Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Évente tizennégymillió az órákból

A kapuvári önkormányzat ebben az évben nem tervezi a fizetős parkolóhelyek bővítését. A városi büdzsé – az idei emelés előtt – évente tizennégymillió forintos bevételre számíthatott a jegyek és bérletek eladásából.
– Az első parkolóautomatát még 2001-ben helyezte ki az önkormányzat. Napjainkra a helybéliek is megbarátkoztak a fizetős parkolókkal – mondta Vertetics István, a kapuvári polgármesteri hivatal városfejlesztési irodájának vezetője. A szakember hozzátette: az első „fecske” nyomán mára kilenc automata áll az autósok rendelkezésére, napjainkra négyszázharminchét fizetős várakozóhely van a belvárosban és környékén.
A mozi mellett kiépített új parkolók környékére szándékoznak egy új órát telepíteni, vélhetően majd az idei költségvetési számok ismeretében. Információink szerint a hivatal 2007-ben nem tervezi a fizetős helyek bővítését, bár a Kossuth és a Belső utcákat vizsgálják az illetékesek.
A város parkolási díjait nemrégiben emelte a képviselő-testület (Kisalföld, 2006. december 20.). E szerint egy személygépkocsi után száznyolcvan forintot, a motorkerékpá-

rok után száznegyvenet kell fizetni (itt húszforintos emelés történt).
Csak összehasonlításképpen: a megyeszékhelyen közel háromszáz forintot kérnek egyórás parkolásért. A buszok és a tehergépkocsik vezetői száz forinttal többet, nyolcszáz forintot fizetnek, de van félórás jegy is. A havibérletek ára ötszáz forinttal, ötezer-ötszázra emelkedett Kapuváron. Az éves bérletek ára huszonhétezer forint lesz.
Vertetics István elmondta: a parkolóhelyek szomszédságában lakóknak lehetőségük van kedvezményes bérletek vásárlására, ezekért kilencezer forintos éves díjat kell fizetni. Munkanapokon reggel nyolctól este hatig fizetünk a parkolásért, szombaton pedig délután egyig. A bliccelők „szerencsés” helyzetben vannak, hiszen a pótdíjak összegét immár több mint két éve nem emelte a képviselő-testület. Ám a jegy vagy bérlet nélkül parkoló autósoknak nyolc napon belül kétezer-ötszáz forintot, nyolc napon túl hatezer forint pótdíjat kell fizetni. A helyiek körében jó a fizetési morál, a bliccelők inkább a vidékiek köréből kerülnek ki.
– Amellett, hogy tavaly mintegy tizennégymillió forint bevételünk származott a parkolóórákból, természetesen ráfordításaink is vannak – mondta az irodavezető. Egy óra telepítése valamivel több mint egymillió forintba kerül, de a már felszerelt órákra is költenek. A kellékanyagokon felül az általános karbantartás és a villamos hálózat költségei terhelik a helyi büdzsét. A karbantartást és a feltöltést a városháza emberei végzik, a belvárosban hetente, a kevésbé forgalmas helyeken két-három hetente. Az irodavezető szerint a legforgalmasabb parkolók a kórház, a Kis-Rába Áruház és az Esterházy sétány környékén vannak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit szól az enyhe télhez?

Tovább olvasom