Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Európai uniós pénzzel az utolsó

roma telepet is felszámolják?

A megyei kisebbségi munkát élenjárónak értékelte közelmúltbéli látogatása kapcsán Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, aki az idős vajdák tapasztalatára éppúgy épít, mint a fiatalok lendületére és tenni akarására.
Nem titok, Kolompár Orbán már a márciusi választások előkészületeként tájékozódott megyénkben, no és azt is fontosnak tartotta elmondani: uniós forrásokból körülbelül mennyi pénzre számíthatnak a romák. Horváth Attila, a győri kisebbségi önkormányzat elnöke mindenesetre számít arra, hogy előkelő helyen végeznek a választásokon és döntési joguk a megyéig elér.
– Választási nagygyűlések helyett megyei körútjainkon tájékozódunk és keressük szakmai partnereinket – fogalmazott Kolompár Orbán. – Fontos ez az Új Magyarország Fejlesztési Program miatt is, hiszen 8000 milliárd forint sorsa dől el, amelyből kérdés, mennyi pénz jut a romák életminőségének javítására. Ehhez szakmai partnereket keresünk, hiszen Győrben és a város környékén a tapasztalt romavezetők tehetnek a legtöbbet a cigányügyért.
Kolompár Orbán szerint a jelenlegi megszorításoknak csupán egy része érinti a legszegényebb körülmények között élő romákat. A cigánytársadalom egy része ugyanis nem aktív kereső, így az adózási rend változása csak részben jelenthet számukra változást. A romák zöme fával fűt, a többiek viszont megigényelhették a gázár-kompenzációt. A gyógyszertámogatást tekintve sok a közgyógy-igazolványos, számukra ez jelenthet mentőövet a megfelelő gyógyszerellátást illetően. A tartósan beteg, cigány emberek ellátása a szociális szféra további kérdéseit veti fel.
– Most a roma politikusokon a sor, a felelősségük óriási – vélekedett az országos elnök. – Január 10-én az OCÖ székházába vártuk a kormány több felelős tagját, a miniszterelnök azóta egy cigánytelepen is járt, amire az elmúlt 16 évben nem volt példa. Ha a roma társadalom szakmai partnere tud lenni a kormányzatnak, nincs mitől tartania, hiszen a helyzet a jelenleginél csak jobb lehet. A források idővel rendelkezésre állnak, és a már felszámolt 22 telepet idén újabb 12 felszámolása követi. Ez nemcsak a lakások újraépítését, de a romák foglalkoztatását, a tanulók felzárkóztatását is jelenti, ebben pedig a munkaügyi központok a partnereink. A hátrányos helyzetű kistérségek komplex felzárkóztatására 120 milliárdot szánnak. Ha a romák ennek évente csak a 10 százalékát kapják meg, az több mint tízszerese annak, amihez a cigányok az elmúlt másfél évtizedben hozzájutottak.

Rutin és lendület

Sárközi Antal, a győri vajda tapasztalatára is épít az országos cigány önkormányzat vezetése, s emellett a roma politikából eddig kimaradt értelmiségiek szakértelme, lendülete is fontos a reformok véghezvitelé-

ben. Kolompár Orbán évente Csatkán találkozik a győriek vajdájával és büszke arra, hogy bármikor kikérheti barátja véleményét, számíthat segítségére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó ára volt tavaly a búzának

Minőség helyett mennyiség? Erősödik a búza kalászos gabonán belüli dominanciája Csongrád megyében,… Tovább olvasom