Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Ezek a mai fiatalok...

Elég csak az elmúlt néhány hét híreit megnézni: az iskolás korú gyerekek, fiatalok körében az agresszió már olyan méreteket ölt, hogy arra oda kell figyelni. Miközben a szülő és az iskola egymásra mutogat, a jog eszközei kevésnek bizonyulnak a verekedő, késelő, tanárverő gyerekek és fiatalok ellen.

Rövidesen itt a nyári szünet, amikor a gyerekek kiszakadnak az iskolai közösségből és a legtöbb időt a barátaikkal töltik. A barátság azonban fordult már súlyos tragédiába nem is olyan régen, amikor Kaposváron két gimnazista megölte volt barátjukat. Nagy-Britanniában pedig idén már tizenhat tizenéves lett gyilkosság áldozata.


Az erőszak nőttön nő

- Bármennyire is meglepő, az agresszió tulajdonképpen az élet velejárója - szögezte le meglehetősen provokatív előadásában Vajda Zsuzsanna pszichológus, a Szegedi Tudományegyetem docense - Minden élőlény küzd a létfenntartásért, aki nem, súlyosan beteg. Valahol mindenkiben működik a pozíciószerzési vágy. A gyermekkor egyfajta dinamikai erőtér, kísérletezés a határokkal: meddig lehet elmenni? A korlátlan érdekérvényesítésnek jó esetben gátat szab a civilizáció, a társadalom szabályrendszerének kiépülése.
A sulinet.hu cikke kitér arra is, hogy egyre fiatalabb korra tevődik át a gátlástalan önérvényesítés, egyre fiatalabban kezdenek el a gyerekek mások rovására boldogulni. Ez pedig az agresszió melegágya.
A szülők a pedagógusokra mutogatnak, a pedagógusok a szülőkre, mindenki a másiktól várja a megoldást.
"Bonyolult az iskolai erőszak problémája, mert először a kiváltó okokat kell feltárni a hatékony kezeléséhez, de ez sem mentség arra a bénultságra, ahogyan az oktatási minisztérium reagál az elmúlt időszak eseményeire" - mondta a Magyar Hírlapnak Hoffmann Rózsa. Az Országgyűlés oktatási bizottságának KDNP-s tagja szerint már az idős fizikatanár emlékezetes bántalmazása is elég ok lett volna a cselekvésre. Azóta újabb eset látott napvilágot: Betörte egy tanár orrát egy 16 éves fiú a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Bökönyben.
Az iskolás korú gyerekek közül egyre többen küzdenek tanulási zavarral, sokuknak vannak magatartási, beilleszkedési problémái: ők a leginkább érintettek az iskolai erőszakban.

Fotóillusztráció: Daily Mail
Fotóillusztráció: Daily Mail

Erőszak a médiában

A 2002-es médiatörvény és az azt követő ORTT szabályozás megpróbált tenni a gyermek- és fiatalkorúak védelme érdekében. Öt kategóriát állítottak fel a műsorszámokban előforduló erőszakos és szexuális tartalmak minősítésére, a szabályozás azonban több helyen is visszásságokat mutat. Erre már akkor, 2002-ben felhívta a figyelmet a Körhatár nevű civil szervezet, amikor az ORTT-nél az ORTT irányelvei alapján bepanaszolta a TV2-t, mert korhatárjelzés nélkül vetítette az Egri csillagok című filmet. Érdemi változás azóta sem történt a szabályozásban. A fröcskölő vért ugyan kivágják a 12 éven aluliak számára is bemutatható filmekből, a csúnya beszédet átszinkronizálják, de a probléma lényege megmarad: a média az általa bemutatott erőszakkal együtt számtalan gyerek nevelésére jelentős hatással van.


14 év alatt mindent lehet?

A jog és a kulturális szokásjog ugyanakkor álszent módon erőszakellenes. A szülői pofont kriminalizálja a törvény, a pedagógus nem nézhet bele a diákok táskájába, ha lopás gyanúja forog fenn. Az iskola nem szólhat bele a diák iskolán kívüli életébe, mert ez sértené a személyiségi jogokat. A gyerekek jogaira önálló kormányzati portál hívja fel a figyelmet. Közben a jog értetlenül áll azzal szemben, hogy a 14 év alattiak is követnek el bűncselekményeket (például a romániai kisfiú, aki a Budapesten megkéselt egy nála nem sokkal idősebb fiatalt).


A legfontosabb a megelőzés

Pedagógusok a tanórán kívüli elfoglaltságok körének kiszélesítésében látják a megoldást. A sport például remek eszköz az összetartozás érzésének erősítésére, így a gyerekek egymás problémáit jobban megismerhetik, ráadásul a bennük felgyülemlett erőszakot is le tudják vezetni. Hoffmann Rózsa a fenti cikkben elmondta, hogy készülőben van egy tervezet, amely az alsó tagozaton minden napra kötelezővé tenné a testnevelés órát. Ez azonban mit sem ér, ha nem lesznek hozzá megfelelő tornatermek és felkészült pedagógusok.
Ranschburg Jenő professzor a főváros iskolai agresszió elleni koncepciójának kialakításával kapcsolatban az MTI-nek elmondta, hogy szerinte az iskolán belüli agresszivitást teljesen soha nem fogják megszüntetni. Fontos azonban, hogy az erőszak ellen pedagógiai-pszichológiai módszerekkel küzdjenek. E jelenség visszaszorításához eszközt kell adni a pedagógusoknak, illetve időt kell biztosítani a személyiség alakítására.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. mtt 2008. június 05. 07:05
  „Legtöbb esetben, az otthonról hozott péda az, ami a domináns a gyerekek viselkedésében. Persze vannak kivételek, mint mindenütt, de a nevelés, a családi háttér megmutatkozik egy egyszerű bolti vásárlásnál, a kérem, a köszönöm, a köszönés hiánya... Sokszor hallom, amikor a gyerekem meséli, hogyan üvöltött egymással tanár és diák az iskolában. Csak egy kis példa, és döntsön, kedves olvasó, milyen felnőtt lesz az ilyen gyerekből: barátném egy neves győri óvoda dadusa, akinek vmelyik nap odaszólt a 4 éves gyerek: dadus, hozz vizet! -mire ő: - mondd szépen, légyszíves x néni, kérek vizet - erre a gyerek: - süket vagy ? vizet akarok!...”
 • 26. K.Sz. 2008. június 05. 06:10
  „Amikor jól öltözött apukának szólt a biztonsági ember a tesco előtt,hogy ne álljon a mozgássérült parkolóra,az olyan trágár és ijesztő stílusban küldte el melegebb éghajlatra,hogy csak lestem.A gyerek meg ült a hátsó ülésen és figyelt.És természetesen olyan lesz,mint apuka,hiszen apának menő autója van,a biztonsági meg éhbérért van itt,és lám,apa hogy elküldte,mert szólni mert...Szörnyű szülőknek a kölykük is egy borzalom.”
 • 25. Tabornok 2008. június 04. 15:40
  „megoldás? 2008.06.04 11:49
  Szerintem, akinek a gyermeke nem jár iskolába, azt közmunkavégzésre kellene büntetni! Szerintem, az ilyenek akkor is rákényszerítenék a gyereket az iskolába, ha az nem akar odamenni.”
 • 24. Tabornok 2008. június 04. 15:11
  „"gromer 2008.06.04 07:06
  Tisztában van a "jogaival"."
  Ki alakította ilyenné a jogot? A parlamenti pártok.”
 • 23. amerikai 2008. június 04. 14:08
  „Na, ez a cikk azert sokkal jobb mint a masik ami honapokkal ezelott megjelent. Amiben egy masik nagyokos pszichologus asszony azt bizonygatta hogy az agresszio segitsegkeres. Remelem azota elment kivizsgaltatni magat.”
 • 22. Dikoca 2008. június 04. 13:37
  „19 éves vagyok, és érdekes módon az általános iskolámban nem lehetett hallani ilyen sztorikat, pedig nem kicsi iskola volt, ráadásul kisegítő tagozat is működött ott. a tanárok nagyon jók voltak, csak azoknak volt gondjuk az osztályunkkal akik maguk sem voltak egészen a top helyzeten.
  itt az egész oktatási rendszerrel hatalmas galibák vannak. és hogy hol kezdődik a gond? például ott, hog a szülő szabja meg hogy hány évesen kerüljön iskolába a gyereke. na meg hog másodikosan a gyerek nem tud olvasni! hogy miért nem tud? mert diszlexiás. miért diszlexiás? mert othon anya apa nagymama keresztanyu nem ült le vele elsőben olvastatni, számoltatni. mert mindenki nagy ívben szarik a gyerekére. mellesleg normális, átlagos családban élek, bár távol a családtól (suli miatt) de azt hiszem büszkén elmondhatom hogy bár a szüleim nem ültek velem le sokszor beszélgetni de világéletemben azt láttam rajtuk hogy bár megtehették volna hogy lopnak csalnak hazudnak, nem tették. inkább dolgoznak kurvasokat de becsületesen. és minket nem szóval, inkább szép példával tanítottak meg a becsületes életre, munkára.
