Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Eva: ma utoljára

Mintegy 6700 új adózó jelentkezett az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá az elmúlt hét végéig – mondta el Király László György, az adóhivatal elnöke.
Eddig 242-en jelezték azt, hogy jövőre már nem akarnak az eva szabályai szerint adózni. Király László György szerint ez annak tudható be, hogy jövőre már azok, akik külkereskedelmet folytatnak és uniós adószámmal is rendelkeznek, nem lehetnek eva-alanyok.

Azoknak a vállalkozóknak, akik jövőre először akarnak az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) szabályai szerint adózni, még ma kell jelezniük az adóhivatal felé. Az adóhivatal elnöke közölte, hogy az adóhivatalok – az utolsó beadási napon – ügyfélszolgálatai este hat óráig nyitva maradnak. Szintén ma lehet még jelezni, ha valaki jövőre már nem akar átalány alapján adót fizetni, vagy valamiért nem felel meg a hatályos törvényi előírásnak.

Az idén elfogadott módosításokkal az eva választásának éves bevételi határa 15 millió forintról 25 millió forintra emelkedik. Így az is bejelentkezhet jövőre eva-adóalanynak, akinek árbevétele 2003-ban meghaladja a 15 millió forintot, de nem haladja meg a 25 milliót. Aki viszont jelenleg az eva hatálya alá tartozik és árbevétele meghaladja a 15 millió forintot, az az idén a felső határ elérésének időpontjától kezdve nem adózhat az eva szerint, jövőre viszont ismét bejelentkezhet az átalányadózásra. Ugyanakkor ebben az esetben is december 22-ig nyilatkozni kell. (A hatályos törvény december 20-i dátummal jelöli meg a bejelentkezés utolsó határidejét. Mivel december 20-a szombatra esett, még ma is be lehet adni a jelentkezési lapot.)
Azoknak az evás vállalkozóknak, akik a szabályoknak továbbra is megfelelnek és eva-alanyok akarnak maradni, nem kell ezt évente jelezniük a hivatal felé.

Kapcsolódó cikkek >>

APEH: több mint 62 ezer eva-kérelem érkezett (2002-12-30) >>
Az APEH postázza az íveket (2003-01-17) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az év díjazottja ünnepe

A soproni Tómalom utcai egészségügyi gyermekotthonban tegnap karácsonyt rendeztek. Az alkalom… Tovább olvasom