Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Fagykárjelzések a gyümölcsösökből

Növényvédelem - „Az elmúlt héten sok kistermelő keresett meg bennünket igazgatóságunkon. A szőlőn, gyümölcsfákon és egyéb konyhakerti növényeken a fagyás tüneteit észlelték" – közölte lapunkkal a megyei növény- és talajvédelmi igazgatóság.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága tájékoztatása szerint a fák fagyok által legveszélyeztetettebb részei a reproduktív szervek, a virágrügyek, virágok és terméskezdemények. A fás részek közül a fiatal vesszők a legérzékenyebbek, különösen a vesszők végei. A virágrügyek fagyállósága az őszi lombhullás után kezd kialakulni, majd a tavasz közeledtével fokozatosan megszűnik.

A virágzási időszakhoz közeledve egyre gyorsabban csökken az áttelelő szervek fagyállósága, a szervek fejlődésének felgyorsulásával párhuzamosan. Virágnyílás előtt, zárt bimbó állapotban a virágbimbók még fagytqrők, a –5, –8 fokot is kibírják, a virágnyílás után már a –1, –3 fok is jelentős károkat okoz. Elsősorban a termők fagynak el, de tartós fagy hatására a többi virágszerv is károsodik.

A virágzás alatti fagyvédelem különböző formáit már igen régóta alkalmazzák a gyümölcstermesztők. Ezek közül a legismertebb a füstölés, de sajnos nem eléggé hatékony és nagyon környezetszennyező.
Néhány fokos kisugárzási fagy esetén eredményesen megvédhető az ültetvény nagyméretq paraffingyertya kihelyezésével – javasolják a szakemberek. Kiépíthetünk fagyvédelmi öntözőrendszert vagy olyan berendezést, amely légkeveréssel biztosítja, hogy a fák szintjén ne alakuljon ki káros hőmérséklet.

Felhívják a szőlőtermesztők és a kiskerttulajdonosok figyelmét, hogy aki még nem kezdte meg a permetezést, feltétlenül végezze el! A lehullott csapadék kedvező feltételeket teremtett a lisztharmat számára. A permetezéskor peronoszpóra elleni szert is használjanak, valamint a szőlőmolylárvák kelése is megkezdődött. Felhasználható készítmények: Cuproxat, Champion, réz-oxi-klorid, Miltox Special, Cursate R, kén 800 FW, Thiovit Jet, Cosavet, Microthiol Special, Alsystin 25 WP, Basudin 600 EW, Chinmix 5EC, Dipel, Zolone, Nomolt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borbás Mária borban elmesélve

Mindent tud a hazai borfajtákról és borászokról – derül ki Borbás Mária Hír Televíziós… Tovább olvasom