Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Ezomédia, segítségtől rászedésig

Már e-ezotéria is létezik – elektronikus úton is terjed az ezoterika. Több tucatnyi ezoterikus honlap lelhető fel az interneten, néhány perc alatt. Hirdeti magát ezobolt, ezoklub, ezotour, közvetít az ezomédia. Elsősorban a női közönség érdeklődésére épít – akár a hagyományos, off-line ezotéria. Figyelem: az érdeklődő nyitottság mellett a kritikai érzékre is szükség van.
A nők fogékonyabbak – a megfoghatatlanra. Illusztráció: MTI
Miért épp a nők körében terjed elsősorban az ezotéria? Szociológusok, történészek szerint azért, mert hozzájuk kötődik az új élet, a „semmiből valamit" teremtés misztériuma (nem hiába léteztek sokáig anyajogú társadalmak), fogékonyabbak – a megfoghatatlanra. És máig is ők kötődnek, a modernizált tündérség-boszorkányság elektronikus úton is hódít. Tíz-húsz ezoterikus honlapot az interneten kapásból találni. Vannak közöttük, amelyek kimondottan segítenek a túlélésben. „Napjainkban egyre több jel mutat arra: változnunk kell. A régi formák, módszerek már nem működnek. Ezen az egynapos találkozáson arra teszünk kísérletet, hogy a bennünk érlelődő változást elindítsuk..." – olvasható az egyik ezoterikus honlap programajánlójában.

Felkészítés a túlélésre

Voltaképpen a változásokra való fölkészítés ez – egyfajta érzéstelenítéssel –, amire nagy szükség van az életmód-átalakítással járó időszakokban. Az alkalmazkodás, a rugalmasság szükségességének tudatosítása mindenképpen használ az egyén számára – ha már úgy alakult-alakul a világunk, hogy csak „megszüntetve lehet megőrizni" az egyensúlyi állapotot. Szellemi-lelki területen igyekeznek alkalmassá tenni az embert a túlélésre az ezoterikus e-források. Más ezoterikus honlapok testi síkon, például gyógynövény-, s bioboltok termékeinek ajánlásával is kiegészítik kínálatukat – gyógyhatású termékekre való, on-line figyelemfölhívással is segítve az egészség, ezen belül az alkalmazkodókészség, a változásokra való megfelelő reagálás megőrzésének képességét.

Ezotour

Megjelentek az ezoterikus utakat szervező irodák hirdetései is a neten. Lehet „ezo-útra" zarándokolni Bécsbe, lehet Indiába, ezoterikus közönség igényeihez igazított programokkal, és így tovább – az ellenértéket pedig lehet csöppet sem ezoterikus forintban kifizetni.

Kísértetjelzőt is kínálnak


Ám léteznek egyértelműen gagyinak tűnő dolgok is. Az egyik ezoterikus honlapon látjuk – már kísértetjelző is kapható. Nem hiányzik az áltudományos körítés sem, a szerkezet működési elve: „Szellemek közelében megváltozik az elektromágneses erőtér..." Ára 18 ezer 500 forint plusz postaköltség. Elég kísérteties. Létezik szellemrádió: „Régóta végeznek kísérleteket szellemekkel való kapcsolattartás területén. Több évtizede rájöttek, hogy megfelelő vevőkészülékkel, a helyes frekvencián, meghallhatjuk a szellemvilág hangjait. Vegye fel a kapcsolatot elhalt szeretteivel, vagy a szellemvilág más tagjaival, kérje segítségüket... A készüléket pontos használati leírással küldjük... Ára 18 ezer 500 forint plusz postaköltség." Akad szellemcsapda is: „Eltávolítja környezetünkből, majd távol tartja az ártó szellemeket, a gonosz erőket. Minden egyes darab kézi erővel készül, megfelelő rituálé keretében. Egy átlagos, 50 négyzetméteres lakás esetében 1 db elegendő." Ára 6500 forint plusz postaköltség.

Hivatalos köntösben

„Ha még nem használta a rontáselhárító fej- s csuklópántot, ha úgy érzi, megátkozták, megrontották, vagy más, negatív erők áldozata lett, sikerrel alkalmazhatja a rontáslevevő permetet vagy szappant, különösen erős rontás esetén a kettő kombinációját." Mindez a lehető leghivatalosnak látszó köntösben jelenik meg – egyáltalán: az, hogy egy tartalom elektronikus úton is hozzáférhető, fokozza a hitelességérzetet. Pedig nemcsak a papír „bír el mindent", hanem a képernyő is – tehát a kritikai érzéket nem árt mindenkor megtartani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitöltötte a gáztámogatási kérelmet?

Tovább olvasom