Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Ezüstszálas zokni a láb egészségéért

Ezüstszálas zoknival a láb fertőzéseinek elkerüléséért? Első hallásra meghökkentő, de igaz. Az ezüst azonnal elpusztítja a vele kapcsolatba kerülő gombákat, baktériumokat. E fém gyógyító hatása kétezer év óta ismert. Az ezüstszálas kötszerek, sebkötöző textíliák alkalmazása egyébként is terjed a modern gyógyászatban.
A cukorbetegség rendkívül veszélyes a lábra, rongálja az érfalakat, nehezen gyógyuló, könnyen elfertőződő sebek kialakulásához vezethet. A sokéves kutatómunka révén létrejött, ezüstszálas textíliából létrehozott zokni azonban mint gyógyászati segédeszköz elpusztítja a fertőzésokozó baktériumokat, gombákat, szaporodásukról szó sem lehet – mondja dr. Fehér Éva háziorvos, főorvos.

Akinek lábán már kialakultak sebek, könnyebben gyógyulnak, akinél még nincsenek, nem is jönnek létre. Az ezüstszálakkal átszőtt zokni pozitív hatását sok, évek óta kezelt, a kísérletre önként jelentkező cukorbetegen megfigyelték. A speciális gyógyászati segédeszköz hatását fotódokumentációval rögzítették, és a betegek véleményét is kikérték – hívta föl a figyelmet dr. Rozsos István a Magyar Sebkezelő Társaság IX. kongresszusán a közelmúltban.

Milyen egyéb, egészségügyileg pozitív hatása van az ezüstzokninak, a fertőtlenítő tulajdonságon túlmenően? Segít a lábat melegen tartani – köztudomású, hogy az idős embereknek gyakran fázik a lábuk.

Meggátolja az izzadást, megakadályozva, hogy létrejöjjön a hőelvonó hatású verejték. Az, hogy a végtag melegen marad, serkenti a vérkeringést, és ahol élénk a vérkeringés, nem alakul ki érszűkület. A vérkeringés-serkentés egyszersmind az ödéma, a duzzanat, s az úgynevezett „nehézláb-érzet" kialakulását is gátolja, ami pedig gyakran jön létre baleset után, sérült, bénult láb esetében.

Mikor nem javasolt az ezüstszálas zokni használata? Heveny trombózis, vagy vénás eredetű gyulladás esetén, illetve akkor, ha fémprotézis van beépítve a szervezetbe – mondja dr. Fehér Éva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hiányhoz igazítják a románok és a bolgárok munkavállalását

Fokozatosan, a munkaerőigényhez, illetve -hiányhoz igazodva nyitja meg Magyarország a munkaerőpiacát… Tovább olvasom