Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Európai parlamenti bizottsági ülés a magyar médiatörvény miatt

Rendkívüli ülést tart hétfő este Strasbourgban a magyar médiatörvény ügyében az Európai Parlament egyik bizottsága.

Rendkívüli ülést tart hétfő este Strasbourgban a magyar médiatörvény ügyében az Európai Parlament (EP) polgári szabadságjogokkal, valamint igazságügyi és belügyi kérdésekkel foglalkozó bizottsága (LIBE), a kulturális bizottság közreműködésével.

Az ülésre meghívták Neelie Kroes és Viviane Reding EU-biztost is. Előbbi a digitális kérdések, illetve a média ügyeiben illetékes, utóbbi az alapvető szabadságjogokkal foglalkozik.

Kroes volt az, aki még közvetlenül karácsony előtt levélben kért tájékoztatást a magyar törvényről, mert értesülései szerint kérdések merülhetnek fel azzal kapcsolatban, mennyiben felel meg a jogszabály a média- és audiovizuális szolgáltatásokról szóló uniós irányelvnek.

A magyar hatóságok tájékoztatása nyomán Kroes hivatala jelenleg elemzi a médiatörvényt.

Reding ugyanakkor - arra hivatkozva, hogy a törvény ügyében az uniós végrehajtó testület részéről Kroes jár el - szóvivője útján közölte az MTI-vel: nem utazik Strasbourgba a LIBE-ülésre.

Redingnek az ügybe való bekapcsolódását azok szorgalmazzák, akik szerint a magyar médiatörvény az alapvető szabadságjogokról szóló, sarkalatos uniós elveket és szabályokat is sérti.

A LIBE-ülésen a magyar kormányt Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter képviseli. Navracsics már korábban kifejtette - egyebek közt Neelie Kroes biztosnak küldött válaszában is -, hogy a magyar kormány álláspontja szerint a médiatörvény megfelel minden uniós előírásnak.

Az EP-frakciók eddigi megnyilatkozásai szerint a legnagyobb létszámú képviselőcsoport, a jobbközép és kereszténydemokrata irányzatú néppártiak csoportja - ide tartoznak a fideszes EP-képviselők is - úgy véli: meg kell várni, hogy az Európai Bizottság milyen következtetésre jut a magyar médiatörvény elemzése nyomán.

A szocialisták azonban a törvény visszavonására szólították fel Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, a liberálisok, a zöldek és a radikális baloldaliak pedig azt szeretnék, ha az EP határozatban ítélné el a magyar jogszabályt.

Tekintettel arra, hogy a törvényt közvetlenül a magyar EU-elnökség január elsejei kezdete előtt fogadták el, az ügy árnyékot vetett a magyar elnökség indulására.

Orbán szerdán terjeszti elő Strasbourgban az EP plenáris ülésén a magyar elnökségi munkatervet, és a liberálisok előre jelezték: frakcióvezetőjük, Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök a magyar kormányfő beszédét követő vitában "kihívást fog intézni" Orbánhoz "a média politikai függetlenségét aláásó" törvény miatt.

Orbán Viktor szerda reggel - az EP plenáris vitája előtt - megbeszélést folytat Strasbourgban José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével, valamint Jerzy Buzek európai parlamenti elnökkel - derül ki Buzek interneten elérhető heti előjegyzési naptárából.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. öszödiböszme 2011. január 17. 23:30
  „30.kiscica! Te most próbálod eljátszani Humor Heroldot, közlöm veled nem sikerült. Egész egyszerűen sem humorod sem stílusod nincs! Ja, kiscicus közöltem veled nem vagyok bolsi, de mivel kóros amnéziában szenvedsz elfelejtetted. Menj és mormogj el egy zsoltárt a zsebcézárodért más úgy sem tudsz!”
 • 29. Sagittarius 2011. január 17. 23:07
  „28. öszödiböszme 2011.01.17. 22:57
  "Demagógiával, dilettantizmussal menj a hőn szeretett fityeszbe politikusnak."

