Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Ezt esszük? - Hús helyett melléktermék - Összepréselt húsdarabok

Egyre népszerűbbek az élelmiszerpiacon azok a hústermékek, amelyek egész sonkára, lapockára vagy karajra emlékeztetnek.

Egyre népszerűbbek az élelmiszerpiacon azok a hústermékek, melyek megjelenésükben egész sonkára, lapockára vagy karajra emlékeztetnek, valódi eredetüket tekintve azonban a húsfeldolgozás melléktermékeként megmaradt különálló húsdarabokból préselik össze őket. Az eljárás során egy speciális kötőanyagot alkalmaznak stabilizátorként, egy fibrinogént tartalmazó, trombinalapú enzimkészítményt.

Jelenleg kidolgozás alatt áll az Európai Bizottságnak azon irányelvtervezete, mely az élelmiszer-adalékanyagok felhasználásának szabályairól rendelkezik. Az Európai Parlament állásfoglalásában elutasította a Bizottság jogszabálytervezetét, mert a képviselők többségét aggasztják a "műhúsokkal" kapcsolatos kételyek. Tabajdi Csaba szocialista EP képviselő a téma kapcsán kifejtette: "A trombin használatának célja, hogy a fogyasztók számára húsdarabokat egységes hústermékként kínáljanak. Ezáltal nyilvánvalóan fennáll a fogyasztók félrevezetésének kockázata, amelyet meg kell akadályoznunk.

Nyilvánvaló, hogy ezek a termékek elsősorban árfekvésük miatt vonzóak, de a legtöbb vásárló nem tudja, mit is fogyaszt valójában. Nem arról van szó, hogy ezek a hústermékek ártalmasak lennének az egészségre, egyszerűen csak megtévesztőek.

A Bizottság jelenlegi irányelvtervezete kimondaná, hogy az ilyen árukon kötelező legyen feltüntetni a "többféle húsrészt tartalmazó készítmény" megjelölést. Megtiltaná továbbá a trombin élelmiszer-adalékanyagként való használatát étteremben vagy egyéb közétkeztetési intézményben felszolgált hústermékekben. Ez utóbbit azonban nagyon nehéz ellenőrizni.

Tabajdi kifejtette - a Bizottság irányelvtervezetében foglalt termékcímkézési feltételek nem jelentenek védelmet a fogyasztókban a hústermék egységes volta kapcsán kialakuló félrevezető és hamis képzetek ellen. Ebből kifolyólag fennáll a fogyasztó félrevezetésének kockázata, ha a trombint tartalmazó hústermék fogyasztásával kapcsolatban nem megfelelő tájékoztatás alapján hoz döntést a vásárló.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. vonLichthofen 2010. május 23. 05:58
  „MrSzab036,
  you don´t seriously beleive that the guy named szerencsétlen has 3 helicoffers and at the same time he sits in front of his PC and sends comments to kisalfold.hu.
  The guy is living in a nursing home, they have to change his diaper three times a days because he craps himself and his bladder is weak, too.
  They have to purée his food because all his teeths are missing, he is eating his Rossini Tournedos from a plastic bottle like a baby. The only thing he can still use is his finger and when he is not putting them up in his nose he is writing comments...

