Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Év végén rendezik a tényleges életfogytiglan kérdését

Trócsányi László igazságügyi miniszter szerint az Emberi Jogok Európai Bíróságának van joggyakorlata, de véleménye szerint a bíróság döntése egyoldalú volt.
Trócsányi László igazságügyi miniszter szerint az év végéig a kormány "valamilyen formában" rendezni fogja a tényleges életfogytiglani büntetéssel kapcsolatos helyzetet.

A tárcavezető ezt az M1 A Lényeg című műsorában mondta vasárnap. Közölte: az Emberi Jogok Európai Bíróságának van joggyakorlata, de véleménye szerint a bíróság döntése egyoldalú volt. A strasbourgi testület nem vizsgálta, hogy ha az alkotmányban a "kemény büntetőpolitika" mellett egyszerre kegyelmezési rendszer is van, a kettőt egymás mellé kell tenni, ennek alapján lehet egy országról ítéletet mondani - fejtette ki.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága május 20-án közzétett, elsőfokú ítéletében elmarasztalta Magyarországot a tényleges, vagyis a felülvizsgálat lehetőségét kizáró életfogytiglani szabadságvesztés büntetés miatt. A bíróság az emberölésért és rablásért elítélt Magyar László ügyében megállapította, hogy a későbbi szabadlábra helyezés lehetőségét kizáró ítélet megalázó bánásmódnak minősül, és így sérti az emberi jogok európai egyezményének előírásait.

Trócsányi László a műsorban megerősítette: biztos benne, hogy a tényleges életfogytiglani büntetés megmarad. Magyarországon önálló jogszabály lesz erről a kérdésről, de - mint fogalmazott - nem ez a legsürgősebb feladat.

Az igazságügyi miniszter beszélt a reklámadóról és a fővárosi önkormányzati választásról is. Előbbivel kapcsolatban kijelentette: "az álláspont egyértelmű": lesz reklámadó, a budapesti önkormányzati választási rendszer átalakításáról szólva pedig azt mondta, több módosító indítvány érkezett a benyújtott törvényjavaslathoz, ezek lehetővé teszik, hogy "olyan rendszer jöjjön létre a fővárosban, amely kiállja az alkotmányosság próbáját".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzoltók vittek le egy sérültet a Rám-hegyről

Az sérültet egy meredekebb, húszméteres szakaszon kötelekkel eresztették le, majd fél kilométeren át… Tovább olvasom