Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Ez várható kedden

Magyar inflációs számok, kevés amerikai, és rengeteg európai makroadat miatt izgulhatnak a befektetők.

Az Európai Unió keddi legfontosabb adatai az ipari termelés számai, amelyek a Bloomberg becslése alapján havi bázison augusztusban 1,2 százalékos bővülést mutathatnak a korábbi 0,3 százalékos visszaesés után. Éves szinten azonban 1,6 százalékos lehet a hanyatlás mértéke augusztusban, a júliusi 1,7 százalékos csökkenés után.

A frankfurti ZEW intézet gazdasági hangulat előrejelzése drámai mértékű visszaeséséről tanúskodhat, ugyanis a Bloomberg várakozása szerint az októberben -57,5 pont lehet a korábbi -40,9 ponttal szemben. Az unió legnagyobb gazdaságára, a németre vonatkozólag a ZEW indexe -51,1 pont lehet, ami ugyancsak erőteljes romlás a korábbi -41,1 ponthoz képest. A ZEW az éppen aktuális helyzetre -15 pontot jósol, a korábbi -1 ponttal szemben.

Az unió országai közül kedden a finnek, a franciák, a spanyolok, az olaszok és a lengyelek közölnek havi és éves bázison mért inflációs, valamint egyesek még maginflációs adatokat is. A hollandok a kiskereskedelmi adatokkal lepik meg a befektetőket.

A tengerentúlról főleg a bizalommal kapcsolatos adatok gyakorolhatnak hatást a tőkepiacokra, de az államháztartás helyzetéről is kedden érkezik jelentés. A Bloomberg előrejelzése szerint 45 milliárd dolláros többlettel lehet számolni szeptemberre, ami jelentős visszaesés az augusztusi 112,9 milliárdos többlethez képest. Az IBD/TIPP, a gazdasági optimizmust mérő indexe a várakozások szerint 44 pontos értéket ér el októberben, szemben a korábbi 45,8 pontos értékkel. Az ABC fogyasztói bizalmi indexe pedig -44 pontig morzsolódhat le a korábbi -43 pontról a Bloomberg előrejelzése szerint.

Kedden látnak napvilágot a magyar gazdaság havi és éves szeptemberi inflációs adatai. A Bloomberg havi bázison 0,3 százalékos gyorsulásra számít a korábbi 0,3 százalékos lassulással szemben. Ugyanakkor éves szinten 6,1 százalékos lehet a szeptemberi infláció, a Napi Gazdaság elemzői konszenzusa 6,2 százalékot mutat, ami csökkenést jelent az augusztusi 6,5 százalékhoz képest. Ugyancsak a hét második napján tartják a D090121 jelű, háromhónapos futamidejű diszkontkincstárjegyek aukcióját; a kibocsátási mennyiség 45 milliárd forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itt a válasz: leveleken csúszott (el) a bakonyi vonat

Tudósítónk jelezte, hogy szombaton reggel a Bakonyban az egyik vonat Vinyénél nem bírt továbbhaladni… Tovább olvasom