  Spent Saturday night with a very pleasant looking brunette, lots of action and good result....
  Enjoy your Sunday”
 • 47. szabo1936 2010. május 21. 19:45
  „fortuna54
  Kirantot bikatokot.”
 • 46. fortuna54 2010. május 21. 19:27
  „Szabó,neked csak egy BMVéd van,az nem sok az én heliimmel szemben.Hát mit csináltál idáig nyugaton?”
 • 45. szabo1936 2010. május 21. 18:00
  „vonLichthofen
  Piros pont ide vagy oda en nem vagyok hentes szoval nem tudok neked valaszt adni.A prime-rip bol tudsz szep rib-eye szteaket vagni azt tudom a sirloinnal meg a porter housnal mar konyen be lehet valakit csapni.It egesz maskep (cut the meat) mint Mo on ezen a tajon a steak-housokban az a szokas,hogy a steakek ki vanak rakva a uvegel betakart fagyaszto alat es a vendeg kivalasztja,hogy melyiket akarja es,hogyan akarja well done,med-rare etc.A bimmer nem piros hanem silver color van Toyota is Avalon (wife-car) de a bimmer sokal gyorsab.
  Have a nice weekend.”
 • 44. szabo1936 2010. május 21. 17:20
  „fortuna54
  Neked igazan ajanlom,hogy fogyasz kenguru hust mert ha az egyik helicoptered uzemanyag tartalya ki urul neked nogyon hoszat kel,hogy ugorjal meg akor is ha a choper gyrozik lefele.persze a nomex ruha is hasznalna neked az unicomot meg fogyaszd akor nem fogsz mindig bufogni.”
 • 43. fortuna54 2010. május 21. 17:14
  „Szabó.Sikerült a bikatöke pörkölt készítése? vonFinghofen még mindíg azon rágcsál.”
 • 42. szabo1936 2010. május 21. 17:01
  „viperetta
  Remelem,hogy a te culinary muveszeted valamivel meghaladja a melegvizkeszitest es ha igen akor szivesen fogyasztanam amit foznel .De a biztonsagbol azert nem artana fozes elot nagymenyisegu WC papirt neked bevasarolni mert talan a fakanalt megsem tanultad meg jol forgatni.”
 • 41. fortuna54 2010. május 21. 16:40
  „29-es Szabó.Nekem ugyan az a problémám,megvettem az új helikoptert,és nincs ahova leszáljak vele.A palotám tetején,már van három,de gondoltam a negyedik is elfér.Most it keringek a palota felet,lasan kiürül a tank,amit unikummal tankolok.”
 • 40. vonLichthofen 2010. május 21. 15:31
  „MrSzabo36,
  nem akarnék zsákbamacskát /vagy zsákban meleget/ árulni.
  A Mi nem 65 de 65 000.
  Gondoltam kijavítom a hibát mielőtt postázod a 18 hónapos BMW-t.
  Remélem a színe nem vadító piros!!!”
 • 39. vonLichthofen 2010. május 21. 15:25
  „viperetta335,
  igazad van az F-et illetően, de azt neked látnod és ismerned kell/ene/, intim közelséget teremteni....
  Nem is tudod mi mindent szalasztasz el!!!

  Igen, a jó kaja is belelkesít - ahogy viperetta írja - többek között.
  A jól elkészített, ízlésesen tálalt, megfelelő környezetben elfogyasztott étel kiegyensúlyozó hatású és lelkesítő hatással van - viperetta szava - a libido-ra.

  viperetta, hol, mikor, milyen bort vigyek, virágot milyet szeretsz? Minden jól elkészített ételt szeretek /de hideg juhhúst nem eszem - ahogy P. Howard mondta volt/

  36akinemfél, nem jól tudod a mondást, az így megy - farkas farkasnak farkasa

  MrSzabo36, ha nem tudod kihasználni a 18 hónapos BMW teljes lehetőségeit, én szívesen elfogadom mint ajándékot és hajlandó vagyok cserébe átküldeni egy 2001-es Toyota Corolla-t, színe szürke, erősen piszkos, a beltér szaga inkább egy nem jól menő étterem szeméttárolójára emlékeztet, s mindössze 65 Mi van benne. Átment a legutóbbi kipufogó-gáz vizsgán, de csak azért mert ösmertem a kipuffogó-gáz szakembert/régi Győri focista család sarja/. Na jó, ráteszek egy láda Barolo di Piedmonte vereset.

