Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Ezer illegális bontó?

Az Autós Nagykoalíción belül megalakult a roncsautó-, gumiabroncs- és akkumulátorhasznosító tagozat, amelynek célja a gépjármű-újrahasznosítás területén kialakult feketegazdaság visszaszorítása, az anomáliák feltárása.

A tagozat adatai szerint a hazai forgalom 12–14 százaléka, 5000 tonna gumiabroncs, illetve 1800 tonna akkumulátor kereskedelme zajlik ellenőrizetlenül a szürkegazdaságban, ami mintegy 4 milliárd forint áfa-, termékdíj- és egyéb adókiesést jelent az országnak évente. Az illegális autóbontókban évente mintegy 40.000 gépjárművet vonnak ki jogszerűtlenül a forgalomból, ami az illegális alkatrész-forgalmazáson keresztül további 5–8 milliárd forint kárt okoz a magyar államnak, az akkumulátorhulladék kivonása a fordított áfa hatálya alól pedig mintegy 1 milliárd forint költségvetésibevétel-kiesést jelent az államháztartásnak.

Lukács Pál, a tagozaton belül a gépjárműroncs-területtel foglalkozó felelős rámutatott, hogy a hatóságok informálásával, a jogszabályok véleményezésével igyekeznek elősegíteni az illegális szféra visszaszorítását. Adataik szerint Magyarországon a közlekedési hatóság 260 autóbontót regisztrált, ezzel szemben ezerre tehető az illegálisan működő vállalkozások száma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hidegfront vethet véget a forróságnak

Már csak két nap van hátra az e heti hőhullámból: péntekről szombatra virradó éjjel hidegfront vet… Tovább olvasom