába. Télikabátban ülünk, s az asszony azt mondja, számára a hideg a legkisebb megpróbáltatás.
„Nagyon nagy volt az én megpróbáltatásom az utóbbi időben. A betegségeim mellett hőn szeretett rokonaimat veszítettem el egymás után, aztán apám is elment. Tényőn van az apai nagyapám után egy öreg tömésház, ott lakhatnék, de hazajöttem, hogy segítsek apámnak elviselni a magányt. Félni lehetett, hogy megöli a bánat, aztán mégis így történt. Két nagylányt már útjára engedtem, huszonhét éves Máriám, neki van három kicsinye, aztán van egy huszonhárom éves lányom is. Velük már nem kell gondolnom. De itt van a tizennégy éves fiam. Amikor a közelmúltban szanatóriumban voltam, idegenek vigyáztak rá. Gyors- és gépíró iskolába jártam, aztán közgazdasági technikumba. Másfél évtizedig egy élelmiszer-feldolgozó cégnél dolgoztam, aztán egy szállítótársaságnál, szerződéssel egy rövid ideig a városházán, aztán közbejöttek a betegségeim. Most rokkantnyugdíjas vagyok."
Molnár Ilona azt mondja, amerre az élete útja vezetett, mindenhonnan emlékekkel és receptekkel tért haza. Nagydobosról, Mórichidáról, Árpásról...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kukorelliné Etl Erika

Kukorelliné Etl Erika, a győri Vocational Academy matematikatanára nyugdíjazásakor elhatározta, hogy… Tovább olvasom