  Haspóki tisztelettel”
 • 38. viperetta335 2010. május 21. 15:03
  „Vonlifthofen és Szabo két vén .....,aki már csak a kajától tud belelkesülni.istenem,de szívesen főznék nektek!Áldás az ilyen pasi,aki ért is hozzá...”
 • 37. Imcsi 2010. május 21. 12:41
  „Egy virsli nem attól virsli, mert az a neve, hanem attól, hogy benne van az az anyag, aminek benne kell lenni! Ha nincs benne, akkor nem virsli, tehát csalás annak nevezni!
  Kicsit bonyolultnak néz ki, de talán érthető!”
 • 36. akinemfél 2010. május 21. 11:13
  „MAGYAR MAGYARNAK FARKASA.”
 • 35. bojtár 2010. május 21. 10:37
  „egye aki akarja én megtermelem magam meg is csinálom és meg is eszem na az a biztos.”
 • 34. vonLichthofen 2010. május 21. 05:53
  „28Filtec,
  én soha nem mertem volna állítani, hogy Ceské Budéjovicében Pilsenit gyártanak. Én azt bátorkodtam mondani, hogy ott/t.i. Ceské Budéjovicében/ volt egy hentes....és ezt a hentest az U Fleku nevű helyen emlegették abban az időtájban, amikor a Ferenc József képét leszarták a legyek.

  Mr Szabo, lehetséges ugyanabból a rövidkarajból/short loin/ Porterhouse szeletet, T-bone szeletet és egy egész felsált/tenderloin/ felszolgálni? Gondold meg a választ mert ez már piros pontokért megy.
  S mi van közelebb a Porterhouse-hoz, a rib vagy a sirloin?
  Ez két pirospontot ér.
  Segítségként itt egy webhely - askthebutcher.com vagy askthemeatman.com.
  Ja, az árak elszabadultak, egy csontos rövidkaraj most kb. 3360 ft, ha az egészet megveszed és az kb 19 kila akkor az biza 63840 ft-ba fáj. Kicsontozod, letisztítod s marad kb 15 kilo, a yield százalék igy kb 84 %,és az ár mindjárt 4285 forintra nő kilónként.”
 • 33. RickCartman 2010. május 20. 20:36
  „vonLichthofen
  részemről a Hostinec u Kalicha-t látogatom ez ügyben visszatérő vendégként (Na Bojisti, Prága városában), és a konyhájuk is rendben van, összekötve a kellemest a hasznossal.”
 • 32. tricse 2010. május 20. 20:16
  „Mit vágtok fel? Jó kis sör a Borsodi is!:)”
 • 31. kishektor 2010. május 20. 20:04
  „pirosász ! itt a segítség.
  A cokor segítség /tápanyag / a nitrifikáló baktériumioknak a nitrát nitritté bontásához.”
 • 30. janika 2010. május 20. 19:39
  „Jaj de érdekes! Azt hiszik, hogy ez mai téma! Ha tudnák mit ettek a rendszerváltás azaz a hataom váltogatás előtt, akkor az nem volna manapság újság! Csak, akkor még nem merte a sajtó közölni!”
 • 29. szabo1936 2010. május 20. 18:28
  „vonLichthofen
  It Amerikaban is kell vigyazni mert ugye it is becsapjak az embert ha nem vigyaz,de amit fizetsz azt kapsz.En is szeretem a porterhouse steaket de azert a rib-eye es a fillet-mignon az nekem joban izlik persze azok it sem olcsok a lamb on the rack az is jo legtobet New Zealandbol importaljak.It a legmenob a T-bone es a New York steak.Par hete voltam Canadaban Vancouverben ot latam a piacon arultak kenguru hust 1kgr ert $9.99 Canadai dollart kertek erte az persze mar egyszer fagyasztot volt soha sem etem de nem vetem mert 3 oraig tart Vancouvertol Seattleig az ut sajnos ez nem Nemet orszag it 70 mph nel nem lehet gyorsaban meni Canadaban meg csak 100Kmh.Szoval hiaba van egy 18 honapos BMW em nem tudok vele gyorsan meni mert megbuntetnek.It is lehet Pilsent kapni Csehorszagbol barnat es vilagosat is en inkab a nemet Bitburgert iszom vagy a japan Ashahit.
  Egy jo hetveget kivanok neked es kpad el a szoket akor amikor a ferje nicsen ot tanisd meg ot fagylaltozni.”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Malév - A Jobbik feljelentést tett

Különösen jelentős kárt okozó csalás és a számviteli fegyelem megsértése bűntettének alapos gyanúja… Tovább olvasom