Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Évek óta nem számol el a költségvetésével az Európai Unió

Évről-évre szégyent hoz az Európai Unióra, hogy nem tud pontosan elszámolni költségvetésével - véli a brit gazdasági államtitkár. Ed Balls hétfőn jelenti be: Nagy-Britannia vezető szerepet kíván vállalni az uniós költségvetés kezelésének reformjában. Az Európai Számvevőszék 12 éve nem fogadta el az uniós zárszámadást.
"Európának jobban kell teljesítenie ahhoz, hogy véget vessen ennek az évről-évre folytatódó szégyenteljes sorozatnak" - hangsúlyozza Ed Balls, aki írásos nyilatkozatban vállal kötelezettséget a kormány nevében arra, hogy éves elszámolást nyújtson be a brit parlamentnek a szigetországban elköltött uniós forrásokról. Ezt az elszámolást a brit számvevőszék auditálja majd.

Az uniós pénzügyminiszterek kedden kezdődő brüsszeli tárgyalásán Ed Balls a többi tagországnak is javasolni fogja, hogy kövessék a brit kezdeményezést, és készítsenek saját elszámolást az általuk felhasznált uniós forrásokról. A brit pénzügyminisztérium szerint a javaslat mögött áll Hollandia és Dánia, és várhatóan támogatja majd azt az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Számvevőszék is.

"Minden tagállamnak el kell fogadnia: felelősséggel tartozik azért, hogy együttműködjön egy tiszta európai elszámolásért, amilyet az adófizető állampolgárok megérdemelnek" - hangsúlyozza Ed Balls.

Az uniós források négyötödét közösen kezelik a tagállamok és az Európai Bizottság, ami azt jelenti: a tagországoknak megvan a szükséges hatáskörük ahhoz, hogy biztosítani tudják a pénz hatékony felhasználását, különösképp a mezőgazdasági források és a strukturális alapok kezelésének javításával és a csalások elleni fellépéssel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom