Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Ez volt, ez lehet...

Jancsó Péter, a Graboplast Rt. vezérigazgatója értékelt, elemzett és a múltból a jövőbe tekintett.

Az újságíró szereti, ha megmondják neki. Talán pont azért, mert ő sem tudja mindig. Jancsó Péter, a Graboplast Rt. vezérigazgatója idén 19. alkalommal hívta meg egy évzáró beszélgetésre a sajtó képviselőit. Szokásához híven értékelt, elemzett és a múltból a jövőbe tekintett. Gondolataira érdemes odafigyelni, hiszen a hazai gazdaság egyik meghatározó véleményalkotója, és az sem közömbös, hogy tanácsaira az állami vezetésben is kíváncsiak. (Jancsó Péter többek között a gazdasági miniszter, Kóka János tanácsadói köréhez tartozik. A szerk.)

2005 az olajosok éve

Az olajosok a legnagyobb gazdasági lobbi, mondja Jancsó Péter. Ők alkotják nagyon sok ország politikai elitjét is. Bármi történt ebben az évben a világban, annak mindig volt egy mellékmondata, amely így hangzott: „...és emiatt az olaj ára emelkedni fog. Megpróbáltam megkeresni az emlékeimet a ’70-es évek elejéről, amikor is volt egy olajválság, és akkor azt mondták, hogy még 5–10 vagy 15 év van már csak az olajnak hátra. Most megint hallottuk, hogy 5–10 vagy 15–20 évre való olajtartalékok vannak csak. A lényeg az, hogy ezek a dolgok két dolgot vetítettek előre: minden, ami olaj, és minden, aminek az olajhoz köze van, az megdrágult a világban. Hihetetlen tömegű olaj van spekulatív pénztulajdonosoknál, befektetőknél, pénzügyi befektetők kezében.

A másik dolog, ami a vezérigazgatónak az elmúlt évről eszébe jut: az állóháború. Ez a háború három szereplő közt játszódik le a világban: Kína (Távol-Kelet), Amerika és az egyesülgető Európa között. 2002–2004-ben egyértelműen vesztese volt az európai gazdaság ennek a háborúnak. 2005-ben sem történt nagy változás. Az év végére az euró és a dollár közötti árfolyamot 1,17–1,18-ra felhozták, tavaly ilyenkor 1,32–1,33 körül volt. Ez majdnem 15 százalékos euróleértékelődést jelent, ennyivel jobb az exportlehetősége Európának. Ez jelentős. Ez 2005-öt még nem befolyásolja, de úgy gondolom, hogy ez jó esélyt ad arra, hogy 2006-ban az európai gazdaság meg tud indulni.

Kína gazdasági nagyhatalom lehet

Amennyiben Kína évi szinten tartja ezt a 8–9, esetleg 10 százalékos gazdasági növekedést – ha egyébként minden változatlan marad –, akkor 2020 környékén a világ legerősebb gazdaságával rendelkezik, aminek, ha megnézzük a kínai belső viszonyokat, politikai hozadékát is be akarják söpörni. Kína elsöpörte a textil-, a cipő- és bőripart. Két éven belül kínaiautó-export lesz a világban, és az ugye már olyan érdekköröket fog sérteni, ahova eddig sem a textilipari lobbi, sem a cipőipar sem ért fel. Ám az autóipar már ott van. Tehát ha nem lesz valamilyen változás a világ részéről Kína bekapcsolására, akkor ők egyre határozottabban befolyásolják saját érdekeik szerint a gazdaságot. Amerika ezt nem hagyhatja, és ezért akár Európával is össze kell majd fognia. Sokkal jobban mint eddig – véli Jancsó Péter a következő évtizedről.

Európa már kapott tőlünk, most válsággyanús a helyzet

Ha Európát nézzük, akkor el kell mondani: a gazdasági élettérhez azonos jogrend és szabályok szükségesek. Az EU a hozzá csatlakozóknak az alábbiakat ajánlotta fel: adjátok át ezt a piaci teret a mi számunkra, és mi a következő években a kohéziós alapból mintegy kompenzálunk benneteket. Mi azzal, hogy lebontottuk a vámokat, ilyenformán a határokat, a piacokat megnyitottuk. Ezzel mi már mindent odaadtunk. Most jönnének a következő évek, amikor elkezdjük azt hallani az EU alapítóitól, hogy nem annyi, hanem kevesebb, nekünk is elég sok problémánk van, amiket meg kell oldani. Nagyon leegyszerűsítve: a cuccot már elvitték, pénzt meg nem adták oda, hát most kicsit izgulunk, hogy vajon mi fog történni. Jancsó Péter szerint egy válság kialakulása körvonalazódik, amit felgyorsít, hogy beléptek az új 15-ök.

Kampányol egész Magyarország

A gazdasági világ-, majd kontinenshelyzet általános elemzése után Jancsó Péter hazánkról is ejtett néhány szót. Ahogy elmondta: Magyarországon 2005 nyarán elkezdődött a kampány. Az életnek szinte minden szegmensében lassan minden kampánytémává válik vagy vált. Például ha a kormány azt mondja, hogy a gazdaság jó állapotban van és növekszik, az ellenzék azt mondja, hogy a multik növekednek, a kis- és középvállalkozások zöme pedig vacak helyzetben van. Ez teljesen megfelel a valóságnak. Ám mindig az a kérdés, hogy honnan indulunk ki. Ha statisztikailag nézzük, akkor egy 4–5 százalékos gazdasági növekedés az egy jó gazdasági növekedés, ha pedig a munkahelyek oldaláról nézzük, akkor elég sok és elég nagyarányú problémával küszködünk ennek ellenére.

Mit hoz a jövő?

A magyar államháztartás hiánya nagy probléma Jancsó Péter szerint. Valamit tenni kellene a szociális költségeknél. Ma azt mondják a nagybefektetők, abba beletörődtek, hogy a választásokig nem fog semmi történni, hiszen nincsen olyan kormány, amely a választásokig kemény gazdasági megszorító intézkedéseket tenne, mert ez egy öngyilkosság lenne részéről, de ha a választások után azonnal nem lesznek mélyreható változások, akkor drámai helyzetet fognak a pénzügyi befektetők Magyarországon előidézni.
Összességében a gazdaságot elemző vezérigazgató szerint 2005-höz képest a legkeményebb évre számíthatunk 2006-ban. A megyében élők, főleg a megyeközpont vonzáskörzetében élők ebből talán kisebb hullámokat éreznek majd, pont az ide koncentrálódó gazdasági potenciál miatt, de 2006 így is a keményebb esztendőkhöz tartozik majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lear király a győri színházban

William Shakespeare klaszikus drámáját Ács János Jászai-díjas rendező állította színpadra. Tovább olvasom