Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Évi kétezer tonna gyógyszerhulladék

A hazánkban keletkező gyógyszerhulladék nagy részét az emberek sajnos a WC-be vagy a kukába dobják.

Az ország csaknem háromezer patikájában tavaly december óta leadhatók a lejárt szavatosságú medicinák. A miniszteri rendelet meghatározza a gyártók, forgalmazók és felhasználók kötelezettségeit és az ártalmatlanításig tartó folyamat szabályait.

Sikertörténet a visszagyűjtés

December óta az ország valamennyi gyógyszertára átveszi a felesleges, lejárt szavatosságú gyógyszerhulladékot. Az elmúlt három hónapban mintegy 50 tonnányi otthon tárolt veszélyes hulladékot vitt vissza a lakosság, a patikák a tervek szerint 300 tonnányit fogadnak vissza év végéig az idén keletkező 2000 tonna gyógyszerhulladékból. A gyógyszermaradványok megsemmisítése évente várhatóan 200 millió forintot emészt fel, ez a költség azonban nem a fogyasztókat, hanem a gyártókat és a nagykereskedőket terheli. A gyógyszertárak környezettudatosságát mutatja, hogy januártól egyre több helyen műanyag helyett újrapapír zacskóban is kérhetjük az orvosságot. A medicinák árához képest jelképes összegbe kerülő papírzacskókat kétféle kiszerelésben kérhetjük, a nagyobb, többször is fölhasználható füles szatyorért 20 forintot kérnek, a kisebb tasakot pedig ingyen adják a patikusok.

Hazánkban évente körülbelül kétezer tonna gyógyszerhulladék keletkezik. Ez a lakosság által fel nem használt, lejárt szavatosságú gyógyszerekből és azok csomagolásából tevődik össze. A hulladékká vált gyógyszerektől a lakosság kevésbé környezettudatos része úgy szabadul meg, hogy a WC-be vagy a kukába dobja. Környezetvédelmi szempontból egyik megoldás sem elfogadható, mert egyrészt a gyógyszerek teljes biológiai lebomlása bizonyítottan nem történik meg, így – biológiai szennyvízkezelés esetén is – változatlan vagy metabolizált formában a természetes befogadóba kerülhetnek a gyógyszermaradékok, másrészt műszaki védelemmel nem rendelkező hulladéklerakóban elhelyezve talajt, illetve felszín alatti vizet szennyezhetnek. Fennáll az a veszély is, hogy illetéktelen személyek a hulladékból kiszedik és felhasználják. Előfordult, hogy gyerekek cukorkának hitték a színes drazsékat.
A hulladékgazdálkodásról szóló törvény felhatalmazása alapján, hosszú előkészítő munka után tavaly nyáron jelent meg az az egészségügyi minisztériumi rendelet, amely a gyógyszergyártók és -forgalmazók kötelezettségévé tette, hogy megszervezzék és finanszírozzák az ilyen hulladékok összegyűjtését és ártalmatlanítását.

Gyűjtődobozok a patikákban

A rendelet kimondja, hogy a gyártók e kötelezettségüknek több módon tehetnek eleget: teljesíthetnek egyénileg vagy a visszagyűjtés logisztikai feladatainak szervezésére létrehozhatnak nonprofit koordináló szervezetet, illetve a tevékenység végzésére feljogosított már meglévő szervezethez csatlakozhatnak. A gyógyszeripar képviselői a számukra leggazdaságosabb és legegyszerűbb teljesítési módot, a koordináló szervezethez történő csatlakozást választották, így áthárítva a Recylomed Kht.-ra a gyűjtéssel, illetve a jelentéstétellel kapcsolatos feladatok koordinálását. A kht. által kifejezetten erre a célra kifejlesztett egyutas gyűjtődobozok Magyarország mind a 2600 patikájában megtalálhatóak. A zárt, egyszer használatos hulladékgyűjtő tartályokat a gyógyszertárak saját döntésük alapján vagy az officinában, vagy a gyógyszertár közforgalomtól elzárt helyiségében helyezhetik el. Amennyiben a gyógyszerhulladék-gyűjtőket a gyógyszertár raktárhelyiségében helyezték ki, a gyógyszertári szakszemélyzetnek segítséget kell nyújtania a lakosságtól érkező gyógyszerhulladék elhelyezésében.

Tekintélyes számok

Háztartásonként évente 14 doboz gyógyszerhulladék halmozódik fel (1 doboz = kb. 3 dkg; 14 doboz = 0,42 kg). Így 4 millió háztartásban 1680 tonna gyógyszerhulladék keletkezik éves szinten. Ehhez hozzájön még a felmérések szerint évente keletkező 300–400 tonnányi gyógytermékekből előálló hulladék – és így jön ki a körülbelül 2000 tonnányi adat. Az előzetes kalkulációk szerint 2000 tonnából körülbelül  300–400 tonna gyűjthető össze a patikákon keresztül.

Égetéssel semmisítik meg

A gyűjtőkonténerek stabil kialakítású, bélelt, merevítéssel ellátott, zárható, egységes méretű, körülbelül 80 liter űrtartalmú gyűjtődobozok, amelyek biztosítják, hogy a hulladékkezelés folyamatában a már elhelyezett hulladékhoz ne lehessen hozzáférni. A gyógyszerhulladékot a gyűjtődobozokba csomagolásukkal együtt kell elhelyezni. Ezekbe tilos beletenni tűz- és robbanásveszélyes anyagokat (például sebbenzin, lázmérő).
A begyűjtött hulladékot az égetésre történő elszállítás előtt mérlegelik, majd préskonténerben tömörítésre kerülnek. A gyógyszerhulladék szétválogatására (csomagolás, illetve gyógyszerkészítmény) biztonsági okokból nem kerül sor, a megtelt gyűjtődobozokat bontatlanul tömörítik, majd elszállítják ártalmatlanításra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kifosztotta a földön fekvő áldozatát

Megvert egy 15 éves fiút, majd a földön fekvő áldozatát ki is fosztotta egy ismeretlen vasárnapra… Tovább olvasom