Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Exit poll este 7 után

Az exit poll közvélemény-kutatások eredményét már 19 órától nyilvánosságra lehet hozni.
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntése szerint a választás estéjén az exit poll közvélemény-kutatások eredményét már 19 órától nyilvánosságra lehet hozni, a választási irodák azonban csak azt követően tehetik közzé a választás előzetes tájékoztató adatait, hogy a szavazás valamennyi szavazóhelyiségben lezárult.

Az NVB iránymutatása - amely a www.valasztas.hu oldalon olvasható - emlékeztet arra, hogy a választási eljárási törvény a "szavazás befejezése" és a "szavazás lezárása" kifejezéseket nem szinonimaként, hanem eltérő jelentéstartalommal használja.

A szavazás lezárása azt az időpontot jelöli, amikor a szavazatszámláló bizottság, illetve a külképviseleti választási iroda ténylegesen lezárja a voksolást. Ez az időpont a szavazás befejezésének időpontjától akkor térhet el, ha a még sorban álló választópolgárok miatt a szavazás lezárása a voksolás befejezésénél későbbi időpontban történik meg.

A szavazás befejezése általános, valamennyi szavazókörre azonos időpontot jelent, míg a szavazás lezárását szavazóhelyiségenként lehet értelmezni. A két időpont sorban állás esetén nem feltétlenül esik egybe.

Mindezek miatt az ezen időpontokhoz kapcsolódó "egyes eljárási cselekmények" kezdete, illetve befejezése is eltérően alakul - írták az iránymutatásban.

Az exit poll közvélemény-kutatások eredményét már 19 órától nyilvánosságra lehet hozni, míg a választási irodák csak azt követően tehetik közzé a választás nem hiteles adatait, hogy a szavazás valamennyi szavazóhelyiségben lezárult, így a választás befejezését követően még szavazó választópolgárok választói akaratát nem befolyásolják a túl korán közzétett hivatalos adatok – összegzett iránymutatásában az NVB.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új Ptk.: több, a társaságokra vonatkozó szabály is változik

A változó szabályok nagy része az egyszerűsítést, a társaságok működésének megkönnyítését szolgálja. Tovább olvasom