  Csak nyugodtan próbáld még a lelket tartani magatokban ilyen ráolvasásos, lelkesítős bolsi dumával. Nektek már így is úgy is konyec! Elqrtátok és kész! Nem Mi!! -hanem Ti!!!!!
  Az vígasztaljon, nem tart már sokáig az agóniátok, hamarosan jön számotokra az eutanázia!”
 • 28. öszödiböszme 2011. január 17. 22:57
  „26. Kb. azt amit fletto elb...tt. Igaz megszorításokkal, de próbált rendbe hozni. Attól függetlenül nyilas elvtárs, hiába veszel fel ilyen művész nevet, és próbálsz überokosnak lenni, valahogy nem meg. Demagógiával, dilettantizmussal menj a hőn szeretett fityeszbe politikusnak. Vagy már az vagy??”
 • 27. Sagittarius 2011. január 17. 22:33
  „19. fortuna54 2011.01.17. 12:28
  "Akkor elmaradnának az uniós euró milliók."

  Na ne röhögtess! Eddig is +voltunk nélküle, hiszen nem a nép, nem az állam gazdagodott belőle, hanem a kollaboráns szoclib banda! Max Ti vágtok eret magatokon ha nem jön, mi vígan élünk a morzsákból ahogy eddig!
  Inkább örülj neki hogy elmaradnak (legszebb öröm a káröröm - alapon) ! Nektek már úgy is mind1, jön, vagy nem, Ti már úgy sem tudjátok ellopni!”
 • 26. Sagittarius 2011. január 17. 22:25
  „25. öszödiböszme 2011.01.17. 21:22
  " Már olyasmikkel kérked az IMF-nél amit a Bajnai csinált."

  Na! Ez érdekelne engem is! Kérlek osszd meg velem, ha tudsz olyan dologról amit Bajnai csinált, és abból saját magán kívűl valakinek is haszna lett!
  Az öngyilkosságba hajszolt szerencsétlen libatenyésztők tudnának mesélni az ellenkezőjéről, ha élnének!”
 • 25. öszödiböszme 2011. január 17. 21:22
  „25. Hofi után szabadon. Egy éve a szakadék szélén táncoltunk. Most meg egy lépéssel előtte!
  Zsebfürher meg már azt sem tudja mit mond. Már olyasmikkel kérked az IMF-nél amit a Bajnai csinált.”
 • 24. háté 2011. január 17. 20:02
  „Kiknek akar megfelelni orbáncézár?-- az eu-bizotság,-az IMF-nek.
  <moderálva>

  ,,Magyarország egy éve a szakadék szélén táncolt, az IMF lélegeztetőgépe tartotta életben. Most a kétharmados többség segítségével a legkiválóbbak közé emelkedhetünk" - fogalmazott a miniszterelnök. ,,Azok, akik a kétharmados többséget veszélyként tüntetik fel, az ország jövőjével játszanak, mivel az a legnagyobb versenyelőnyünk" - tette hozzá Orbán.

  Fellegi Tamás fejlesztési miniszter azon szavaira, miszerint a korábbi pályázatok széttagoltak, illetve párhuzamosak voltak, Orbán úgy reagált: ezek udvarias kifejezések, hiszen a ,,korábbi pályázati szisztéma egy disznóól volt", átgondolatlan, korrupt és a pályázókat megalázó. ,,Láttam már disznóólat korábban is, ezt is ki fogjuk tudni takarítani" - jelentette ki a kormányfő.”
 • 23. rick_ 2011. január 17. 16:05
  „19.

  Hamarosan nettó befizetők leszünk. Remélem megvan rá a zséd... :)”
 • 22. rick_ 2011. január 17. 16:05
  „19.

  Hamarosan nettó befizetők leszünk. Remélem megvan rá a zséd... :)”
 • 21. rick_ 2011. január 17. 16:05
  „19.

