Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Évközbeni adóváltozások, csökkenő jövedelem

Az országgyűlési képviselők által hétfőn elfogadott adócsomag a korábbiaktól nemcsak abban tér el, hogy részleteken finomít a kormány, hanem abban is, hogy a módosítások év közben lépnek hatályba. Az új adócsomag alapján a 170 ezer forint bruttó bérrel rendelkezők jövedelme közel 3,5 százalékkal csökken.
Az országgyűlési képviselők által hétfőn elfogadott adócsomag a korábbiaktól nemcsak abban tér el, hogy részleteken finomít a kormány, hanem abban is, hogy a módosítások év közben lépnek hatályba.

Szeptembertől változik az áfa kulcsa, emelkednek a munkavállalókat terhelő járulékok, bevezetik a szolidaritási adót, s adókötelesek lesznek a kamatból és az árfolyamnyereségből származó jövedelmek is. Októbertől nő az eva kulcsa, januártól pedig módosul az szja-tábla, a magánszemélyekre is vonatkozik majd a szolidaritási adó, s emelkednek a járulékok is.

A jogszabálycsomagból egyértelműen látszik, hogy a kormány a költségvetés egyensúlyának helyreállítása érdekében a lehető legszélesebb körben próbálja kiterjeszteni az adóalapot. Veres János pénzügyminiszter a parlamentben kijelentette: ősszel már nem módosítják a hétfőn elfogadott adótörvényeket, amelyek 2008-ig nem változnak. Két kivétel azért lesz: ha kiskapukat kell bezárni, illetve ha bevezetik az ingatlanadót - tette hozzá.

Csökkennek a jövedelmek

Az új adócsomag alapján a 170 ezer forint bruttó bérrel rendelkezők jövedelme közel 3,5 százalékkal csökken, vagyis szeptembertől havonta 4250 forinttal kevesebbet vihetnek haza - számol a Napi Gazdaság.

Az szja sávhatárának jövő januári szélesítése ellensúlyozza majd a szeptembertől 2 százalékponttal növekedő egészségbiztosítási járulék további 1 százalékos emelése miatti többletterhet, sőt, a szóban forgó jövedelmi sávban fél százalékkal emelkedhet a nettó bér. A szolidaritási adóra kötelezett, évi 6,325 millió forintnál nagyobb jövedelemmel rendelkező magánszemélyek közel 7 százalékos nettó bércsökkenést szenvednek el az új adónem miatt, ráadásul nem lesznek jogosultak az adókedvezményekre sem.

Az evás cégek jövedelme éves szinten 10 százalékkal csökken az adókulcs emelése miatt: egy 21 millió forintos árbevétellel rendelkező cég például több mint 2 millió forinttól esik majd el. Januártól 20 százalékos elvonás mérsékli majd a cégek házipénztárában lévő összeget, ha az nagyobb az engedélyezettnél, azaz a nettó árbevétel 0,8 százalékánál, de legalább 300 ezer forintnál. A nyereséges vállalkozásokat 4 százalékos szolidaritási különadó fizetésére kötelezik szeptembertől, a kedvezményekkel nem csökkentett adózás előtti nyereség után.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

XVI. Benedek: A házasság szövetség

Burkoltan bírálta a spanyol szocialista kormány egyházi körök által hevesen támadott társadalmi… Tovább olvasom