Kisalföld logö

2018. 09. 25. kedd - Eufrozina, Kende 8°C | 14°C Még több cikk.

Ezermilliárdos közlekedésfejlesztésről dönt a kormány

Vasútvonalak, autópályák és villamosfejlesztés szerepel az EU által támogatott közlekedési beruházások listáján, a metró azonban a korábban ígértek ellenére nem.
Körülbelül ezermilliárd forintos támogatásról dönt szerdai ülésén a kormány. A fővárosi projekten keresztül Budapest összesen 250-260 milliárd forintnyi uniós támogatást kaphat a 4-es metró megépítéséhez - mondta korábban az önkormányzati és területfejlesztési miniszter. A Népszava viszont úgy tudja, hogy szerdán a kabinet nem tűzi napirendre a metróberuházást.

A lap szerint a kormány azért vár a döntéssel, mert az EU még nem fogadta el az Új Magyarország Fejlesztési Terv közlekedési operatív programját, amelynek része a metróberuházás is. Ez a brüsszeli döntés a hét végére várható, ezért az is elképzelhető, hogy a kormány csak a jövő héten vagy még később, augusztus második felében - amikor már Gyurcsány Ferenc miniszterelnök visszatért szabadságáról - dönt a metróprojektről.

A kabinet szerdai ülésén a 2007 és 2013 közötti időszakra összesen 1000 milliárd, ezen belül a következő két évre 600 milliárd forintnyi közlekedésfejlesztési támogatásról dönthet.

A tervezett beruházások között szerepel az M0-ás autóút déli szakaszának autópályává bővítése az M1-es és az M5-ös autópályák közötti szakaszon 2010-ig, a 4-es főút kétszer két sávossá szélesítése 2013-ig, valamint a szolnoki északi, a kisújszállási és a debreceni elkerülő utak megépítése is.

Ezen kívül Debrecen, Miskolc és Szeged villamoshálózatainak korszerűsítése, illetve a Budapest-Lökösháza és a Szolnok-Debrecen vasútvonalak nagy sebességgel közlekedő szerelvényekkel járhatóvá tétele is szerepel azok között a projektek között, melyeket várhatóan szerdán támogat a kabinet - közölte korábban Bajnai Gordon.

A területfejlesztési miniszter hozzátette: a végleges listát az elfogadott projektekkel és a pontos számokkal szerdán, illetve csütörtökön hozza nyilvánosságra a kormány, ezután kezdődhet a projektek végleges kidolgozása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utóvizsga – nyár végén

Előfordul, hogy az év végi vizsgák nem úgy sikerülnek, ahogy az ember szeretné, és a javításra már… Tovább olvasom