Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Európai Egészségbiztosítási Kártya az unión kívül is

Tavaly október óta már 60 ezren váltották ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, ami az E111-es nyomtatványt helyettesíti. Idén már csak ezzel lehet egészségügyi szolgáltatásokat igénybe venni az unióban, de Norvégiában, Lichtensteinben és Izlandon is érvényes.
Az új kártya október óta igényelhető a megyei egészségbiztosítási pénztárakban. Ingyen lehet kiváltani, a külföldi ellátásért azonban általában mindenhol kell valamennyit fizetni.

Angliában nagyjából hasonlóan ingyenes az egészségügyi ellátás, mint Magyarországon, Szlovákiában 20 koronát kell fizetni minden egyes orvosi látogatáskor, de Franciaországban vagy Belgiumban már a kezelés 40%-át a betegnek kell állnia. Belgiumban vagy Luxemburgban az ellátás költségét a betegnek kell megelőlegeznie, amelyet idehaza utólag térítenek meg számára.

Mivel az unió országainak polgárai ugyanolyan feltételek mellett jogosultak a sürgősségi betegellátásra, mint az adott tagállamokban élők, a magyar turistákat ért balesetkor vagy betegségkor az ottani ellátás illeti meg. Ennek az a feltétele, hogy náluk legyen a magyar társadalombiztosítás által kiadott egészségbiztosítási kártya. Fontos tudni, hogy külföldön azok a szolgáltatók fogadják el a kártyát, amelyek szerződésben állnak a helyi egészségbiztosítóval.

Az európai egészségbiztosítási kártya a kiváltásától számított egy évig érvényes, de nyugdíjasok és 17 évesnél fiatalabbak esetében az érvényességi idő három év. A kártyát a lakóhely szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztárak ügyfélszolgálata azonnal és térítésmentesen kiállítja. Kiváltásához valamilyen személyazonosító okmány, TAJ-szám, munkáltatói igazolás, nyugdíjszelvény vagy iskolalátogatási papír szükséges.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy Skóciában lelőtt vadkacsa tesztje is pozitív

A brit kormányzat vizsgálatot kezdeményez, hogy Angliát is elérte-e a madárinfluenza, azután hogy… Tovább olvasom