Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Év végéig kivezetik a devizahiteleket

Gulyás Gergely parlamenti alelnök elmondta, az adósok a törlesztőrészletek csökkentésére számíthatnak, amelyeket forintban rögzítenek.
Mintegy 400 milliárd forintba kerülnek majd a bankoknak azok az intézkedések, amelyeket a devizahitelesek megsegítésére hozhatnak, és az összeg nagy részét a bankoknak kell állniuk - mondta Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának fideszes elnöke a Reuters hírügynökségnek.

Hozzátette, a csökkentett törlesztőrészleteket forintban rögzítenék, tehát az őszre várható csomaggal az árfolyamváltozásból fakadó problémát is kezelni fogják. A döntés következménye, hogy év végéig kivezetik a devizahiteleket.

A Kúria hétfőn született jogegységi döntésében kimondta, hogy a devizahiteleknél alkalmazott árfolyamrés tisztességtelen, az árfolyamkockázat tisztességessége azonban csak akkor vizsgálható, ha a pénzintézet nem megfelelő tájékoztatása miatt az átlagos fogyasztó számára a szerződés erre vonatkozó része nem érthető. A Kúria döntött arról is, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás lehetősége nagyon szigorú feltételekhez kötött.

Gulyás Gergely a Reutersnek hangsúlyozta: a jogegységi döntés világossá tette, hogy a bankoknak kompenzálniuk kell ügyfeleiket a törvénytelen kamatemelésekért és az árfolyamrésért. A politikus szerint különböző becslések alapján mindez összesen körülbelül 400 milliárd forintba kerül a bankoknak, bár a kormány még nem készítette el saját becslését erre vonatkozóan. Hozzáfűzte, hogy egyben a bankokra háruló teher is megközelítheti ezt az összeget.

Arra a kérdésre, hogy a bankok elviselik-e ezt az újabb terhet, Gulyás Gergely azt mondta: "Bizakodóak vagyunk. Ha a hitelfelvevők is megbírkóztak a bankok törvénytelen gyakorlatával, akkor a bankok is képesek lesznek elviselni ennek a kijavítását". A képviselő elmondta, hogy idén szeptemberben vagy októberben már elfogadhatja a parlament a devizahitelesek helyzetét megkönnyítő törvényt.

Gulyás Gergely szólt arról is, hogy egyelőre nincs döntés arról, hogy mennyivel csökkennek majd az adósok törlesztőrészletei. Hozzátette: elméletileg az állam is átvállalhatná a költségek egy részét, de azok többségét a bankoknak kell állniuk.

Gulyás: még nincs kormányzati becslés arról, mennyibe kerülhet a mentőcsomag

Egyelőre nem állnak rendelkezésre a kormányzatnál, illetve a kormánypártoknál olyan számítások, hogy milyen költségekkel járhat a devizahitelek kivezetése a hitelpiacról - mondta Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője csütörtökön.

Ennek megfelelően téves minden olyan állítás, amely konkrét összeget fogalmaz meg a devizahitelesek mentőcsomagjával kapcsolatban - közölte az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának elnöke, miután nyilatkozatot adott a Reuters hírügynökségnek a devizahitelek ügyében.

Mint mondta, ebben az interjúban is kizárólag a sajtóban megjelent becslésekről volt szó.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz év börtönt kapott egy szegedi büntetőbíró

Az ítélet nem jogerős, N. Norbert Barnát előzetes letartóztatásba helyezte. Tovább olvasom