  továbbá egy másik dolog: az országunk katolikus. míg a városunkban mikor én bérmálkoztam, 72en ünnepeltük együtt az egyházbeli felnőttéválásunkat, idén mindössze harmincegynéhányan voltak. pedig a vallás nagyon fontos emberek. nem a bigott állandóan misérejárás meg a cölibátus hanem az értékrendek megtartása. a dolgok mögé nézni és egy általános értékrendet megtartani.
  nézzük csak meg a tízparancsolatot. nem egy túl összetett maszlag az. egy követhető, megtartható értékrend. amit bele kell nevelni minden emberbe. ha azt megtartaná a Szűz kezébe ajánlott nemzetünk, itt semmi baj nem lenne...”
 • 21. megoldás? 2008. június 04. 11:49
  „Ahol a szülőnek nincs" tekintélye", ott a nevelőnek,tanárnak sem lesz.
  Nincs az a pedagógus,aki egy otthon "elfuserált" gyerekből tisztességes embert tudna faragni akár nádpálcával,vagy anélkül.
  A megoldás mindenképpen a szülő felelőssé tételénél kezdődik, ami az esetek többségében borzalmasan nehéz, hisz az esetek túlnyomó többségében olyan családok gyermekeiről van szó, akik maguk sem tartják be az együttélés szabályait.Ezen családok zömének egyik anyagi forrása a családi pótlék, amely köztudott,hogy a gyerek nevelését hivatott elősegíteni és nem a család megélhetési forrásaként kellene funkcionálni.Nos,ott, ahol ez a nevelés megbicsaklik, talán lehetne azon gondolkodni,hogy ezen juttatás eseti megvonásával,időszakos csökkentésével jobb belátásra bírni a szülőket.Ma minden játék "zsebre megy".
  Persze,lehet ezekkel a szülőkkel elbeszélgetni, lehet moralizálni,mindent lehet,csak értelme nincs.Szerintem az egyetlen érthető és világos beszéd az lenne,hogy vagy kordában tartjuk a gyereket apuka (anyuka),vagy nincs családi pótlék.
  Bizonyos körökben ez lenne a világos beszéd.”
 • 20. Jockey 2008. június 04. 11:07
  „A gyerek olyan viselkedésformát követ, amilyet otthon tanul. Ha a szülők üvöltöznek, veszekednek egymással és a gyerekkel, esetleg verekednek is, nem szabad csodálkozni, hogy a gyerek is ezt teszi, mivel nem ismer más megoldási formát. Emellett a média és a való élet is azt "tanítja", hogy harsánynak, agresszívnek kell lenni, mert különben gyengének tartanak és eltaposnak. Ilyen körülmények között rendkívül nehéz otthon a gyereknek megfelelő tanácsot adni, hogy ne legyen ilyen, mint ezek, de nem is hagyja, hogy a fejére nőjenek. Leginkább a személyes példamutatás a jó módszer szerintem, bár embert próbáló feladat becsületre nevelni a gyereket olyan országban, ahol szemérmetlen hazudozással lehet ereményeket elérni.”
 • 19. plasma 2008. június 04. 10:53
  „Ssziasztok! Kistom véleményét olvastam és van benn igasság! Nem is kell messzire menni pl szlovákoknál verik a magyarokat aztán meg szépen ráfognak mindent a magyarra és elsimitják az ügyet! A németek idehozzák a szemetüket! És még ez a tanárverősdi! Ha jobban megnézzük 10 esetleg 15 évvel ezelőtt a tanárnak mennyi joga volt megverni a gyereket az iskolában! Tudom ez nem helyes de fordult a kocka!”
 • 18. Lillycat 2008. június 04. 10:50
  „Ugye nem gondoljátok komolyan, hogy az az ember akinek a kölyke agresszív az iskolában valaha nevelve volt? Szerintem itt pont az van, hogy a szülő sz@rik a gyerekére, nevelés nuku. A tévézéstől nem gondolom, hogy egy gyerek agresszív lesz. Ez csak egy kamu.