  Hamarosan nettó befizetők leszünk. Remélem megvan rá a zséd... :)”
 • 20. öszödiböszme 2011. január 17. 13:55
  „Lépjünk ki!! Legyünk önellátóak!! Ja volt már ilyen úgy hívták Albánia. Na ebből azért nem kérek. Nyilas elvtárst és barátait azért szívesen elküldeném oda. egy módszertani 10 évre!!”
 • 19. fortuna54 2011. január 17. 12:28
  „9-esSagittarius.Akkor elmaradnának az uniós euró milliók.Persze ezt te tudnád pótolni,több unió ellenes barátodal.Akkor csak kifele.”
 • 18. kolombela 2011. január 17. 10:56
  „15. hozzászólás mackó71 2011.01.17. 09:59
  Mielőtt ezeket a sajtókat példának hozod fel, előtte jó lenne, ha utána néznél, hogy kiknek a kezében van. Talán akkor nem koptatnád a billentyűzetedet feleslegesen.
  A német kancellárt is megvették kilóra!”
 • 17. kolombela 2011. január 17. 10:52
  „12. hozzászólás elemér 2011.01.16. 23:16
  Én meg remélem, hogy nem csak "lejárassa", hanem meg is szünteti!”
 • 16. kolombela 2011. január 17. 10:45
  „Ez mind csak azért, mert a kormány a multikra kivette a különadót. Remélem senkinek sincs az az illúziója, hogy ez a szemét eu nem fog szankcionálni minket. Már beindult a cionista gépezet ezerrel!”
 • 15. mackó71 2011. január 17. 09:59
  „Ki kell lépni az EU-ból oszt jó napot. Szegény Unió ettől rögtön összeszarja magát. Hm OV harcol, megvívja a harcát, szembe szélbe vizel, lenyomja az egész Uniót. Hajrá. Kíváncsian várom.
  Persze ha lettek volna programjaik, elképzeléseik, ha dolgoztak volna és nem kivonulnak állandóan, akkor lehetne kormányozni. Kapkodnak, rajtunk csámcsog az egész EU, de ezért bizonyos (értsd zsidó komcsi liberális) értelmiségi körök a hibásak, akik uszítják ellenünk az egész médiát, pl. a jobboldali Die Welt, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Washington Post, Londoni Times, La Monde stb. Meg a CDU-s Angela Merkelt stb.
  Nehogy tájékozódjatok tisztelt kommentelő társaim, fröcsögjétek tele nyócévvel meg Gyurcsánnyal az oldalt, az felmenti a Kormányt minden hibájától. Hajrá.”
 • 14. Szabra 2011. január 17. 09:34
  „"Merjünk kicsik lenni " - mondotta Kovács László et.
  Jobb lenne, ha legalább a párttársai engedelmeskednének!”
 • 13. Sagittarius 2011. január 16. 23:54
  „12. elemér 2011.01.16. 23:16
  "Tökfej lejárassa az országot és az uniót."

  Ne viccőőő, ezt az országot az elmúlt 8 év után még azt hiszed, le lehet járatni?! A Maszopos banda úgy lejáratott bennünket, hogy nép még így nem degradálódott le mióta Noé kikötött az Araráton!

  Az egész világ röhögött a markába, hogy van egy birka nemzet, akiket xarrá lehet szívatni, fát lehet vágni a hátukon, és még a nem létező pénzüket is ki lehet szivattyúzni.

  Innét már csak felfele van út! - hát, hajrá Magyarország!!! Éljen Viktor királysága!”
 • 12. elemér 2011. január 16. 23:16
  „10. h.sz. Sagittarius
  Tökfej lejárassa az országot és az uniót.”
 • 11. vikri 2011. január 16. 22:38
  „Így kell közelíteni a Balkánhoz...”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezuhant egy ultrakönnyű sportgép Egerben - Meghalt a pilóta

Életét vesztette egy ultrakönnyű sportgép pilótája, amikor a kisrepülővel vasárnap délelőtt lezuhant… Tovább olvasom