Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Ezer szónál többet ér egy kép

A jelnyelvi tolmácsszolgálat tavalytól – a korábbi regionális helyett – megyei szinten mqködik a Máltai Szeretetszolgálat gyQri központjában. Perjésiné Frenák Ilona tolmács szerint a hallássérültek számára így jobban biztosított az egyenlQ hozzáférés lehetQsége.
A megyében regisztrált siketek negyede veszi igénybe hivatalos – például hatósági, egészségügyi és szociális – ügyeinek biztonságosabb intézéséhez az esélyegyenlQségi törvény alapján biztosított ingyenes jelnyelvi tolmácsolást. A Máltai Szeretetszolgálat GyQri Regionális Központjában mqködQ speciális szolgáltatás 2003-ban térségi modellkísérletként jött létre, GyQr-Moson-Sopron megyén kívül a Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyében élQ hallássérülteket segítette, míg tavalytól, a könnyebb elérhetQség – fQként az utazási nehézségek kiküszöbölése – miatt két fQállású tolmáccsal, megbízásos tolmácsokkal már külön-külön, megyénként mqködik.
– Így közvetlenebb a kapcsolatunk a rászorultakkal, akik gyakrabban és gyorsabban tudják elérni a szolgálatot. Személyes jelenlétünknek, a gyakori klublátogatásoknak köszönhetQen emelkedett meg és folyamatosan bQvül az ellátott ügyfeleink száma – vélekedett Perjésiné Frenák Ilona, a megyei jelnyelvi tolmácsszolgálat vezetQ munkatársa, aki gyermekkorától használja ezt a sajátos közlési formát, mivel közvetlen családjában többen éltek elzártan a világ hangjaitól.
KolléganQje, dr. Neubergerné Repka Margit érdeklQdésünkre elmondta, hogy szinte naponta tolmácsol orvosnál, lakáshivatalban, bankban, telefonos ügyintézésnél. Segített már jelnyelven siketeknek a rendQrségen, a bíróságon és a határQrségnél is.
– Egyik legérdekesebb munkám, több éve tolmácsolok egy diáknak GyQrött, az esti gimnáziumban. ElQször döbbenten néztek rám az osztályban, de azóta már megszokott a jelenlétem. Egyébként ez majd mindenhol így van: az elsQ alkalommal magyarázkodnunk kell, utána nem okozunk „meglepetést”.
Orbán Evelinnel, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének gyQri városi elnökével, a szövetség országos alelnökével jelnyelvi tolmács segítségével értettünk szót. Eljelelte, hogy harmadéves fQiskolás szociálpedagógia szakon. Az órákon jelnyelvi tolmács segíti tanulását, miként mellette van az ügyintézésnél, a konferenciákon és a megbeszéléseken is. Véleménye szerint nagyon fontos ez a tolmácsszolgálat, hiszen a siketek számára egy kép, egy jel ezer szónál többet ér.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megöregedett a partfal

Szegeden az árvízvédelmi rendszer leginkább szem előtt lévő része a belvárosi partfal. A vasbeton… Tovább olvasom