  A magatartászavaros kölyköket meg igenis szegregálni kell egy speciális intézménybe, speciális nevelők foglalkozzanak vele. Ne az legyen, hogy bevágják egy "normális" iskolába aztán ott egy "egyszerű" tanár persze nem tud vele mit kezdeni.

  Ha meg egy gyerek csinál valami egetverő baromságot, pl. megver egy tanárt, stb. akkor igenis a szülőt kell elővenni aztán jól megbüntetni. Nem megoldás, hogy azt mondjuk, hogy ejnye-bejnye aztán le van tudva a büntetés.”
 • 17. 1soproni 2008. június 04. 07:39
  „Azért ma már a tanárokat sem kell félteni... Némelyik nem nagyon érdemli ki a tiszteletet. Amig az oktatási intézmények nem figyelnek oda rendesen, hogy a tanárok, oktatók ne ittas állapotban "tanítsanak", addig nem szabad csodálkozni az iskolai botrányokon. (7 évet húztam le technikai dolgozóként egy közoktatási intézményben)

  A TV-ben lejátszott mesék meg tényleg borzalmasak. Hiába van karika nélkül, vagy tizenkettessel, ömlik belőle az agresszió. A normálisabb (esetleg történelmi) filmek legtöbbször este 11 után kezdődnek...”
 • 16. gromer 2008. június 04. 07:06
  „Tisztában van a "jogaival".
  Ellenben a kotelessegeire magasrol tesz. Majd ha azokat teljesitette, utana johet a jogaival.”
 • 15. K.Sz. 2008. június 04. 06:16
  „Amíg a szülők berohannak a tanárhoz,ha az csúnyán nézett szép csemetéjükre,ugyanakkor mindent az iskolától várnak,nem is lesz jobb a helyzet.A gyerek érzi,hogy sokat megengedhet magának.Tisztában van a "jogaival".Trágárul beszélnek,tiszteletlenek,bunkók.
  A szülők meg furcsák.Hónapszámra nem beszélgetnek a gyerekükkel,esetleg megkérdezik,hányast hoztak,az életük a tévé körül zajlik,az anyukák a sorozatoktól függenek,stb.
  Nálunk azt a késelő román kölyköt is sokan megsimogatták volna,mert az kevesebb fáradsággal jár,mint megnevelni.A szülők nem akarnak nemet mondani,rossz a konfliktuskezelő képességük.Ha a gyerek nemet kap,akkor természetesen ellenvetése van.Ilyenkor sok szülő enged,mert nem tud mit kezdeni a helyzettel.Ijesztő szituációkat lehet látni a boltokban,tehetetlen fiatal anyukákkal,akik a rágózás világbajnokai mellesleg,szabályosan érvelő és harcoló kétévesekkel,akik általában győznek.A gyerek bünteti a szülőt.Ez az iskolában is így zajlik.Ott már a szülők és sok esetben(bizonyos népcsoportnál)a teljes rokonság is csatlakozik,és együttesen kívánják megbüntetni a tanárt,akiről a hatelemis apuka eldönti,hogy "nem tanárnak való".”
 • 14. csabazs 2008. június 04. 06:12
  „ZUZU!
  Nem csak a cigány fiatalok agresszívek(olvasd el a cikket figyelmesen)!
  AMIT OTTHON KAPSZ /LÁTSZ AZT VISZED , ADOD TOVÁBB!
  Sok pedagogus igen is sokat tesz a gyerekekért! De elsősorban a szülő a felelős!
  Olyan törvény kell, hogy ha a kiskorú/fiatalkorú nem büntethető, akkor a szülőt büntessék!
