Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Év eleji változások - Átalakul a közfoglalkoztatás

Jelentős változásokra számíthatnak 2011-től a közfoglalkoztatásban részt vevő munkavállalók és munkaadók, emellett lehetővé válik a nők kedvezményes részmunkaidős foglalkoztatása is.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint szemléletváltás történik a közfoglalkoztatásban, vagyis a kormány áthidaló megoldásként tekint erre a területre azért, hogy a közfoglalkoztatási rendszer ne hasson az elsődleges munkaerőpiac ellen. Ez alapján jövőre megszűnik a rendelkezésre állási támogatás (rát) és helyette bérpótló juttatást (bpj) vezetnek be, amelynek mértéke megegyezik a korábbi összeggel, vagyis a mindenkori öregségi nyugdíj minimumával, ami jelenleg 28.500 forint.

A jelentkezőknek legalább 30 nap munkaviszonnyal kell rendelkezniük 2011-ből ahhoz, hogy a következő évben is jogosultak legyenek a juttatásra; de ezt a követelményt egy féléves munkaerő-piaci képzéssel is pótolni lehet. Az önkormányzatok továbbá rendeletben szabályozhatják, hogy a saját lakókörnyezet rendben tartásához kössék a bérpótló juttatás kifizetését. A munkanélküliek emellett a 2011-től kötelesek lesznek elfogadni a munkaügyi szervezet által felajánlott bármilyen munkát, s nemcsak a végzettségüknek megfelelő vagy annál egy fokozattal alacsonyabb szintű állásokat. A változások a munkáltatókat is érintik, így a jövő évtől az önkormányzatokon kívül az egyházaknak, a civil szervezeteknek és a kisebbségi önkormányzatoknak is lehetőségük lesz pályázni közfoglalkoztatásra.

Az önkormányzatok 2011. február 28-ig alkalmazhatják a jövő évre áthúzódó közmunkaszerződéseket, de ezt követően már kötelező az új finanszírozási modellt alkalmazni. A kormány a fentiek mellett a nők foglalkoztatási esélyeit is javítani kívánja, ezért a nők számára részmunkaidős foglalkoztatást kínáló munkaadóknak 2011-től 27 százalék helyett csak 20 százalékos társadalombiztosítási járulékot kell fizetniük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Év eleji változások - Kit érint a gázáremelés?

A lakosság kétharmada számára nem emelkedik a gáz ára a 2011. január 1-jétől életbe lépő új… Tovább olvasom