  Vagy változtatni a törvényt, hogy a kiskorú is büntethető legyen!”
 • 13. kistom 2008. június 03. 23:26
  „csak azt a rohadt román gyereket kellett volna agyonverni..mit képzel magáról,idejön Mo.ra aztán csak úgy megkéseli a magyarokat...ez lenne a mi országunk?? ilyen mélypontra süllyedtünk?
  honfitársak! hol az összetartás?”
 • 12. pan.cser 2008. június 03. 22:04
  „Sommás a véleményem! Nádpálca, pofon is megengedhető ha a helyzet úgy kívánja. Hoffman Rózsa szép lelke valószínű nem érti eléggé a gyermeklelket. Az agresszió megakadályozandó, ha megtörtént megtorlandó. A verekedő kölyöknek egy gyors és eredményes módszer biztosan hatásos, a fizikai fájdalom. Idősek, akik már éltek abban a korban mikor lehetséges volt nem lettek sérültek lelkileg, sőt utólag is úgy gondolják, hogy komiszságukért bizony megérdemelték!”
 • 11. tollas 2008. június 03. 20:39
  „Ezek a mai fiatalok....!!!!
  Egy nyugdíjas 1974- óta MME tag.
  Természetvédelmi, gyakorlati munkára "önkéntes" jelentkezőket
  várok. Egy kis mozgás a természetben, madár odúk, műfészkek
  kezelése.
  Egy igazán nyugis elfoglaltság,kikapcsolódás.
  Várom a fiatalok cáfolatát a rossz viselkedésre!!!!!”
 • 10. fodor imre 2008. június 03. 20:22
  „EMBEREK.VEGYŰK TUDOMÁSUL HOGY MIDEN GYEREK OLYAN LESZ
  AHOGY AZ APJA,ANYJA NEVELI.NEM CSAK MEGCSINÁLNI KELL,HANEM NEVELNI AZ ÉLETRE,A SZÉPRE,A BECSŰLETESSÉGRE,ARRA HOGY EMBER LEGYEN,ÉS MARADJON MINDEN KŐRŰLMÉNY KŐZŐTT.AZ ISKOLA AZ CSAK TANIT HOGY NE LEGYŰNK TUDATLANOK,DE A GYEREKEINKÉRT MI TARTOZUNK,FELE-
  LŐSSÉGGEL.MINDEN TŐRVÉNY ANNYIT ÉR AMENNYIT BETARTANAK
  BELŐLE.SENKI SEM KŰLŐNB A MÁSIKNÁL,MINDEN NEVELÉS KÉRDÉSE.
  /SZEBB JŐVŐT/.FIDO/”
 • 9. megértő 2008. június 03. 18:12
  „Igen többnyire a szülő felelőssége hogy mit csinál a gyerek.De amig ilyen törvényeink vannak,a gyereket nem lehet megütni mert feljelent,a tanár fél a gyerektől és a szülőtől is.Igen mert lássuk be hogy sok szülő is csak a pénzt hajtja,menőzik a gyereket nem szereti csak pénzeli.Addig miről beszélünk?Emberek mi lesz a gyerekeinkből? Ébredjetek fel és tegyetek valamit!”
 • 8. krisztina01 2008. június 03. 17:51
  „Én miért nem vagyok agresszív? Miért nem ütök meg mást? Miért nem gyilkolok? Mert szüleim jól neveltek. Az ilyen agresszív gyerekeknek, igenis a szülei a hibásak. Na meg ott a tv. Hiába van kiírva, a kis körben, hogy 12 éven aluliaknak nem ajánlott. Olyan brutál dolgok mennek már a tv-ben is, borzalom. Gyilkolás, vér, ütés, a mesék ma szinte horrornak számítanak. Szóval a média is hibás.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megdőlt a melegrekord

Ma 12.40 perckor Szegeden 34 Celsius-fokot mértek, ezzel megdőlt a május 28-ra érvényes országos… Tovább olvasom